Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Υπέρ της κατάργησης της πατέντας στα εμβόλια ο Μπαίντεν - «Μνημειώδης στιγμή» στη μάχη κατά του κορονοϊού

Υπέρ της κατάργησης της πατέντας στα εμβόλια ο Μπαίντεν - «Μνημειώδης στιγμή» στη μάχη κατά του κορονοϊού

Ο Τζο Μπάιντεν στηρίζει την άρση των πατεντών για τα εμβόλια, σύμφωνα με δήλωση της επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ. Το σχόλιο του Αλ. Τσίπρα.

Υπέρ της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, των πατεντών δηλαδή, για τα εμβόλια κατά της Covid-19 τάσσεται η διοίκηση Μπάιντεν, σύμφωνα με δήλωση της επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι.

«Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας απαιτούν έκτακτα μέτρα», σημείωσε σχετικά η ίδια. «Η διοίκηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά για τον τερματισμό της πανδημίας, υποστηρίζει την αποποίηση από αυτήν την προστασία για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού», σημείωσε.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις, αλλά αναμένεται να χρειαστεί χρόνος για να βρεθεί λύση στο ζήτημα. Κατά την Τάι, «στόχος της διοίκησης είναι να λάβει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Καθώς εξασφαλίζεται η παροχή εμβολίων για τον αμερικανικό λαό, η διοίκηση θα συνεχίσει να εντείνει τις προσπάθειές της – συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και όλους τους πιθανούς εταίρους – για την επέκταση της παραγωγής και της διανομής εμβολίων. Θα εργαστεί επίσης για την αύξηση των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή αυτών των εμβολίων».

Αξίζει να αναφερθεί πως πάνω από εξήντα πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους άλλοτε ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας, καθώς και πάνω από εκατό νομπελίστες, απηύθυναν έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να ταχθεί υπέρ της εξαίρεσης των εμβολίων για τον νέο κορονοϊό από τους διεθνείς κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία, τον περασμένο μήνα.

«Μνημειώδης στιγμή» στη μάχη κατά της πανδημίας

«Μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να στηρίξει την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έγραψε ότι η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου και της εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι να στηρίξουν την άρση των πατεντών είναι ένα «πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.

«Η στήριξη του Λευκού Οίκου σε αυτήν την προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αντικατοπτρίζει τη σοφία και την ηθική ηγεσία των ΗΠΑ» για την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια και τον τερματισμό της πανδημίας, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ.

Αντίδραση Τσίπρα

«Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή της πατέντας, για τα εμβόλια του Covid-19, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, σε σχετική δήλωσή του.

«Όταν το Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η "ελεύθερη αγορά" με ένα νόμο κι ένα άρθρο. Όταν δεν κατανοείς ότι οι καιροί αλλάζουν, απλά συνεχίζεις να ζεις στον παλιό κόσμο και να υπερασπίζεσαι με πάθος τις αξίες του. Εν προκειμένω τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών», σημείωσε ακόμη.

Και κατέληξε λέγοντας πως «η πανδημία όμως αποτελεί ιστορική τομή. Και ήρθε η ώρα να θέσουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη».

Μόσιαλος: Είναι καιρός πλέον η Ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει επίσημα την πρόταση

Σχόλιο για την παραπάνω είδηση έκανε και ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος θύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει, αρχικά, ανάλογη θέση για το ζήτημα των πατεντών στα εμβόλια.

Αναλυτικά, ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο LSE έγραψε στα social media: «Με επίσημη ανακοίνωση της η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει την θέση που είχα καταθέσει πριν από 13 μήνες για τις πατέντες και τα εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορωνοιού. Μια θέση που είχε υποστηρίξει αρχικά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Είναι καιρός πλέον η Ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει επίσημα την πρόταση αυτή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την αρχή της πανδημίας προσπάθησα να συμβάλλω με εποικοδομητικές προτάσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην Ελλάδα και διεθνώς. Προτάσεις που κατατέθηκαν έγκαιρα και ήταν καινοτόμες και συγκεκριμένες. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω και τους επόμενους μήνες».

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)