Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Κλειστά όλα τα σχολεία, παράταση lockdown και ανησυχία των ειδικών

Κλειστά όλα τα σχολεία, παράταση lockdown και ανησυχία των ειδικών

Η επιδημία συνέχισε να αυξάνεται την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής των ειδικών, οδηγώντας τις αρχές στο κλείσιμο όλων των σχολείων της χώρας και στην παράταση του «σκληρού» lockdown σε σειρά περιοχών, μεταξύ των οποίων η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Για ακόμη μία μέρα τα κρούσματα του 24ωρου ήταν περισσότερα των 2.000, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι αριθμοί θανάτων - 49 σήμερα - και διασωληνωμένων ασθενών - στους 521 - σύμφωνα με τα αποψινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, καθώς η επιδημία παραμένει σε έξαρση, στην οποία οι αρχές απάντησαν ανακοινώνοντας το κλείσιμο όλων των σχολείων στη χώρα καθώς και παρατάσεις μέτρων και lockdown.

Αν και βρισκόμαστε σε μία «στιγμή που είναι κατανοητό να αισθανόμαστε όλοι κόπωση και να αδημονούμε για τη σταδιακή άρση των περιορισμών» απαιτείται «να εντείνουμε τις προσπάθειές μας» για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού είπε ο κ. Χαρδαλιάς το βράδυ της Παρασκευής, κατά την ενημέρωση από το Υπ. Υγείας.

Ο ίδιος απέδωσε την επιδημιολογική επιβάρυνση στις «μεταλλάξεις, οι οποίες ευνοούν και επιταχύνουν τη μετάδοση του ιού» ενώ κάλεσε σε «μεγάλη προσοχή» γενικά και ειδικά για «το προσεχές τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, για το οποίο ισχύει ό,τι μέχρι σήμερα. Δεν θα υπάρχει η οποιαδήποτε ειδική ρύθμιση», όπως είπε.

Ποια τα εν ισχύ μέτρα

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, «δεν επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται, παραδείγματος χάριν, για μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία», ενώ «οι μετακινήσεις σε super market, καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης με sms 2 και σε ΑΤΜ τραπεζών με sms 3, πραγματοποιούνται μόνο εντός του Δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Παράλληλα, οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση (σ.σ. κωδικός 6) και οι βόλτες με κατοικίδιο επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και με όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί, υπενθυμίζουμε, ότι πλέον ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις».

Επομένως, το έθιμο του χαρταετού, μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου Δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους, σημείωσε.

Εξάλλου, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, για τις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο»), καθώς και την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι και το Σάββατο και αυτή την Κυριακή, η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική και Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει από τις 7 το απόγευμα και θα διαρκέσει ως τις 5 το πρωί, όπως κάθε Σαββατοκύριακο.

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Διευκρίνισε, δε, ότι μετά και από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν:

  • Η Περιφέρεια Αττικής.
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου), Φθιώτιδας και Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
  • Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου.
  • Η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης.
  • Η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
  • Η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εξαιρουμένου του Δήμου Μεγανησίου.
  • Καθώς και ο Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου.
  • Ο Δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου.
  • Ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
  • Και ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Επιπλέον, στο επίπεδο του πολύ αυξημένου κινδύνου, στο «βαθύ κόκκινο», εντάσσονται, από αύριο το πρωί στις 6 και μέχρι τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, οι ακόλουθες περιοχές λόγω «της αυξητικής τάσης του επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται σε αυτές»:

  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής,
  • Ευρυτανίας
  • και Λέσβου.
  • Καθώς και οι Δήμοι Ιωαννιτών
  • και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων,
  • ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,
  • ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων
  • και, τέλος, ο Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων.  

Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στο «κόκκινο», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Κλειστά σχολεία από την Τρίτη

Το επόμενο μέτρο που ανακοίνωσε ο υφυπουργός, συνεχίζοντας με όσα εισηγήθηκαν οι επιστήμονες, αφορά σε όλη τη χώρα: «Η Επιτροπή εισηγήθηκε η εκπαιδευτική διαδικασία σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, Πρωτοβάθμια- Δευτεροβάθμια, να συνεχιστεί υπό το καθεστώς τηλεκπαίδευσης μέχρι τις 29 Μαρτίου σε όλη την επικράτεια.

Κατά το διάστημα αυτό θα επικαιροποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με αφορμή την αύξηση της μεταδοτικότητας, την κυκλοφορία των νέων μεταλλάξεων, την αύξηση επιδημικών εξάρσεων στις σχολικές μονάδες πέρα από το αναμενόμενο για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες σε περιοχές που λειτουργούσαν δια ζώσης, προτείνοντας την ενίσχυση της διαδικασίας του testing στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, προκειμένου να αρχίσει η δια ζώσης εκπαίδευση κατά τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο».

Κατά τα παραπάνω, τα σχολεία κλείνουν, για δύο εβδομάδες, και στις «κόκκινες» περιοχές. Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται τα Ειδικά Σχολεία, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν δια ζώσης.

Κλειστά επί 6 μήνες τα Λύκεια

Νωρίτερα η κ. Παπαευαγγέλου είχε δηλώσει, στη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης, πως οι ειδικοί εισηγήθηκαν την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες στην προσπάθεια τους να ελέγξουν την αυξητική τάση της πανδημίας και να μειώσουν το επιδημιολογικό φορτίο συνολικά στην χώρα. «Το οριζόντιο αυτό μέτρο έχει στόχο τη διαφύλαξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και τη δυναμική μετάβαση στο άνοιγμα δραστηριοτήτων», κατά την καθηγήτρια.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η ίδια επαναδιατύπωσε την ανησυχία της για την πορεία του κορονοϊού, στην οποία αναφέρθηκε κατά την κύρια εισήγησή (διαβάστε ΕΔΩ) της: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία φάση της πανδημίας όπου παρατηρείται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα και μάλιστα έχουν επικρατήσει σε μεγάλο βαθμό τα μεταλλαγμένα στελέχη, ιδιαίτερα το βρετανικό στέλεχος, το οποίο ξέρουμε ότι σε όλες τις ηλικίες, όχι μόνο στα παιδιά, εμφανίζει αυξημένη μεταδοτικότητα. Επίσης, βλέπουμε, παρατηρούμε όλοι μαζί την καθημερινή επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ωστόσο, «δεν έχει αλλάξει η άποψή μας σε σχέση με τα παιδιά. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα παιδιά δεν προκαλούν, δεν αυξάνουν το επιδημιολογικό φορτίο», παρά «ακολουθούν την πανδημία. Έχοντας αυτή τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα με τα μεταλλαγμένα στελέχη, βλέπουμε και περισσότερα κρούσματα στα παιδιά».

Σε σχέση με τη βαθμίδα που θα ανοίξει πρώτη, η λοιμωξιολόγος δήλωσε πως δεν υπάρχει σχετική απόφαση αν και υπάρχει προβληματισμός για τη διάρκεια του ockdown στα σχολεία: «Μας απασχολεί το γεγονός ότι τα Λύκεια έχουν παραμείνει κλειστά, πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες βαθμίδες.

Ενδεικτικά σήμερα μας παρουσιάστηκε ότι τα Λύκεια έχουν μείνει κλειστά για σχεδόν 5,5-6 μήνες από πέρσι που ξεκίνησε η πανδημία, τη στιγμή που ξέρουμε ότι ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος διαρκεί 7,5 μήνες. Και τα Δημοτικά είναι πολύ περισσότερο χρόνο ανοιχτά».

«Η επιδημία συνέχισε να αυξάνεται» -  Χαρακτηριστικά τρίτου κύματος 

Στη δική του παρουσίαση των διαθέσιμων στοιχείων για την υγειονομική κρίση, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως «την τελευταία εβδομάδα συνέχισε να αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, πλησιάζοντας τα επίπεδα του Νοεμβρίου, ενώ συγχρόνως αυξήθηκε και η πίεση στο σύστημα Υγείας».

Συγκεκριμένα, «οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας επιβαρύνθηκαν εντός της τελευταίας εβδομάδας σε ποσοστό περίπου 15% και ο αριθμός των νέων εισαγωγών με νόσο COVID-19, αυξήθηκε σημαντικά στο επίπεδο των 400 ανά ημέρα». Προειδοποίησε, μάλιστα, πως οι αυξημένες εισαγωγές θα οδηγήσουν σε αύξηση των θανάτων εντός των επόμενων εβδομάδων.

Μιλώντας για την κατάσταση στην Αττική, ο επιδημιολόγος υπογράμμισε πως «η επιδημία συνέχισε να αυξάνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό από την προηγούμενη εβδομάδα». Στη Θεσσαλονίκη, πάλι, «ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει πλησιάσει τον αριθμό που παρατηρήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου».

«Συνολικά στην Ελλάδα, λοιπόν, η επιδημία εξακολουθεί να δείχνει σημεία βραδείας επιβάρυνσης, έχοντας πλέον ωστόσο όλα τα χαρακτηριστικά ενός τρίτου κύματος», επεσήμανε, προσθέτοντας, πάντως, πως «το τρίτο κύμα έχει καλύτερο προφίλ νοσηρότητας», σε σχέση με το δεύτερο, «καθότι η σχετική επίπτωση των άνω των 65 παραμένει χαμηλότερη από το αναμενόμενο για την εξάπλωση της επιδημίας στην κοινότητα».

Ωστόσο, «για την ανάσχεση της πορείας του τρίτου κύματος, είναι απαραίτητο να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθημερινότητά μας. Θα πρέπει να κρατήσουμε έναν όσο το δυνατόν μικρότερο κοινωνικό κύκλο, να φοράμε μάσκες σωστά όταν επισκεπτόμαστε τους συγγενείς μεγάλης ηλικίας», όπως τόνισε.

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)