Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Αποκαλύψεις για διπλωματικό θρίλερ: Πώς οι ΗΠΑ κατασκόπευαν την ΕΕ με τη βοήθεια της Δανίας

NSA

 

 H Υπηρεσία Πληροφοριών της Δανίας βοήθησε την NSA προκειμένου να υποκλαπούν τηλεφωνικές επικοινωνίες Ευρωπαίων πολιτικών, μεταξύ των οποίων η Άνγκελα Μέρκελ

Ο Οργανισμός Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) συνεργάστηκε με την υπηρεσία πληροφοριών της Δανίας για να κατασκοπεύσει ανώτερους αξιωματούχους γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανικής Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό της Δανίας (DR).

Όπως αναφέρει το Reuters, τα ευρήματα είναι το αποτέλεσμα μιας εσωτερικής έρευνας του 2015 στην Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας της Δανίας σχετικά με τον ρόλο της NSA, μετέδωσε ο DR, αναφέροντας εννέα ανώνυμες πηγές με πρόσβαση στην έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία κάλυψε την περίοδο από το 2012 έως το 2014, η NSA χρησιμοποίησε καλώδια πληροφοριών της Δανίας για να κατασκοπεύσει ανώτερους αξιωματούχους στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και του πρώην ηγέτη της γερμανικής αντιπολίτευσης, Πέερ Στάινμπρουκ (υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία της Γερμανίας).

Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας Trine Bramsen αρνήθηκε να σχολιάσει στα μέσα ενημέρωσης «εικασίες» σχετικές με ζητήματα πληροφοριών. «Μπορώ γενικότερα να πω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει την ίδια στάση με εκείνη που εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός το 2013 και το 2014 - η συστηματική τηλεφωνική σύνδεση στενών συμμάχων είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Bramsen στο Reuters.

Στην Ουάσινγκτον, η NSA και το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών (DNI) αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Εκπρόσωπος της Δανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Η Δανία και το σχόλιο Σνόουντεν

Η Δανία, στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, φιλοξενεί πολλούς βασικούς σταθμούς υποθαλάσσιων καλωδίων διαδικτύου από και προς τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία.

Μέσα από στοχευμένες ανακτήσεις και τη χρήση λογισμικού ανάλυσης που αναπτύχθηκε από την NSA, γνωστή ως Xkeyscore, η NSA παρεμπόδισε κλήσεις, κείμενα και μηνύματα συνομιλίας προς και από τηλέφωνα υπαλλήλων στις γειτονικές χώρες, ανέφεραν πηγές στο DR.

Η εσωτερική έρευνα της Δανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας ξεκίνησε το 2014 μετά από ανησυχίες σχετικά με τις διαρροές του πρώην υπαλλήλου της NSA, Edward Snowden, που αποκαλύπτει τον τρόπο λειτουργίας της NSA, σύμφωνα με τον DR. Μετά τις αποκαλύψεις του πρώην υπαλλήλου της NSA και του πληροφοριοδότη, Έντουαρντ Σνόουντεν, άρχισε η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη συνεργασία του Υπηρεσιών Πληροφοριών της Δανίας με την NSA μεταξύ του 2012 και του 2014 στην εμπιστευτική έκθεση Dunhammer, όπως μετέδωσε το DR.

Ο Σνόουντεν εγκατέλειψε τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από διαρροή μυστικών αρχείων της NSA το 2013 και του δόθηκε άσυλο στη Ρωσία.  Μετά την αναφορά του DR, ο Snowden δημοσίευσε ένα σχόλιο στη δανική γλώσσα στο Twitter λέγοντας: «Μακάρι να υπήρχε λόγος διερεύνησης πριν από πολλά χρόνια. Ω γιατί δεν μας προειδοποίησε κανένας;»

Τα στοιχεία που αποκτήθηκαν, έδειξαν ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών της Δανίας βοήθησε την NSA να κατασκοπεύει κορυφαίους πολιτικούς στη Σουηδία, στη Νορβηγία, στην Ολλανδία, στη Γαλλία, καθώς και στη Γερμανία. Επιπλέον, σύμφωνα με αναφορές μέσων μαζικής ενημέρωσης, η Υπηρεσία Πληροφοριών της Δανίας βοήθησε την NSA και στη συλλογή πληροφοριών για τα Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών της ευρωπαϊκής χώρας, καθώς και έναν εγχώριο κατασκευαστή όπλων.

Ακόμα, η FE συνεργάστηκε επίσης με την NSA για κατασκοπευτικές επιχειρήσεις εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης. Τελικά, η κυβέρνηση της Δανίας ανάγκασε ολόκληρη την ηγεσία του FE να παραιτηθεί το 2020, αφού αποκαλύφθηκε η έκταση της συνεργασίας των δύο Υπηρεσιών Πληροφοριών των δύο χωρών.

Süddeutsche Zeitung: Η Μέρκελ αρνείται ότι «γνώριζε» για τις κατασκοπευτικές επιχειρήσεις  

Το θέμα απασχόλησε και τη γερμανική «Süddeutsche Zeitung» την Κυριακή (30/05), η οποία σε σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών της Δανίας συνέδραμε την NSA προκειμένου να υποκλαπούν τηλεφωνικές επικοινωνίες Ευρωπαίων πολιτικών, μεταξύ των οποίων η Άνγκελα Μέρκελ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Süddeutsche Zeitung», αν το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών ξέσπασε το 2013, οι δημοσιογράφοι απέκτησαν πρόσφατα πρόσβαση σε αναφορές που αποκαλύπτουν την υποστήριξη της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας της Δανίας (Forsvarets Efterretningstjeneste, FE) στην NSA.

sz.png

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο στενός συνεργάτης και γείτονας της Γερμανίας βοήθησε στις προσπάθειες των ΗΠΑ να υποκλέπτουν την καγκελάριο και τον Πρόεδρο της ευρωπαϊκής χώρας. Ακόμα, μεταξύ εκείνων που ήταν θύματα των τηλεφωνικών υποκλοπών, συμπεριλαμβανόταν και ο Πέερ Στάινμπρουκ, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία της Γερμανίας.

Τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ φέρεται να αρνούνται ότι «γνωρίζουν» για τις κατασκοπευτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από κορυφαίους Δανούς αξιωματούχους.

Γαλλία: «Πολύ σοβαρή» αν αποδειχθεί η κατασκοπία Ευρωπαίων από τις ΗΠΑ

H κατασκοπεία Ευρωπαίων αξιωματούχων από τις αμερικανικές υπηρεσίες με τη βοήθεια της Δανίας θα είναι «εξαιρετικά σοβαρή», αν αποδειχθεί, εκτίμησε τη Δευτέρα ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, την επομένη αποκαλύψεων από ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

«Είναι εξαιρετικά σοβαρό, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί αν οι εταίροι μας στην ΕΕ, οι Δανοί, διέπραξαν λάθη ή υπερβάσεις στη συνεργασία τους με τις αμερικανικές υπηρεσίες (...) Και στη συνέχεια να δούμε αν πραγματικά υπήρξαν από την αμερικανική πλευρά (...) οι υποκλοπές, η κατασκοπεία πολιτικών αξιωματούχων», δήλωσε ο Μπον στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο France Info, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να «υπάρξουν συνέπειες σε όρους συνεργασίας» με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο, άρα αυτού του είδους η συμπεριφορά δυστυχώς μπορεί να συμβεί, θα το επιβεβαιώσουμε», είπε.

«Μεταξύ συμμάχων πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, μια ελάχιστη συνεργασία, άρα αυτά τα πιθανά γεγονότα είναι σοβαρά, πρέπει να τα επιβεβαιώσουμε και στη συνέχεια να υπάρξουν οι συνέπειες σε όρους συνεργασίας». Ο Κλεμάν Μπον είπε ότι δεν γνωρίζει ποιοι Γάλλοι μπορεί να παρακολουθούνταν.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)