Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Οριστικό: «Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις 14 Ιουνίου

 Οριστικό: «Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις 14 Ιουνίου

 

Σε καλό κλίμα οι συναντήσεις Τσαβούσογλου με Μητσοτάκη και Δένδια στην Αθήνα. Συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ερντογάν στις 14 Ιουνίου.

Λίγο μετά τις 13:10 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η συνάντησή τους άρχισε στις 11:15 σε περιορισμένη σύνθεση και ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες. Οι δυο υπουργοί έφτασαν περπατώντας στο υπουργείο Εξωτερικών από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου νωρίτερα είχε γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Συζητήθηκαν το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, αλλά και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, όπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας και σημείωσε πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαν επίσης, την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών COVID-19, ώστε οι πολίτες των δύο χωρών μας που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ να μπορούν να επισκεφτούν τις χώρες μας.

«Σκοπός της συνάντησης είναι να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του.

Το καλό κλίμα στις συναντήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επιβεβαιώθηκε, με τον Νίκο Δένδια να κάνει λόγο για μια «καλή ευκαιρία για να προετοιμαστεί το έδαφος» για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, κάτι που επανέλαβε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Δένδιας μάλιστα αναφέρθηκε και στη μεγάλη νίκη της Αναντολού Εφές που αναδείχθηκε νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης, επικρατώντας της Μπαρτσελόνα.

«Ήταν ένας δύσκολος τελικός, τον παρακολουθήσαμε με αγωνία» είπε από την πλευρά του ο κ. Τσαβούσογλου που αποκάλυψε ότι… επιταχύνθηκε το βραδινό τους γεύμα χθες προκειμένου να παρακολουθήσουν τον αγώνα. «Χαιρόμαστε για τη μεγάλη επιτυχία της Εφές» σημείωσε.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίοι -όπως είπε- «γίνονται μετά από συμφωνίες με διαφορετικής προέλευσης εμβόλια». «Έχουμε υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σερβία, και άλλες» πρόσθεσε ο ίδιος. «Πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα επηρεάσει θετικά τον τουρισμό» τόνισε επίσης.

«Ως προς την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία μας», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, «είχε γίνει ο 62ος γύρος στην Αθήνα και θα καθοριστεί η ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση, ενώ έχει πραγματοποιηθεί και μέσω της τηλεδιάσκεψης μια τέταρτη διάσκεψη για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

«Όπως προείπε ο κ. Δένδιας προβλέπεται η συνάντηση» μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως «είναι σαφές υπάρχουν πολλά θέματα που εκκρεμούν και περιμένουν επίλυση».

«Η βάση αυτής της επίλυσης πρέπει να είναι ο σεβασμός στο Δίκαιο και στα κοινά συμφέροντα» κατέληξε ο κ. Τσαβούσογλου. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)