Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Μπορείτε να το λύσετε; Μια απλή εξίσωση διχάζει το διαδίκτυο




Δείτε την εξίσωση - γρίφο και τη λύση της.

Ένας νέος μαθηματικός «γρίφος» ήρθε για να διχάσει το διαδίκτυο και αυτή τη φορά πρόκειται για μια εξίσωση επιπέδου… δημοτικού.

Αν και η εξίσωση φαίνεται πολύ απλή, οι χρήστες του διαδικτύου γρήγορα χωρίστηκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα, διαφωνώντας σε σχέση με το ποια ήταν η σωστή λύση.

Δείτε την εξίσωση:

Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να σχολιάσουν ότι το αποτέλεσμα ήταν 1, ενώ αρκετοί ήταν οι χρήστες που έλεγαν ότι η σωστή απάντηση είναι το 16.

«Σύμφωνα με αυτά που μας έμαθαν στο σχολείο, κάνω πρώτα τις παρενθέσεις, μετά την διαίρεση, έπειτα τον πολλαπλασιασμό και τέλος τις προσθέσεις και τις αφαιρέσεις. Το αποτέλεσμα είναι 1», έγραψε ένας χρήστης.

«8÷2(2x2) = 8÷2(4) = 8÷8 = 1 = Η απάντηση είναι 1», εξήγησε ένας άλλος.

Ωστόσο, πολλοί ήταν αυτοί που επέμεναν ότι, στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα της πράξης ήταν το 16.

«H σωστή απάντηση είναι 16. Όταν το πρόβλημα είναι 8/2(4), πρέπει να υπολογίσεις από τα αριστερά προς τα δεξιά. Άρα είναι 8/2 πρώτα και μετά 4Χ4=16. Απλά να θυμάστε τον κανόνα από τα αριστερά προς τα δεξιά», είπε ένας χρήστης.

Η σωστή απάντηση

Όπως εξηγεί ο συγγραφέας και YouTuber, Presh Talwalker, ο οποίος σπούδασε μαθηματικά στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η σωστή απάντηση είναι το 16.

«Σύμφωνα με την προτεραιότητα πράξεων, η διαίρεση και ο πολλαπλασιασμός είναι στο ίδιο επίπεδο προτεραιότητας, άρα το σωστό είναι να τα υπολογίσουμε με τη σειρά εμφάνισης, δηλαδή από τα αριστερά προς τα δεξιά», λέει ο Talkwalker.

«Κάποιοι άνθρωποι το ερμηνεύουν διαφορετικά και πιστεύουν ότι πρώτα πρέπει γίνουν οι πολλαπλασιασμοί και έπειτα η διαίρεση. Αυτό, αποτελεί μια παλαιότερη αντίληψη, ωστόσο είναι λάθος, με βάση τη σύγχρονη επιστήμη των μαθηματικών», κατέληξε ο ίδιος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)