Του Χρήστου Μέγα |
Συνδικάτα και αντιπολίτευση κάνουν λόγο για κυβερνητική επίθεση στην εργασία. Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το εργασιακό νομοσχέδιο.
«Θερμό» Ιούνιο με το 10ωρο και «καυτό» καλοκαίρι με την κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων σηματοδοτεί η κυβερνητική πρωτοβουλία για την κατάθεση στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής του εργασιακού νομοσχεδίου.
Ήδη τα συνδικάτα έχουν προετοιμάσει Γενική απεργία (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) για την προσεχή Πέμπτη, ενώ μέχρι την ψήφιση του εν λόγω σχεδίου δεν αποκλείεται και η διοργάνωση νέων κινητοποιήσεων τις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι μετά το εργασιακό, και εντός του Ιουλίου, θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για την κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων.
▶ Εργασιακό νομοσχέδιο: Κατατέθηκε στη Βουλή - Τι προβλέπει
Τα κύρια σημεία του νομοσχέδιου που έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των εργαζομένων, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25) είναι οι ακόλουθες προβλέψεις:
- Ελαστικό καθημερινό ωράριο (έως 10 ώρες την βάρδια) με ατομική σύμβαση μεταξύ εργαζομένου και Διευθυντή Προσωπικού. Καταργείται έτσι η πρόβλεψη για διευθέτηση του χρόνου εργασίας (ελαστικό 8ωρο) με Συλλογική Σύμβαση. Κατ αυτόν τον τρόπο διαγράφεται η υπερεργασία (έως 8 ώρες την εβδομάδα) η οποία αμειβόταν με συν 20% στο ωρομίσθιο.
- Σε περίπτωση παράνομης (δικαστικά) απόλυσης η επιχείρηση δεν υποχρεούται σε επαναπρόσληψη του μισθωτού, παρά μόνο σε μια μικρή-πρόσθετη αποζημίωση. Άρα, ο μισθωτός με σύμβαση αορίστου χρόνου και για διάστημα 12 μηνών δεν τυγχάνει καμίας προστασίας (αποζημίωσης ή δικαστικής συνδρομής) από αυθαίρετες απολύσεις).
- «Κατσαρή» (πρωί-απόγευμα) απασχόληση στην μερική απασχόληση (π.χ. 4 συν 2 ώρες).
- Για πρώτη φορά εισάγεται η έννοια της Αναστολής Σύμβασης απεριορίστου διάρκειας με ατομική σύμβαση. Έτσι ο μισθωτός μένει χωρίς εισόδημα, δεν διευκρινίζεται εάν θα έχει δικαίωμα αναζήτησης άλλης εργασίας, ενώ καταργείται στην πράξη η διαθεσιμότητα (προβλεπόταν έως τρεις μήνες το έτος με την υποχρέωση καταβολής του 50% του μισθού).
- Διευρύνεται ο κατάλογος της Κυριακάτικης λειτουργίας και σε επιχειρήσεις που δεν μοιάζει να υπάρχει τέτοια ανάγκη, όπως παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και λατομείων, εξόρυξης ορυκτών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου.
- Εισάγεται η ηλεκτρονική (εξ αποστάσεως) ψηφοφορία για την Κυρήνη απεργιών.
- Προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας σε περίπτωση απεργίας σε ποσοστό 33%.
- Απεργία που κριθεί παράνομη δικαστικά (προσωρινή διαταγή) δεν μπορεί να επαναπροκηρυχτεί από άλλο (υπέρτερο) συνδικαλιστικό όργανο (π.χ. Ομοσπονδία ή Εργατικό Κέντρο).
Θύελλα αντιδράσεων
Το εργασιακό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και οι αντιδράσεις των συνδικάτων και τις αντιπολίτευσης κλιμακώνονται, εν όψει και των επερχόμενων μαζικών κινητοποιήσεων, με αιχμή τη μεγάλη πανελλαδική απεργία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Ιουνίου.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στους εργαζόμενους
«Η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στους εργαζόμενους, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, μείωσης των εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας. Το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ από την επομένη των εκλογών», τονίζει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
«Το νομοσχέδιο πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία και όλους τους εργαζόμενους. Πλήττει τους ανέργους, καθώς ενθαρρύνει την υπερεκμετάλλευση με μείωση αποδοχών των εργαζομένων και αποτρέπει τις προσλήψεις. Πλήττει κατεξοχήν τη νέα γενιά, που την καταδικάζει σε ένα μέλλον φθηνής, ελαστικής εργασίας και εργασιακής επισφάλειας χωρίς δικαιώματα, και θα οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση του brain drain», προσθέτει η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
«Καταργεί το οκτάωρο και μειώνει τους μισθούς, επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία με μείωση αποδοχών, το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση, και τον διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών. Καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις. Πραγματοποιεί μία επίθεση χωρίς προηγούμενο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας. Στοχεύει στον εκφοβισμό των εργαζομένων με τιμωρητικές διατάξεις για την αποτροπή της συμμετοχής τους στη συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους», επισημαίνει.
«Με όχημα αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει το ''σχέδιο'' της για το μέλλον, τη μετατροπή δηλαδή της Ελλάδας σε χώρα φθηνής και ελαστικής εργασίας, χωρίς ρύθμιση, κανόνες, ελεγκτικούς μηχανισμούς και κοινωνικά δικαιώματα. Μία στυγνή και αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή, που βρίσκεται σε παραφωνία με τη στροφή στην Ευρώπη και στην Αμερική, εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας, σε επεκτατικές πολιτικές στήριξης της πραγματικής οικονομίας, των εργαζομένων, των μισθών και της ζήτησης», υπογραμμίζει.
«Δεν μπορεί σήμερα, στον 21ο αιώνα, να γυρίζει η χώρα μας σε σκοτεινές εποχές, που οι εργαζόμενοι δούλευαν από ήλιο σε ήλιο, χωρίς δικαιώματα και χωρίς να αμείβονται ανάλογα με το μόχθο και τη δουλειά τους. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας με μείωση των μισθών και διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς την κατοχύρωση των εργαζομένων, των αμοιβών και των δικαιωμάτων τους. Δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική ευημερίας χωρίς κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη», καταγγέλλει.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα λάβει την αποφασιστική και αγωνιστική απάντηση από τους εργαζόμενους. Αυτός ο αγώνας αφορά την κοινωνική πλειοψηφία, αφορά κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη, αφορά το μέλλον και την προοπτική του λαού μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα δώσει αυτήν τη μάχη αταλάντευτα στο πλευρό των ανθρώπων του μόχθου, των εργαζομένων και των νέων, στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς, στις κινητοποιήσεις και στην κοινωνία, για να αποσυρθεί και να ακυρωθεί αυτό το αντικοινωνικό, αντιδημοκρατικό και αυταρχικό νομοσχέδιο», καταλήγει.
- ΚΚΕ: Το νομοθετικό αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης πρέπει να αποσυρθεί
«Το νομοθετικό αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ δεν βελτιώνεται, δεν πρέπει καν να κατατεθεί στη Βουλή. Πρέπει να αποσυρθεί εδώ και τώρα» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από το συλλαλητήριο των συνδικάτων.
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ και θα βρισκόμαστε κάθε μέρα στους δρόμους του αγώνα, για να υπερασπίσουμε τον ημερήσιο σταθερό χρόνο εργασίας, το 8ωρο, ενάντια στη διευθέτηση που μας γυρίζει πίσω στο μεσαίωνα, τη στιγμή που πρέπει να πάμε μπροστά. Που πρέπει να διεκδικήσουμε και να κατοχυρώσουμε το 7ωρο, το 35ωρο, το πενθήμερο, να μην καταργηθεί η κυριακάτικη αργία και να μπορούν οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, μέσα από τα σωματεία τους, μέσα από τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες τους να αποφασίζουν για τις μορφές πάλης που θέλουν να ακολουθήσουν, για τα αιτήματα και το περιεχόμενο των διεκδικήσεων τους» πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας και τόνισε καταλήγοντας στη δήλωσή του:
«Ο αγώνας μπορεί να είναι δύσκολος όμως τελικός νικητής θα είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος λαός».
- ΚΙΝΑΛ: Απροστάτευτος ο εργαζόμενος με υπογραφή ΝΔ
Την πλήρη διαφωνία του Κινήματος Αλλαγή στις ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις που προτείνει η κυβέρνηση με το σχετικό νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή διατύπωσε ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος.
«Με το εργασιακό νομοσχέδιο η κυβέρνηση απορυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα, υπονομεύει πλήρως τις συλλογικές συμβάσεις, ενισχύει μόνο τους ασύδοτους εργοδότες», υπογράμμισε ο Παύλος Χρηστίδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Διερωτήθηκε δε «αν η ΝΔ λέει πως ότι φέρνει στο νομοσχέδιο της ήταν ψηφισμένο το 2010, γιατί το ξαναφέρνει;» και σχολίασε πως «όταν κάτι είναι νομοθετημένο δεν χρειάζεται να ξανανομοθετηθεί».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής «το σχέδιο Ανάκαμψης της ΝΔ είναι πασιφανές πια ότι στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία με το βάρος της κρίσης να το πληρώσουν πάλι οι πιο αδύναμοι. Οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές, σύμφωνα με την αντίληψη της Κυβέρνησης».
Τόνισε ακόμη ότι οι κορωνίδες του σχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά είναι η κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, δεκάωρη δουλειά, απλήρωτες υπερωρίες και χωρίς κανόνες ακόμη και για το Σαββατοκύριακο.
«Ο εργαζόμενος μένει απροστάτευτος απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία με το ωράριο εργασίας και τη ζωή του να γίνεται λάστιχο. Αυτό το κάνει η κυβέρνηση για να διευκολύνει κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν να αλλάζουν τους εργαζόμενους τους όπως τους συμφέρει και κατά το δοκούν», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.
Επίσης επανέλαβε την κριτική διαφωνία του ΚΙΝΑΛ για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την κατάργηση του ΣΕΠΕ και τη μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή καθώς και τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής στέκεται απέναντι σε αυτές τις αντεργατικές πολιτικές.
- ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση φέρνει φθηνή και ελαστική εργασία
Τη σφοδρή του εναντίωση στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης εξέφρασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης.
«Ο κ. Χατζηδάκης έρχεται να επισημοποιήσει μια τραγική κατάσταση που ισχύει στην αγορά εργασίας. Μιλάω με κόσμο, με νέους στο δρόμο, και μου λένε ''ποια εργασιακά δικαιώματα''. Δουλεύουν 6-7 μέρες την εβδομάδα, 50 - 60 ώρες και το αφεντικό τους πληρώνει όποτε θυμάται» σχολίασε για το εργασιακό νομοσχέδιο, τονίζοντας την ανάγκη ενός νέου μοντέλου παραγωγικής συγκρότησης της χώρας.
«Η κυβέρνηση φέρνει ελαστικοποίηση και πιο φθηνή εργασία. Με σύμβαση εργασίας που θα είναι απολύτως λάστιχο. Αυτό το μοντέλο οδηγεί σε συμπίεσης μισθών, συμπίεσης ζήτησης. Έτσι, οι έλληνες νέοι είτε θα φύγουν στο εξωτερικό είτε θα αποδεχθούν την ζωή στην χώρα ως δουλοπάροικοι» πρόσθεσε.
Απεργία: Πανστρατιά στις 10 Ιουνίου - Όλα τα συνδικάτα μαζί κατά του εργασιακού νομοσχεδίου
Μεγάλη αναμένεται να είναι η κινητοποίηση των εργαζομένων κατά του εργασιακού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση. Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, που θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιουνίου, προχωρούν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΠΝΟ, καθώς και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά.
Εκφράζουν την αντίθεσή τους για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, το οποίο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η Συνομοσπονδία έχει προγραμματίσει για την ίδια ημέρα απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης, με επίκεντρο την πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα και την περιοχή έξω από το Εργατικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο.
Πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και τα δρομολόγια των πλοίων, θα επηρεαστούν από την απεργία. Τα σωματεία διαμαρτύρονται και κάνουν λόγο για ένα αντεργατικό νομοσχέδιο, το καταργεί δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων.
- Απεργία στα ΜΜΜ
Με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου συμμετέχουν τα σωματεία εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες - ΣΤΑ.ΣΥ (μετρό - τραμ - σιδηρόδρομος), στην απεργιακή κινητοποίηση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΠΑΜΕ, Ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο.
Όπως αναφέρεται, οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ απεργούν και διαδηλώνουν ενάντια:
- Στην κατάργηση του 8ώρου,
- Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας,
-Στην κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας,
- Στην αποδυνάμωση της απεργίας,
- Στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων,
-Στην κατάργηση του ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα.
«Είναι ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο αυτό επιχειρεί να δώσει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, που όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης βρίσκονται στο στόχαστρο των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας», επισημαίνουν τα συνδικάτα.
- Απεργία στα πλοία
Για την Πέμπτη 10 Ιουνίου μεταφέρεται η 24ωρη πανελλαδική απεργία τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων καθώς και οι προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, προκειμένου να συνδιοργανωθεί πανεργατική, πανελλαδική απεργία μαζί με τη ΓΣΕΕ.
Σημειώνεται πως τα σωματεία αντιδρούν στο εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να πράξουν και τα υπόλοιπα εννέα ναυτεργατικά σωματεία.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν:
«Συμμετέχουμε στην απόφαση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά για συλλαλητήριο την Πέμπτη 3 Ιούνη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή και πραγματοποιούμε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Πέμπτη 10 Ιούνη από 00:01 έως 24:00.
Καταγγέλλουμε τη προκλητική μέθοδο τρομοκράτησης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), να προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος των ναυτεργατικών σωματείων που είχαν εξαγγείλει απεργία στις 3 Ιούνη. Αυτές τις προκλήσεις των εφοπλιστών οι ναυτεργάτες τις έχουν ακυρώσει με τον αγώνα τους στους καταπέλτες των πλοίων και με την αλληλεγγύη των ταξικών δυνάμεων.
Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το δικαίωμα για δουλειά με δικαιώματα, η τρομοκρατία δεν θα περάσει», αναφέρουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων και της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών.
Η απεργία θα ξεκινήσει από τις 00:01 έως τις 24:00 της 10ης Ιουνίου.
Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των ναυτεργατικών σωματείων, στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά, στις 10:00.
Τα αιτήματα των εργαζομένων
- ΕΣΗΕΑ: Συμμετοχή των δημοσιογράφων στην πανελλαδική απεργία
Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία εργαζομένων στις 10 Ιουνίου κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου ανακοίνωσε και η ΕΣΗΕΑ, καλώντας όλους του δημοσιογράφους που είναι μέλη της να λάβουν μέρος.
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η υποβάθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας» και ότι με τις «προτεινόμενες ρυθμίσεις διευκολύνονται οι απολύσεις συνδικαλιστών, προβλέπεται περιορισμός της επαναπρόσληψης μετά από ακύρωση απόλυσης και ανοίγει ο δρόμος για ετεροχρονισμένη καταβολή της αποζημίωσης έως και 4 μήνες μετά την απόλυση».
Σχετικά με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσω ατομικών συμβάσεων η ΕΣΗΕΑ υποστηρίζει ότι μέσω αυτής «ενισχύεται η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, επιχειρείται η κατάργηση του 8ωρου, ενώ στην ουσία επιβάλλεται μείωση των αποδοχών αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό».
Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι ρυθμίσεις της διαιτησίας είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της εργοδοσίας, όπως άλλωστε και η ειδική προστασία των απεργοσπαστών» .
- Οι συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ
Η απεργιακή κινητοποίηση αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της ΓΣΕΕτης 31ης Μαΐου 2021, όπου όπως επισημαίνεται εκφράστηκε η «διαμαρτυρία του κόσμου της εργασίας απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο».
Η ΓΣΕΕ έχει προγραμματίσει για την ίδια ημέρα και απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, οι συγκεντρώσεις θα γίνουν, στις 11 το πρωί, στην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στη Θεσσαλονίκη έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και στο Ηράκλειο της Κρήτης επίσης στο Εργατικό Κέντρο.
- Η ΑΔΕΔΥ για το εργασιακό νομοσχέδιο
Η ΑΔΕΔΥ, καλεί στην απεργία διαμαρτυρόμενη για «το αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων. Τις επόμενες μέρες θα το καταθέσουν στη Βουλή για ψήφιση».
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΔΕΔΥ: Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ άλλων:
Την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση του νομοσχεδίου, που καταργεί την εμβληματικότερη κατάκτηση των εργαζομένων, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση του 8ώρου στη χώρα μας.
Οι επιπλέον 2 ώρες εργασίας, καθημερινά, είναι χωρίς αμοιβή και χωρίς προηγούμενη συλλογική σύμβαση. Θα «επιστραφούν» στον εργαζόμενο, όταν η επιχείρηση το αποφασίσει, με μειωμένο ωράριο ή ρεπό ή μέρες άδειας. Ο εργαζόμενος, δηλαδή, σε μία εποχή αυξημένης ανεργίας και εκβιαστικών διλημμάτων, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση εργασίας του, καλείται να… προτείνει ο ίδιος στον εργοδότη του την επιπλέον απασχόλησή του, χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή.
Να συναινέσει, δηλαδή, «εθελοντικά» στην αποστέρηση και του ελάχιστου χρόνου που του έχει απομείνει για ξεκούραση, μόρφωση και οικογενειακές υποχρεώσεις. Να μεταβληθεί σε ζωντανό εξάρτημα της επιχείρησης.
Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία. Πέρα από το γνωστό 50%+1, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, για την απεργία, προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων, στη ζύμωση και τελικά στη σύνθεση.
Πρόκειται ουσιαστικά, για την κατάργηση του δημοκρατικού διαλόγου στα συνδικάτα. Ο φαρισαϊσμός και η υποκρισία τους δεν έχουν όρια, αφού από τη μια ζητούν το 50%+1 για την απαρτία των Γενικών Συνελεύσεων για απεργία κι από την άλλη νομιμοποιούν τα αποτελέσματα των ψευδοεκλογών στην εκπαίδευση, που είχαν συμμετοχή 5 - 8%!!!
Καταργούν τον εμβληματικότερο και φιλεργατικότερο νόμο στη χώρα μας για τα εργασιακά, τον Ν. 1264/82. Στο Δημόσιο, ουσιαστικά, απαγορεύουν την απεργία, αφού για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένης εργασίας» σε ποσοστό 33,3%!!! Ταυτόχρονα, παραπέμπουν στον Ο.ΜΕ.Δ. τις απεργίες και μέχρι ο μεσολαβητής να αποφασίσει, η απεργία αναστέλλεται!!!
Οι ρυθμίσεις αυτές, μαζί με την κατάργηση του άρθρου 15 για τις Επιτροπές Προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών και εργαζομένων από τις απολύσεις, απομειώνουν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε ένα ήδη απονευρωμένο συνταγματικό δικαίωμα, αυτό της απεργίας, όπου το 90% των απεργιών κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές, προστίθενται κι άλλα εμπόδια, που στόχο έχουν την περαιτέρω φαλκίδευσή του, αν όχι την κατάργησή του.
Καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις, μειώνουν την αμοιβή των υπερωριών (αν και όταν αυτές πληρώνονται) και απελευθερώνουν τις απολύσεις εργαζομένων, αφού ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, αν δικαιωθεί στο δικαστήριο. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ωφελεί μόνο τους εργοδότες κι αποστερεί τη μόνη μέρα ξεκούρασης από τους εργαζόμενους.
Ταυτόχρονα, καμιά νομική υποχρέωση δεν έχουν οι εργοδότες για αύξηση των θέσεων εργασίας, οι οποίες θα μειωθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας των αυξημένων υπερωριών και του 10ώρου. Μια επιχείρηση με 100 εργαζόμενους και με 10ωρη εργασία την ημέρα (100 x 10 = 1.000 ώρες) έχει όφελος 25 ημερομίσθια, σε σχέση με την 8ωρη εργασία (100 x 8 = 800) 1.000 - 800 = 200, 200 : 8 = 25!!!
Διαλύουν ουσιαστικά το ΣΕΠΕ απομακρύνοντάς το από την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας με τη μετατροπή του σε «δήθεν» ανεξάρτητη αρχή, απεκδυόμενοι την πολιτική ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
Πηγή:ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου