Της Έλλης Τριανταφύλλου |
Αποφασισμένη να προωθήσει ταχύτατα τη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας, με αιχμή τη ριζική αλλαγή του ΕΣΥ, το οποίο, κατά το κυβερνητικό επιτελείο έχει ολοκληρώσει την ιστορική του αποστολή και χρειάζεται επειγόντως προσαρμογή στα νέα, απαιτητικά δεδομένα.
O πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, θέλει να έχει πάρει και την έγκριση της βουλής στις αρχές του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να την αξιοποιήσει ως ένα ακόμα «εργαλείο» για τη μεταρρυθμιστική ώθηση που θέλει να δώσει στην κυβέρνηση, με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ήδη προανήγγειλε προ τριημέρου το σχέδιο αυτό, με μία διατύπωση που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο εισόδου και των ιδιωτικών στο εθνικό σύστημα υγείας.
Ωστόσο, το θέμα της συμμετοχής ιδιωτών δεν είναι το μόνο το οποίο αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως στην αντιπολίτευση. Εάν η μεταρρύθμιση υλοποιηθεί σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τότε είναι βέβαιο ότι εκτός των κομμάτων της αντιιπολίτευσης, θα αντιμετωπίζουν ζήτημα και αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές και συγκεκριμένα όσοι εκλέγονται σε νομούς όπου θα υπάρξουν συγχωνεύσεις περιφερειακών νοσοκομείων με κεντρικά. Πολύ περισσότερο όταν έχει προηγηθεί η κατάργηση τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε νομούς της χώρας από το υπουργείο Παιδείας, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες με αποδέκτες τους γαλάζιους βουλευτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ieidiseis.gr, το σκεπτικό της κυβέρνησης για τον εξορθολογισμό του ΕΣΥ, είναι μέσω ενός νέου συστήματος, να δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να γνωρίζει επακριβώς ποιες υπηρεσίες μπορεί να παρέχει το περιφερειακό νοσοκομείο και για ποιες υπηρεσίες θα πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί ή να διακομιστεί σε ένα μεγαλύτερο, πιο οργανωμένο νοσοκομείο. «Είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε -και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας- δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων και τα δύο νοσοκομεία να αποδεικνύεται τελικά ότι είναι προβληματικά», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο υπουργείο είναι πεπεισμένοι, μετά και την επίπονη εμπειρία διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, ότι το σύστημα χρειάζεται εκ βάθρων αλλαγές, καθώς προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί και επομένως οι άνθρωποι έχουν να αντιμετωπίσουν σύνθετα προβλήματα υγείας .
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στις δομικές ελλείψεις όπως στον στρατηγικό σχεδιασμό που παρουσιάζει αναντιστοιχία των παρεχόμενων υπηρεσιών με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού και την ανεπαρκή διασύνδεση των υπηρεσιών υγείας σε όλα τα επίπεδά της.
Το νέο μοντέλο του ΕΣΥ βρίσκεται σε φάση διαμόρφωσης, λαμβάνοντας υπόψη, τους πληθυσμιακούς και δημογραφικούς δείκτες αλλά και δείκτες αναγκών, το είδος και το εύρος παρεχόμενων υπηρεσιών που θα αφορά είτε ελλείψεις είτε αλληλοεπικαλύψεις σε νοσοκομεία, τον αριθμό κλινών, ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού ανά 1000 κατοίκους, κ.λπ. και τους δείκτες αποτελεσματικότητας/αποδοτικότητας όπως ορίζονται από την μέση διάρκεια νοσηλείας,
Όπως τονίζουν καλά ενημερωμένες πηγές, στα περισσότερα από τα επαρχιακά Νοσοκομεία, καταγράφεται κατακερματισμός υπηρεσιών. Συνολικά, δε, σήμερα η αποδοτικότητα των νοσοκομείων του ΕΣΥ κυμαίνεται από περίπου 50% έως 70% στα μικρά και μεσαία νοσοκομεία και μόνο το 25% των νοσοκομείων έχουν υψηλότερη, κάτι που σημαίνει πως η προοπτική βελτίωσης στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι μεγάλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου