Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Εθνική Πινακοθήκη: Καρέ καρέ τα λαμπρά εγκαίνια με υψηλούς καλεσμένους

1 egkainia Pinakothikh 25h Martiou

Η Εθνική Πινακοθήκη άνοιξε τις πύλες της σε μία λαμπρή τελετή, που οργανώθηκε με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Το νέο κτήριο διαθέτει μια τεράστια έκθεση με πάνω από 1.000 έργα τέχνης, ενώ έχει και ένα μεγάλο χώρο για τις περιοδικές του εκθέσεις, ο οποίος είναι περίπου 2000 τετραγωνικά μέτρα.

2 egkainia Pinakothikh 25h Martiou

Το παρών στα εγκαίνια έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγος του Μαρέβα Γκραμπόφσκι και υποδέχτηκαν τους επίσημους προσκεκλημένους.

Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον Παύλο Κοτσώνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Πατρίκ Μεζονάβ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της Θεόδωρο Αγγελόπουλο, ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Jean-Luc Martinez.

3 egkainia Pinakothikh 25h Martiou

4 egkainia Pinakothikh 25h Martiou

5 egkainia Pinakothikh 25h Martiou

6 egkainia Pinakothikh 25h Martiou

7 egkainia Pinakothikh 25h Martiou

«Η Πινακοθήκη είναι το θησαυροφυλάκιο της ελληνικής τέχνης»

Η Λίνα Μενδώνη πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης. Η υπουργός Πολιτισμού σημειώσε πως «η ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης και επανέκθεσης των συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης στις 24 Μαρτίου 2021 σηματοδοτεί την έναρξη των εορτασμών της Επανάστασης του 1821. Ήταν το ορόσημο που έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αύγουστο του 2019 και στο οποίο οφείλαμε να είμαστε απολύτως συνεπείς».

Παράλληλα, τόνισε πως «η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν ορίστηκε τυχαία» και ότι «δηλώνει ένα σημαντικό σταθμό της σύγχρονης δυναμικής Ελλάδας, της Ελλάδας του πολιτισμού, της καινοτομίας, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας. Η Εθνική Πινακοθήκη είναι το θησαυροφυλάκιο της ελληνικής τέχνης του 19ου και του 20ου αιώνα, άρρηκτα δεμένες με την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και τις προσδοκίες του ελληνικού κράτους από το 1830».

«Στα έργα των μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων αναγνωρίζουμε την επίδραση των ευρωπαϊκών καλλιτεχνικών ρευμάτων της εποχής τους, τα οποία, οι Έλληνες ζωγράφοι τα αφομοίωσαν και εν τέλει τα απέδωσαν με τον δικό τους αμαγαλματικό τρόπο, με εμφανείς τις ρίζες τής ελληνικότητας τους» τόνισε η κ. Μενδώνη, χαρακτηρίζοντας τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης «δίαυλο πολιτιστικού διαλόγου και πολύτιμη παρακαταθήκη της ιστορικής συνέχειας του έθνους μας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

8 egkainia Pinakothikh 25h Martiou

«Η Πινακοθήκη είναι ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο»

Στη συνέχεια, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε πως «με μεγάλη περηφάνια και συγκίνηση σας καλωσορίζω στην Αθήνα. Στην 200η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας αλλά και στα εγκαίνια ενός κοσμήματος της πρωτεύουσας αλλά και ολόκληρης της χώρας, της νέας Εθνικής Πινακοθήκης».

Έκανε λόγο για «ένα εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο που συναντά ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο» και αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία για την Εθνική Πινακοθήκη.

«Σχεδόν δύο αιώνες από τα πρώτα της αποκτήματα η Εθνική Πινακοθήκη αποτελεί ένα θησαυροφυλάκιο 20.000 έργων», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η μόνιμη συλλογή της εκτίθεται για πρώτη φορά με τέτοια λαμπρότητα.

«Σε αυτήν αποτυπώνεται ο δρόμος μέσα από τον οποίο η ζωγραφική της νέας Ελλάδος επηρεάστηκε από όλα τα ρεύματα του μοντερνισμού χωρίς όμως να απωλέσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παράδοσής της. Έτσι ο Κόντογλου συνυπάρχει αρμονικά με τον Μόραλη και ο Λύτρας με τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα. Αυτός ο πλούτος της Ελλάδος, αυτός ο πλούτος του κόσμου θα απλώνεται στο εξής σε 21.000 τ.μ. με χώρους έκθεσης και φύλαξης των πολύτιμων συλλογών, με αμφιθέατρο, με βιβλιοθήκη, με υπερσύγχρονα εργαστήρια συντήρησης», είπε χαρακτηριστικά.

9 egkainia Pinakothikh 25h Martiou

Ξενάγηση στο χώρο

Μετά τον χαιρετισμό της υπουργού Πολιτισμού και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, οι καλεσμένοι ξεναγήθηκαν στο χώρο.

Έτσι, λίγο πριν παρευρεθούν στο επίσημο δείπνο που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, ξεναγήθηκαν στην έκθεση της μόνιμης συλλογής του μουσείου.

Η έκθεση περιλαμβάνει 1000 έργα, σε αντίθεση με τα 400 που εκτίθεντο στο παλαιότερο κτίριο. Επίσης, εκτός από τους χώρους έκθεσης για τις μόνιμες συλλογές του, το καινούργιο μουσείο διαθέτει και έναν μεγάλο χώρο για τις περιοδικές του εκθέσεις, περίπου 2000 τετραγωνικά μέτρα.

10 egkainia Pinakothikh 25h Martiou

11 egkainia Pinakothikh 25h Martiou

12 egkainia Pinakothikh 25h Martiou

13 egkainia Pinakothikh 25h Martiou

Εθνική Πινακοθήκη: Καρέ καρέ τα λαμπρά εγκαίνια με υψηλούς καλεσμένους 

Πηγή: ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

(3)