Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Εμβόλιο AstraZeneca: Κανονικά στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί, το πόρισμα της επιτροπής για τις θρομβώσεις

Εμβόλιο AstraZeneca: Κανονικά στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί, το πόρισμα της επιτροπής για τις θρομβώσεις

H Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει καθώς δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια σχετίζονται με το εμβόλιο. 

Κανονικά θα συνεχιστούν στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό με το εμβόλιο της AstraZeneca, παρά το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε σήμερα για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό. Η Επιτροπή αυτή εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.

Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερο από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αριθμός θρομβοεμβολικώνεπεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Επισημαίνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν και αξιολογούν αδιάλειπτα όλες τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, με σκοπό την προάσπιση της υγείας των πολιτών της χώρας μας.

Νοσηλεύονται με θρόμβωση 3 υγειονομικοί στη Νορβηγία

Αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τρεις υγειονομικοί που πρόσφατα έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19 στη Νορβηγία νοσηλεύονται με θρόμβωση, ανακοίνωσε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας σήμερα.

Η Νορβηγία ανέστειλε την Πέμπτη τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ακολουθώντας το παράδειγμα της Δανίας, ενώ στη συνέχεια ανέστειλε τη χορήγηση του σκευάσματος και η Ισλανδία.

«Δεν ξέρουμε αν οι περιπτώσεις αυτές συνδέονται με το εμβόλιο», δήλωσε ο δρ Σίγκουρντ Χορτέμο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Πρόσθεσε ότι το θέμα θα ερευνηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Και οι τρεις ασθενείς είναι ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Την Πέμπτη ωστόσο ο ΕΜΑ διαβεβαίωσε ότι τα οφέλη από το εμβόλιο υπερτερούν του κινδύνου και πρέπει να συνεχίσει η χορήγησή του.

Ιρλανδία: Η επιτροπή εμβολιασμών συνιστά την προληπτική αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca

Οι υγειονομικές αρχές της Ιρλανδίας συνέστησαν σήμερα να ανασταλεί για προληπτικούς λόγους η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό, αφού αναφέρθηκαν περιπτώσεις θρόμβωσης στη Νορβηγία, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί κάποια σύνδεση των εμβολιασμών με την εμφάνιση θρόμβων.

Η επιτροπή που είναι αρμόδια τια το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ιρλανδία συνέστησε να ληφθεί αυτό το μέτρο, που ισχύει ήδη σε ορισμένες άλλες χώρες, από σήμερα το πρωί, για προληπτικούς λόγους, ανέφερε ο αρχίατρος Ρόναν Γκλιν σε ανακοίνωσή του.

Η σύσταση αυτή εκδόθηκε αφού η Νορβηγία ανέφερε ότι καταγράφηκαν «τέσσερις νέες σοβαρές περιπτώσεις θρόμβωσης σε ενήλικες» που είχαν κάνει το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας. Η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Δανία είχαν ανακοινώσει από την Πέμπτη ότι αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου. Τις ακολούθησε η Βουλγαρία, την Παρασκευή, ενώ η Ταϊλάνδη αποφάσισε να καθυστερήσει την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης.

Η AstraZeneca διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι το εμβόλιό της δεν παρουσιάζει κανέναν «αυξημένο κίνδυνο» εμφάνισης θρομβώσεων. Αναλύοντας τα δεδομένα ασφαλείας περισσότερων από 10 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων περιπτώσεων «δεν είδαμε καμία απόδειξη αυξημένου κινδύνου για πνευμονική εμβολή ή θρόμβωση», επισήμανε στην ανακοίνωσή της. Σημείωσε επίσης ότι «στην πραγματικότητα αυτοί οι αριθμοί (σ.σ. προσώπων που παρουσίασαν ιατρικά προβλήματα) είναι πολύ πιο χαμηλοί μεταξύ εκείνων που εμβολιάστηκαν σε σύγκριση με αυτό που θα αναμενόταν στον συνολικό πληθυσμό».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαίωσε επίσης την Παρασκευή ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην χρησιμοποιείται» το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)