Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Lockdown: Mικρά βήματα με άνοιγμα λιανεμπορίου - Πώς θα φτάσουμε στο Πάσχα

Έλλη Τριανταφύλλου
Έλλη Τριανταφύλλου


Η παράταση του lockdown και τα μικρά βήματα φτάνοντας στο Πάσχα. 

Το lockdown στην Αττική πήρε χθες παράταση για τουλάχιστον μία εβδομάδα, προς μεγάλη απογοήτευση των εμπόρων και του οικονομικού επιτελείου που, όπως και συνολικά η κυβέρνηση, ήλπιζαν η επιβολή σκληρότερων μέτρων να έχει λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στο Λεκανοπέδιο. 

Αντιθέτως, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια αυξήθηκε, με το κυλιόμενο μέσο των 7 ημερών να ανέρχεται σε 1.500 νέα κρούσματα ανά ημέρα, ενώ αύξηση εμφάνισε και ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια που υπολογίζεται στα 12.000 κρούσματα. Η διασπορά του ιού εμφανίζει αυξητική τάση στις 56 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. 

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, στη χθεσινή της συνεδρίαση, προβληματίστηκε ιδιαίτερα και για τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται στον Πειραιά όπου υπάρχουν περισσότερα από 1.100 ενεργά κρούσματα, αλλά και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών με περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα.

Η εικόνα αυτή, σε συνδυασμό με τις αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και την πληρότητα των Μ.Ε.Θ. covid, η οποία υπολογίζεται στο 88%, έκανε τις χθεσινές αποφάσεις μονόδρομο.

Τώρα, όλοι ελπίζουν να μη χρειαστεί κι άλλη παράταση. Το ελπίζουν αλλά δεν το θεωρούν εξαιρετικά πιθανό. Αντίθετα, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, τόσο οι λοιμωξιολόγοι, όσο και η κυβέρνηση προετοιμάζονται ήδη για το ενδεχόμενο να τραβήξει το lockdown μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Αν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί, τότε, πιθανότατα, το πρώτο και μόνο που θα ανοίξει θα είναι το λιανεμπόριο, προκειμένου να έχουν οι έμποροι δύο εβδομάδες εκπτώσεων μπροστά τους να μειώσουν όσο γίνεται τις ζημιές. Είναι προφανές ότι σε αυτή τη φάση, απόλυτη προτεραιότητα μετά την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι η οικονομία. Ως εκ τούτου, αν τα καταστήματα ανοίξουν στα μέσα του μήνα, τότε τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα. 

Αυτός ο σχεδιασμός οδηγεί με μικρά, προσεκτικά βήματα, προς το Πάσχα, το οποίο, πάντως, δύσκολα θα εορταστεί με πολύ διαφορετικό τρόπο από τον περσινό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)