Βασίλη Σκουρή |
Ο μεγάλος φόβος για την πορεία της οικονομίας και για το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης. Το plan b για το φθινόπωρο του 2022.
Η μεγάλη οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει τη τέλος της πανδημίας και οι συνέπειες που θα έχει στην κοινωνία τρομάζουν την κυβέρνηση, καθώς τα πρώτα αρνητικά σημάδια σε όλους σχεδόν τους δείκτες είναι πλέον απολύτως ορατά.
Οι δανειστές επιμένουν ήδη για την άμεση εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου, η ψήφιση του οποίου διαφημίστηκε ως η μεγαλύτερη παρέμβαση υπέρ των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αλλά οι συνέπειές του θα είναι τέτοιες που η κυβέρνηση δεν τολμά εν μέσω πανδημίας να τον υλοποιήσει.
Ίδια επιμονή υπάρχει από τους δανειστές και τους τραπεζίτες και για τους πλειστηριασμούς, ενώ το τέλος των αναστολών και το άνοιγμα του λιανεμπορίου και κυρίως της εστίασης θα γιγαντώσει την ανεργία, με αρμόδιους παράγοντες να επιμένουν πως μπορεί ο αριθμός των ανέργων να ξεπεράσει και τον αριθμό της εποχής των μνημονίων!
Όπως δε προειδοποιεί από τώρα ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Σκυλακάκης, τα λεφτά που ξοδεύονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας θα πρέπει να γυρίσουν πίσω, γεγονός που δεν μπορεί να σημαίνει παρά μεγαλύτερη φορολογία και νέα περικοπή των κοινωνικών δαπανών.
Η κατάσταση που δημιουργείται βαράει συναγερμό στο μέγαρο Μαξίμου, με τον εφιάλτη του 2012 να επιστρέφει και πάλι. Ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να επιστρέψει σε απόλυτο αριθμό, το ενδεχόμενο να βρεθεί και η Νέα Δημοκρατία πολύ μακριά από τα σημερινά ποσοστά της, αρχίζει να εξετάζεται σοβαρά.
Το δε παράδειγμα της Ιταλίας με την πρωθυπουργοποίηση του Ντράγκι μοιάζει με ένα φάντασμα που πλανιέται πάνω από το κυβερνών κόμμα, αλλά και πάνω από το σύνολο του πολιτικού συστήματος.
Τα βαριά σύννεφα που έχουν αρχίσει να μαζεύονται ένα χρόνο μετά το πρώτο κρούσμα της πανδημίας επαναφέρουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον τις σκέψεις για πρόωρες κάλπες, ώστε με νωπή λαϊκή νομιμοποίηση η κυβέρνηση να έχει τη δυνατότητα να λάβει τα δύσκολα μέτρα που εκτιμά ότι θα χρειαστεί να λάβει και τα οποία-ας μην ξεγελιόμαστε- θα έχουν τεράστιο πολιτικό κόστος, πολύ περισσότερο καθώς η κοινωνία δεν πρόλαβε να πάρει ανάσες από δέκα χρόνια σκληρής λιτότητας από τα μνημόνια.
Ο πρωθυπουργός απέρριψε τις σκέψεις που τον απασχολούσαν για πρόωρες κάλπες το περασμένο φθινόπωρο, ενώ η πανδημία έδειξε πως δεν μπορούν να προκηρυχθούν κάλπες για τον προσεχή Μάιο ή τις αρχές καλοκαιριού, όπως κάποιοι υποστήριζαν και όπως έφεραν στη δημοσιότητα τα «Παιχνίδια Εξουσίας».
Η κατάσταση της οικονομίας και οι ελπίδες που καλλιεργούνται για τον εμβολιασμό, ωστόσο, επαναφέρουν σε «γαλάζια» στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό τις σκέψεις ότι ο εκλογικός αιφνιδιασμός στις αρχές καλοκαιριού θα είναι το «τέλειο χτύπημα», καθώς θα επιφέρει μια μεγάλη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας που θα της επιτρέψει να κυβερνήσει απρόσκοπτα τα επόμενα χρόνια.
Ο αντίλογος άλλων στελεχών και η εναλλακτική σκέψη για κάλπες το φθινόπωρο, ώστε να δημιουργηθεί ένα καλύτερο κλίμα με την όποια ανάκαμψη του τουρισμού, δεν τους πείθει καθώς εκτιμούν πως ο πολιτικός χρόνος μέχρι το φθινόπωρο θα είναι μεγάλος και το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να αποτελέσει έκπληξη.
Ο Σεπτέμβριος, όμως, δείχνει αυτή τη στιγμή να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει όντως τις πρόωρες κάλπες για το 2021. Και αυτό καθώς το μεγαλύτερο μέρος των συνεργατών του εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο του ερχόμενου έτους, με το επιχείρημα πως θα αρχίσουν να αποδίδουν τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα έχει επανέλθει και ο τουρισμός σε υψηλά επίπεδα.
Υπάρχουν βεβαίως κορυφαία στελέχη, όπως ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον ειδικό βάρος που διαθέτει, που επιμένει στην εξάντληση της τετραετίας.
Η απόφαση του πρωθυπουργού δεν πρόκειται να ληφθεί πριν τα τέλη του Απριλίου το νωρίτερο, αφού θα πρέπει να σταθμίσει μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια και όλα τα ενδεχόμενα. Στο Μαξίμου, πάντως, κάποιοι έχουν αρχίσει να κυκλώνουν ημερομηνίες από τις αρχές καλοκαιριού, όπως και για τις αρχές του φθινοπώρου…
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου