Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

«Εγγυημένη» επικουρική σύνταξη από 20 - 79 ευρώ

«Εγγυημένη» επικουρική σύνταξη από 20 - 79 ευρώ

Χρήστος Μέγας

Γράφει ο

Οι πλέον αδικημένοι της ιδιωτικοποιημένης επικουρικής είναι οι: ανάπηροι, οι χήρες και οι νυν συνταξιούχοι.

Σε επικουρική σύνταξη μεταξύ 20 και 79 ευρώ το μήνα παραπέμπει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα που εισάγει η κυβέρνηση. Και αυτό γιατί με τις νέες διατάξεις είναι δεδομένες, ανά μήνα, οι εισφορές, αλλά αβέβαιες οι αποδόσεις (συντάξεις). Ως εκ τούτου έρχεται η κυβέρνηση και εγγυάται… ψιχία, χωρίς και πάλι να λέει από πού θα πληρωθούν αυτά, στην περίπτωση που οι επενδύσεις (εισφορές) έχουν αρνητική απόδοση. Οι πλέον αδικημένοι της ιδιωτικοποιημένης επικουρικής είναι οι: ανάπηροι, οι χήρες και οι νυν συνταξιούχοι.

1. Οι ανάπηροι γιατί δεν θα προλάβουν να εργαστούν πολλά χρόνια και να πάρουν σαν σύνταξη τουλάχιστον τις εισφορές που πλήρωσαν. Πόσο μάλιστα εάν τα λίγα χρόνια που εργαστούν συμπέσουν με μια μακρά κυκλική κρίση (όρα την τρέχουσα).

2. Οι χήρες και οι χήροι καθώς ένας αδόκητος θάνατος μαζί με το νήμα της ζωής κόβει και τις εισφορές στο σύστημα. Και επ αυτού η κυβέρνηση «εγγυάται» σύνταξη ωσάν ο θανών να είχε εργαστεί για μιας 15ετία με αποδοχές στον κατώτατο μισθό (650 €).

3. Οι νυν συνταξιούχοι καθώς θα λείψουν τα έσοδα (εισφορές) του ΕΤΕΑΕΠ (σημερινό επικουρικό) όπου οι ίδιοι κατέβαλαν για να πάρει σύνταξη η προηγούμενη γενιά ασφαλισμένων και, αίφνης, κανείς τώρα δεν πληρώνει γι’ αυτούς…

4. Δεν επιτρέπεται στους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας η «ασφάλεια» του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος αφού είναι υποχρεωτική -και όχι προαιρετική- η μετάβαση στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Με βάσει αυτά τα στοιχεία που εισηγείται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου, έχουμε τις ακόλουθες αποδόσεις (συντάξεις)Τέσσερα παραδείγματα

α) Ένας μισθωτός του ιδιωτικού τομέα που ξεκινά με μερική απασχόληση (325 € μεικτά το μήνα) και κάποια στιγμή λαμβάνει και 1.000 ευρώ το μήνα στη διάρκεια του εργασιακού βίου θα λάβει σαν επικουρική σύνταξη περί τα 80 ευρώ το μήνα. Και αυτό γιατί οι μέσες-μηνιαίες εισφορές θα είναι περίπου 5,2% (3% εισφορές εργαζομένου συν 3% της επιχείρησης από 1/6/2022, μείον 13% έξοδα διαχείρισης), επί μέσου μισθού 650 €. Ήτοι για 40 έτη ο μέσος εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα θα εμφανίζεται να έχει καταθέσει στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα 18.928 € (560 μήνες επί 33,8 € για μέσο μισθό της 40ετίας τα 650 €, πόσο μάλιστα όταν η κυβέρνηση σχεδιάζει… να μην αυξήσει τις βασικές αποδοχές).

Αν ο ασφαλισμένος του παραδείγματός μας βγει στη σύνταξη στο 62ο έτος (με 40ετία) τότε θα λαμβάνει σύνταξη για άλλα 20χρόνια (προσδόκιμο ζωής έως το 82ο έτος-με βάσει αυτό θα βγαίνει ο λογαριασμός της επικουρικής σύνταξης), σημαίνει ότι η πολιτεία εγγυάται ότι θα λάβει πίσω τις καταβληθείσες εισφορές δια 240 μήνες, είτε 79 € το μήνα.

2. Αν ο εργαζόμενος είχε εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια και δεν μπορεί να εργαστεί (αναπηρία άνω του 67%) και λάβει αναπηρική σύνταξη, η πολιτεία, υποστηρίζει η σημερινή κυβέρνηση, θα τον αντιμετωπίσει ωσάν να έχει 15 έτη ασφάλισης με τον βασικό μισθό. Αυτό συνεπάγεται 7.098 € ασφαλιστικό κουμπαρά, που για προσδόκιμο ζωής στη διάρκεια της (κανονικής) σύνταξης τα 20 έτη (από το 62ο μέχρι το 82ο), αυτό συνεπάγεται σύνταξη αναπηρίας 28,5 € το μήνα.

3. Αν ο ανάπηρος του παραδείγματός μας πεθάνει, θα αφήσει σύνταξη 20,7 € κατά την πρώτη 3ετία, ενώ εάν ο/η σύζυγος εργάζεται ή ήδη συνταξιοδοτείται θα λαμβάνει μετά την 3ετία… 10 € σύνταξη (το 50% του 70%).

4. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι ασφαλίζονται με βάσει τρεις κλίμακες (42, 51 και 61 ευρώ το μήνα στο επικουρικό), επιλέγουν σε ποσοστό 90% την πρώτη κλάση. Με παρακράτηση του 13% για έξοδα διαχείρισης εντός 40ετίας το κεφάλαιο που θα συγκεντρώσει ένας ελεύθερος επαγγελματίας (σ.σ. αυτό που θα εγγυάται η πολιτεία) θα είναι 17.539 €, ποσό που παραπέμπει (προσδόκιμο ζωής ως συνταξιούχου 20 έτη) σε μηνιαίες καταβολές 62,64 ευρώ.

Βεβαίως υπάρχει και η ευχέρεια των αποδόσεων. Με δεδομένο ότι οι εν λόγω εισφορές θα επενδύονται με βάσει τις χρηματιστηριακές επιλογές του… ασφαλισμένου (σ.σ. ο οποίος θα πρέπει να ενημερώνει τον διαχειριστεί εάν επιθυμεί να παίξει τις εισφορές του στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ή να αγοράσει Bitcoin), σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρχουν καλύτερες αποδόσεις. Ωστόσο, οι συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις πρέπει να έχουν πάντα ένα βαθμό βεβαιότητας και ασφάλειας, ενώ ήδη η χώρα μας βιώνει υπερ14ετή οικονομική κρίση (2008-2021). Από την άλλη, τα ξένα χρηματιστήρια μοιάζει να έχουν καλύτερης επιδόσεις. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση, μετά τους επιστήμονες και οι εισφορές (αποταμιεύσεις) θα μεταναστεύουν στην αλλοδαπή, χωρίς να στηρίζεται η ελληνική οικονομία… 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)