Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Άνοιγμα σχολείων: Η συνεδρίαση των ειδικών και το πιθανότερο σενάριο

Έλλη Τριανταφύλλου
Της Έλλης Τριανταφύλλου

 Επί τάπητος το άνοιγμα των σχολείων στη σημερινή σύσκεψη των ειδικών και την παρουσία της Νίκης Κεραμέως. Οι σχεδιασμοί και οι πληροφορίες. 

Παρούσα στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων θα είναι η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, καθώς το βασικό θέμα στο οποίο θα κληθούν να τοποθετηθούν είναι το ζήτημα της επιστροφής των μαθητών στα θρανία.

Εν όψει της σημερινής συνεδρίασης, χθες συνεδρίασε εκτάκτως η μικρή ομάδα των ειδικών, προκειμένου να κάνει μια πρώτη ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων που επικρατούν πανελλαδικά, ώστε να παρουσιάσουν τα συμπεράσματά τους σήμερα.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ζητάει ανοικτά να επανέλθουν στα θρανία μόνον οι μαθητές του Λυκείου, καθώς ο χρόνος που έχουν μείνει εκτός είναι πολύ μεγάλος και δημιουργεί ζητήματα, ιδιαίτερα στην Γ Λυκείου που έχει μπροστά της πανελλήνιες εξετάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι από τους ειδικούς συμμερίζονται την ανάγκη επανόδου των μεγαλύτερων μαθητών στις σχολικές αίθουσες, αν και υπάρχουν και κάποιοι που εξακολουθούν να προβληματίζονται σοβαρά. Κατά τις ίδιες πηγές, η πιθανότητα επιστροφής στα δια ζώσης μαθήματα μόνο των μαθητών της Γ Λυκείου έχει μάλλον φύγει από το τραπέζι, καθώς κρίνεται ότι δεν θα είναι εφικτό οι ίδιοι καθηγητές να παραδίδουν μαθήματα με φυσική παρουσία στους τελειόφοιτους μαθητές και ταυτόχρονα να παραμένουν συνεπείς στην τηλεκπαίδευση για τις υπόλοιπες δύο τάξεις.

Με δεδομένο ότι από χθες, τα φαρμακεία άρχισαν ήδη θα εφοδιάζονται με τα self tests, τα οποία αρχικά θα κατευθυνθούν αποκλειστικά για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ηλικίας από 16 έως 18 ετών, το βασικό ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν σήμερα οι ειδικοί είναι αν σε κάποιες τουλάχιστον περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, θα είχε νόημα μαζί με την επιστροφή των μαθητών του Λυκείου να επανέλθουν οι μαθητές του Γυμνασίου. Ή αν, αντίστροφα, η επιστροφή των μαθητών της Γ΄Λυκείου δεν θα ισχύσει για τις τρεις περιοχές που παρέμεινε και το λουκέτο στα καταστήματα, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη, την Αχαία και την Κοζάνη, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό. Παρ ότι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, θεωρείται δύσκολο να υιοθετηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός, καθώς ουσιαστικά οδηγεί σε μαθητές «δύο ταχυτήτων».

Αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς για τις εορτές του Πάσχα, η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει δημοσίως και την τροφοδότησε περαιτέρω χθες ο υπουργός Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετάβαση των πολιτών στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, αλλά υπό αυστηρούς όρους. Το πρόβλημα που θα έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι ότι από τη μία πλευρά είναι ήδη προφανές ότι «ο κόσμος δεν κρατιέται» και από την άλλη, πολλοί ειδικοί, με πρώτον τον καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα, προβλέπουν περαιτέρω επιβάρυνση των δεικτών αλλά και της κατάστασης στο ΕΣΥ στις αρχές του επόμενου μήνα.

Πηγή: eidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)