Νέα μέτρα για τις επόμενες δύο εβδομάδες του μακρόσυρτου lockdown (4 μηνών) σχεδιάζουν οι ειδικοί και η κυβέρνηση, όμως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ένα γεγονός. Μέτρα που ανακοινώνονται δεν εφαρμόζονται ή εφαρμόζονται με καθυστέρηση.
Αυτό που έχουν ζητήσει πολλοί ειδικοί και λοιμωξιολόγοι και έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, όμως εδώ και 15 μέρες δεν έχει εφαρμοστεί.
Τα τεστ σε εργαζόμενους.
Η πλατφόρμα ergasia.testing.gov.gr δεν υπάρχει μέχρι και σήμερα. Η επίσημη ανακοίνωση έγινε πριν από 15 μέρες, στις 15 Φεβρουαρίου.
«Διαπιστώνεται ταυτόχρονα, ότι η νοσηρότητα είναι αυξημένη στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 60 ετών, δηλαδή στους συμπολίτες μας με τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Γι’ αυτό ακριβώς, εντείνονται οι έλεγχοι στις μετακινήσεις και στους χώρους εργασίας. Τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα στο ergasia.testing.gov.gr στην οποία οι επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων, θα μπορούν να δηλώνουν τους εργαζομένους τους για να κάνουν -εφόσον το επιθυμούν- δωρεάν rapid test μέχρι και 2 φορές το μήνα», έλεγε η κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου στις 15 Φεβρουαρίου.
Μέχρι σήμερα αυτή η πλατφόρμα είναι ανύπαρκτη, φτάσαμε πάλι τα 2.000 κρούσματα την ημέρα και συζητάμε νέα μέτρα και πώς θα κόψουμε τις μετακινήσεις με κωδικό 6 από Δήμο σε Δήμο.
Ωστόσο στους χώρους εργασίας δεν έχει αλλάξει τίποτα. Οι εργαζόμενοι πηγαίνουν κανονικά στις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα δεν υπάρχει μηχανισμός για να γίνονται τεστ στους χώρους εργασίας.
Έτσι λοιπόν όλοι καταλήγουν στο συπέρασμα ότι δεν αποδίδει το lockdown. Οι μισοί ζητούν να ανοίξουν όλα και οι άλλοι μισοί να γίνουν πιο σκληρά τα μέτρα, μετά από 4 μήνες lockdown με κλειστά σχολεία, μαγαζιά και καφετέριες...
Χαρακτηριστικές είναι η παρεμβάσεις που έχει κάνει η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.
Μόλις πριν λίγες μέρες εξήγησε ότι το lockdown είναι ουσιαστικά μη αποδοτικό, εκτός εάν προκύψει μεγάλη διασπορά των νέων στελεχών, οπότε η μάχη είναι πολύ άνιση. Τόνισε επίσης, ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις στα μέσα μεταφοράς και στους εργασιακούς χώρους, όπου συντελείται μεγάλη διασπορά.
«Προχωρήσαμε στο τελευταίο στάδιο μέτρων χωρίς να έχουν προηγηθεί μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν μειώσει την διασπορά όπως μέτρα για τη μείωση της διασποράς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)», σημείωσε κ κα Λινού.
Στις επιβαρυμένες περιοχές, υπογράμμισε, «οι άνθρωποι μετακινούνται κυρίως με ΜΜΜ. Πρέπει να γίνει σοβαρή παρέμβαση και στους χώρους εργασίας. Δε νομίζω ότι εφαρμόζεται το μέγιστο της τηλεργασίας στο δημόσιο που έπρεπε να είναι 80-90%. Να αυξήσουμε την τηλεργασία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στο λιανεμπόριο, εξήγησε πως «η αγορά δεν αντέχει περισσότερο κλείσιμο, ενώ έκανε λόγο για επιβάρυνση της ψυχικής υγείας εργαζομένων και πελατών, τονίζοντας ότι «Πριν φτάσουμε στο κλείσιμο θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα άλλα μέτρα κατά το δυνατόν και να επικεντρωθούμε στους εμβολιασμούς»
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου