Γράφει η Σίσσυ Σταυροπιερράκου |
Στόχος να απορροφηθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές - Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου από το 2022
Ριζικό λίφτινγκ στον ΕΝΦΙΑ, με αλλαγές στα κλιμάκια και μείωση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου, προκειμένου να απορροφηθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους φορολογούμενους από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας, αρχίζει να προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, συγκροτείται 18μελής ομάδα εργασίας για τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ και την προσαρμογή των συντελεστών του στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, στόχος της ομάδας είναι η διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ και η προσαρμογή των συντελεστών του στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων που μεταβιβάζονται ή αποκτώνται με οποιαδήποτε αιτία, προκειμένου κατά τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας τους να μην επέλθουν αλλαγές στη συνολική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας.
Νέος ΕΝΦΙΑ από το 2022
To βέβαιο είναι ότι το επόμενο έτος θα υπάρξει ένας νέος ΕΝΦΙΑ, τον οποίο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα ξεκινήσουν να πληρώνουν από τον προσεχή Μάρτιο. Οι παρεμβάσεις στους συντελεστές και τα κλιμάκια θα γίνουν με βάση και το αποτέλεσμα της άσκησης προσομοίωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων που έχει αρχίσει να «τρέχει» η ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών.
Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων που σχεδιάζεται από το μηδέν θα έχει νέους συντελεστές, ενώ θα επηρεαστεί και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ. Διότι καθώς οι νέες τιμές ζώνης οδηγούν χιλιάδες ιδιοκτήτες σε περιουσία άνω των 250.000 ευρώ, πάνω από το ποσό αυτό επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος.
Αλλαγές και στους συντελεστές παλαιότητας
Εκτός από τις αλλαγές που δρομολογούνται στα κλιμάκια και τους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, θα εξεταστούν και αλλαγές στους συντελεστές παλαιότητας και εμπορικότητας, οι οποίοι, αντί να μειώνουν, αυξάνουν τον φόρο όσο πιο νέο είναι ένα κτίσμα.
Το βασικό σενάριο που θα εξεταστεί προβλέπει την καθιέρωση σύνθετων και πολλών ταχυτήτων συντελεστών παλαιότητας που θα λαμβάνουν υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως η ανακαίνιση, οι επισκευές και η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση, στοιχεία που διαφοροποιούν την αξία σε ακίνητα ίδιας παλαιότητας. Παράλληλα αρμόδιοι παράγοντες εισηγούνται αλλαγές στα κλιμάκια με σπάσιμό τους σε περισσότερα έτσι ώστε να ενισχυθεί η αναλογικότητα και η προοδευτικότητα τους.
Το βάρος αναμένεται να το σηκώσουν οι νέες εντάξεις. Συγκεκριμένα, περιοχές στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τα Κύθηρα, αλλά και η Ικαρία, τα νησιά του Ιονίου αλλά και η Δυτική Ελλάδα θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ το 2022 σε σχέση με τα πολύ μικρά ποσά που πλήρωναν σήμερα συγκριτικά με περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας.
ΕΝΦΙΑ: Ανοιχτό το σενάριο μείωσης
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ 8% κατά μέσο όρο. Ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την αύξηση και την επέκταση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων το 2022 θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για να «σβήσουν» οι φορο-επιβαρύνσεις που προκαλούν οι νέες τιμές ζώνης στους ιδιοκτήτες με ακίνητα χαμηλής και μεσαίας αξίας. Εάν υπάρξει χώρος για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, αυτή θα γίνει το 2022, διαφορετικά θα γίνει το 2023.
Μειώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το 2022 και για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2025 αποκαλύπτει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, οι οποίες θα εξουδετερώσουν τις σημαντικές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών. Οι μειώσεις θα γίνουν μέσα από ριζικές αλλαγές που θα γίνουν στην κλίμακα εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ και στους συντελεστές, όπως και στον συμπληρωματικό φόρο.
Πάντως, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, δεν προβλέπεται να υπάρξει αύξηση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ το 2022 και μετά, αλλά αντίθετα οι εισπράξεις θα παρουσιάσουν οριακή μείωση.
Ειδικότερα, οι φόροι κεφαλαίου που είναι βασικά οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, από τα 2,62 δισ. ευρώ που θα διαμορφωθούν φέτος, θα υποχωρήσουν σε 2,58 δισ. ευρώ το 2022, το 2023 θα μειωθούν σε 2,54 δισ. ευρώ, το 2024 σε 2,52 δισ. ευρώ και το 2025 σε 2,5 δισ. ευρώ.
Πηγή: imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου