Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Δημοσκόπηση Κάπα Research: Η οικονομία το Νο 1 πρόβλημα

Πηγή: Intime


Πηγή: Intime

Η οικονομία -και όχι η πανδημία του κορονοϊού- παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των πολιτών σε μεγάλη δημοσκόπηση της Kapa Research, που κατέγραψε στάσεις, αντιλήψεις και συμπεριφορές στην κρίση του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 60% οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα της χώρας παραμένει η οικονομία, ενώ το 57% απάντησε ότι είναι η πανδημία του κορονοϊού (οι πολίτες μπορούσαν να δώσουν 3 απαντήσεις). Το τρίτο σημαντικότερο πρόβλημα, αλλά αρκετά χαμηλότερα, είναι η Τουρκία - εθνικά θέματα, σύμφωνα με το 21% των ερωτηθέντων.

Προς τη λάθος κατεύθυνση η χώρα, λέει το 52%

Η δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 16-19 Φεβρουαρίου, αποτυπώνει, επίσης, την κόπωση της ελληνικής κοινωνίας από την πανδημία και τα συνεχή μέτρα περιορισμού, ενώ το 52% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση (36% λάθος και 16% μάλλον προς τη λάθος) έναντι 46% που εκτιμά ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση (20% μάλλον προς τη σωστή και 26% προς τη σωστή).

Η διαχείριση της κυβέρνησης και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά στη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση, το 23% έχει θετική γνώμη και άλλο ένα 23% μάλλον θετική, ενώ μάλλον αρνητικά και αρνητικά κρίνουν την κυβέρνηση το 13% και το 39% αντίστοιχα.

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην κρίση του κορονοϊού, το 15% αναφέρει ότι την κρίνει θετικά και το 15% μάλλον θετικά, ενώ το 23% μάλλον αρνητικά και το 43% αρνητικά.

Τσιόδρας, Χαρδαλιάς

Οι πολίτες δείχνουν να εμπιστεύονται τον Σωτήρη Τσιόδρα, με το 34% να αναφέρει πολύ και 22% αρκετά. Αντίθετα, λίγο και καθόλου αναφέρουν το 18% και 25%. Για τον Νίκο Χαρδαλιά, το 24% αναφέρει ότι τον εμπιστεύεται πολύ και το 20% αρκετά, ενώ αντίθετα το 15% αναφέρει ότι τον εμπιστεύεται λίγο και το 40% καθόλου.

Πάντως, ο βαθμός εμπιστοσύνης στους λοιμωξιολόγους είναι σχετικά υψηλός, καθώς το 57% των ερωτηθέντων τους εμπιστεύεται πολύ ή αρκετά, σε αντίθεση με το 42% που τους εμπιστεύεται λίγο ή καθόλου.

Τα κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών

Παράλληλα, θυμό - οργή νιώθουν ως κυρίαρχο συναίσθημα τον τελευταίο καιρό οι πολίτες, σε ποσοστό 40%, με το άγχος - στρες - ανησυχία να έπεται με ποσοστό 29%. Μόλις ένα 11% δήλωσε ότι νιώθει ασφάλεια - σιγουριά, ενώ το 20% νιώθει ως κυρίαρχο συναίσθημα την ελπίδα - αισιοδοξία.

Διαχείριση κρίσης κορονοϊού: Η Ελλάδα και οι άλλοι

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της διαχείρισης της κρίσης, οι πολίτες σε ποσοστό 45% απάντησαν ότι η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο, με το 28% να διαφωνεί και να θεωρεί ότι τα πήγε χειρότερα απ' ό,τι οι άλλες χώρες. «Ούτε καλύτερα - ούτε χειρότερα» απάντησε το 24% των ερωτηθέντων.

 Οι Ελληνες και το εμβόλιο

Οι περισσότεροι Έλληνες εμφανίζονται θετικοί στο να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, με το 46% να αναφέρει ότι σίγουρα θα εμβολιαστεί και το 14% ότι μάλλον θα εμβολιαστεί. Ένα 13% εμφανίζεται επιφυλακτικό, δηλώνοντας ότι μάλλον θα εμβολιαστεί αφού πρώτα σιγουρευτεί ότι δεν θα υπάρχουν παρενέργειες, ενώ αρνητικό είναι ένα ποσοστό 21% («μάλλον δεν θα εμβολιαστώ» 7% και «σίγουρα δεν θα εμβολιαστώ» 14%). Ένα 5% ανέφερε ότι έχει ήδη εμβολιαστεί.

 

Επίσης, φαίνεται να υπάρχει κατανόηση για την ανάγκη επιβολής των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Το 29% αναφέρει ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι απολύτως αναγκαία και το 25% μάλλον αναγκαία, με το 23% να θεωρεί ότι είναι μάλλον υπερβολικά και το 21% να τα χαρακτηρίζει σίγουρα υπερβολικά.

Στα όριά τους με το lockdown

Το 43% των ερωτηθέντων αναφέρει, επίσης, ότι έχει φτάσει στα όρια του όσον αφορά το μέτρο του ολικού lockdown, με ένα 35% να αναφέρει ότι μπορεί να συνεχίσει να ζει στην καραντίνα αλλά όχι για μεγάλο διάστημα και το 20% να δηλώνει ότι έχει ακόμη αρκετές αντοχές.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)