Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Πτωχευτικό δίκαιο: Πώς θα λειτουργήσει η αγορά - Γκρίνιες για το οριζόντιο πάγωμα πλειστηριασμών

Θανάσης Παπαδής δημοσιογράφος
Θανάση Παπαδή


Το νέο πτωχευτικό δίκαιο είναι εδώ - Δίνεται η δυνατότητα για ρύθμιση δανείων και σχέδιο αναδιάρθρωσης ή διαγραφή χρεών με ρευστοποίηση περιουσίας, όπου η επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη

Σε ισχύ τέθηκε το νέο πτωχευτικό δίκαιο για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες από την 1η Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτό θα έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, εφόσον εγκριθεί σχέδιο εξυγίανσης, ενώ στην αντίθετη περίπτωση δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία στους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια. Διαγράφονται οι οφειλές και ρευστοποιείται η περιουσία τους. Το κυριότερο όλων είναι ότι ξεκαθαρίζει η κατάσταση σε μία αγορά που είχε πανσπερμία από νόμους, που δεν έδινε λύσεις στο θέμα των κόκκινων δανείων.  

Ετσι για να συμπληρωθεί το παζλ μένει να ξεκινήσει η λειτουργία του πτωχευτικού δικαίου και για τα φυσικά πρόσωπα, κάτι που είναι προγραμματισμένο να συμβεί την 1η Ιουνίου.

Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα 

Βέβαια μέχρι τότε πολλά μπορεί να αλλάξουν εξαιτίας της πανδημίας αν και από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, κάτι που εξάλλου έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. Την ίδια ώρα υπάρχει γκρίνια από την πλευρά των τραπεζών και των servicers για το οριζόντιο «πάγωμα» των διαδικασιών πλειστηριασμών, κάτι που σύμφωνα με την δική τους γνώμη δεν έχει λογική και αντί να έλκει επενδυτές, τους απωθεί.

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου και αφορά την διαδικασία εξυγίανσης των επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερχρέωσης, και παροχής δεύτερης ευκαιρίας από το υπουργείο Οικονομικών δόθηκαν οι παρακάτω διευκρινήσεις.

Πιο συγκεκριμένα τονίζεται ότι οι επιχειρήσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα (δηλαδή, ελεύθεροι επαγγελματίες – επιτηδευματίες), έχουν τη δυνατότητα, ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να συνεχίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι τα παρακάτω:

  • Εκθεση από εμπειρογνώμονα και κατάθεση Σχεδίου Συμφωνίας Αναδιάρθρωσης Οφειλών.

Η συγκεκριμένη έκθεση θα πρέπει να περιέχει, μεταξύ άλλων, το προφίλ του οφειλέτη, την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, τις οφειλές του οφειλέτη ανά κατηγορία πιστωτή, την επισκόπηση επιχειρηματικού σχεδίου, την οικονομική ανάλυση βιωσιμότητας, τη διενέργεια ελέγχων – εξακριβώσεων, τις εναλλακτικές λύσεις ρύθμισης των οφειλών της επιχείρησης και τις βασικές αρχές προτεινόμενης συμφωνίας εξυγίανσης.

  • Αξιολόγηση της έκθεσης εμπειρογνώμονα και ψήφιση του Σχεδίου Συμφωνίας Εξυγίανσης από τους πιστωτές.

Οι πιστωτές αξιολογούν την έκθεση του εμπειρογνώμονα και ψηφίζουν υπέρ ή κατά του Σχεδίου Συμφωνίας Εξυγίανσης.

  • Επικύρωση Συμφωνίας Εξυγίανσης από το Δικαστήριο.

Στην περίπτωση υπερψήφισης της Συμφωνίας Εξυγίανσης από την πλειοψηφία των πιστωτών, ο οφειλέτης ή οι πιστωτές υποβάλλουν αίτηση στο δικαστήριο προς επικύρωσή της. Επισημαίνεται ότι με την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο παρέχεται αυτοδικαίως αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών από όλους τους πιστωτές. Η δικαστική επικύρωση της συμφωνίας την καθιστά δεσμευτική προς όλους τους πιστωτές, ακόμη και αυτούς που την καταψήφισαν.

Δεύτερη ευκαιρία σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις

Στην περίπτωση που μία επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας και δεν μπορεί να ενταχθεί στις διαδικασίες της εξυγίανσης, τότε τίθεται σε εφαρμογή το plan B που προβλέπεται από τον νόμο, δηλαδή η δεύτερη ευκαιρία που είναι σε εφαρμογή για την 1η Μαρτίου 2021.

Η διαδικασία της 2ης ευκαιρίας, προβλέπει την πλήρη διαγραφή όλων των οφειλών, με ταυτόχρονη ρευστοποίηση της περιουσίας της, της επιχείρησης.

Απαλλαγή οφειλών έχουν και τα μέλη της διοίκησης, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι λειτούργησαν με δόλο. Η διαδικασία για την απαλλαγή πραγματοποιείται μέσω αίτησης στο δικαστήριο.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η επιχείρηση πληροί τα ακόλουθα κριτήρια επιλεξιμότητας:

  • κύκλος εργασιών άνω των 700.000 ευρώ,
  • περιουσία άνω των 350.000 ευρώ,
  • αριθμός εργαζομένων πλέον των 10.

Αντιδρούν στο οριζόντιο πάγωμα των αναγκαστικών μέτρων

Σε πρόσφατη ημερίδα οι εκπρόσωποι των servicers τόνισαν ότι είναι λάθος «συνταγή» το οριζόντιο «πάγωμα» των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων συνεπειών της πανδημίας.

Ανέφεραν επίσης ότι από το 2010 ως σήμερα οι τράπεζες έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι αντιμετωπίζουν με την απαιτούμενη ευαισθησία το θέμα της πρώτης κατοικίας, αφήνοντας αιχμές για την πολιτική του υπουργείου και σημείωσαν ότι θα μπορούσε να υπάρξει αυτοδέσμευση των τραπεζών να μην κινήσουν κανένα μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης για την πρώτη κατοικία.

Τέλος, σημείωσαν με έμφαση ότι δυσκολεύονται να κατανοήσουν γιατί να παρέχεται προστασία σε κάποιους που δεν τη χρειάζονται ή ακόμη και σε αυτούς που την επιδιώκουν και κατέληξαν αναφέροντας ότι η οριζόντια απαγόρευση δημιουργεί καταστάσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργούν ακόμη και εις βάρος των δανειοληπτών.

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)