Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Αγορά φρεγατών: «Ναυμαχία» με Ολλανδούς, Αμερικανούς και Γάλλους

Φωτ. Αρχείου

 

 

Κλειστή σύσκεψη χτες στο υπουργείο Άμυνας για την προμήθεια των φρεγατών. Τι γράφει ο Δήμος Βερύκιος.

Το Ναυτικό καλοβλέπει την ολλανδική πρόταση για τέσσερις φρεγάτες SIGMA 11515 και δύο Karel Doorman ως ενδιάμεση λύση. Με δυο διαφορετικές προτάσεις κατεβαίνουν στον διαγωνισμό οι Αμερικανοί και με άλλες δύο οι Γερμανοί...

Οι Ολλανδοί δεν αποκλείεται να κόψουν το νήμα στον διαγωνισμό για την επιλογή του νέου τύπου φρεγατών για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Κονταροχτυπιούνται με τους Αμερικανούς και τους Γάλλους, ενώ φαίνεται να βγαίνουν εκτός συναγωνισμού οι Ισπανοί (ούτε καν φωταγώγησαν την πρεσβεία τους στην Αθήνα ανήμερα της Εθνικής Επετείου), οι Ιταλοί αλλά και οι Γερμανοί.

Η Ολλανδική πρόταση περιλαμβάνει τέσσερις φρεγάτες SIGMA 11515 που θα φτιαχτούν στην Ελλάδα και δύο Karel Doorman ως ενδιάμεση λύση.

Τα δύο πλοία που οι Ολλανδοί προσφέρουν στην Ελλάδα είναι τα HNLMS Van Speijk (F828) και HNLMS Van Amstel (F831) τα οποία παραδόθηκαν στο Ολλανδικό Ναυτικό το Σεπτέμβριο του 1995 και τον Μάιο του 1993 αντίστοιχα.

Οι ολλανδικές Sigma μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα με τα ραντάρ που διαθέτουν τους τουρκικούς πυραύλους ATMACA.

Σε ότι αφορά το ραντάρ που φέρει η κάθε υποψήφια φρεγάτα είναι για τις ολλανδικές φρεγάτες το LW08, τις γαλλικές το Sea Fire, τις γερμανικές MEKO το DA08 και τις αμερικανικές το TRS-4D.

Ο ATMACA είναι ένας πύραυλος επιφανείας-επιφανείας, παντός καιρού, εναντίων πλοίων, ο οποίος μπορεί να εκτοξευθεί από φρεγάτες και κορβέτες.

Κατασκευάζεται από την τούρκικη εταιρία Roketsan, έχει μήκος 4,8 – 5,2 μέτρων, διάμετρο 0,35 μέτρα, εκπέτασμα 1,4 μέτρα, χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό διαφορετικών συστημάτων καθοδήγησης και έχει ταχύτητα 0,85 Mach.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)