Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Ασφαλιστικό και αξιολόγηση εκπαιδευτικών έρχονται και θα βάλουν «φωτιά» στην πολιτική σκηνή

Ασφαλιστικό και αξιολόγηση εκπαιδευτικών έρχονται και θα βάλουν «φωτιά» στην πολιτική σκηνή

Έλλη Τριανταφύλλου

Γράφει η

Επικουρική ασφάλιση και αξιολόγηση εκπαιδευτικών. Τα δύο νομοσχέδια που ανεβάζουν ξανά τους τόνους μεταξύ κυβέρνηση - αντιπολίτευσης.

Με νωπή τη σφοδρή, μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης και συνδικάτων για τον νόμο με τον οποίο ρυθμίζονται εκ νέου οι εργασιακές σχέσεις, το Μέγαρο Μαξίμου κάνει ήδη «ζέσταμα» για δύο ακόμα «γύρους» μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Και τα δύο σχέδια νόμου που από την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθουν στο προσκήνιο, αυτό και για την επικουρική ασφάλιση και εκείνο για την αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, αναμένεται να προκαλέσουν εξίσου μεγάλες και έντονες αντιπαραθέσεις και αντιδράσεις.

Ιδιαίτερα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, δια χειρός Π. Τσακλόγλου, αναμένεται να βρει απέναντί του τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς προβλέπει αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος, ώστε ο κάθε νέος ασφαλισμένος από την 1η Ιανουαρίου του 2020 να έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει έναν «ατομικό κουμπαρά» μέσω του οποίου θα μπορεί κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου να «χτίζει» την προσωπική του επικουρική σύνταξη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Μεγάρου Μαξίμου στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας που ξεκινά τη Δευτέρα, θα έρθουν τα δύο σχέδια νόμου προς έγκριση και στη συνέχεια θα πάρουν τον δρόμο προς τη βουλή.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει πλήρη γνώση ότι και αυτά τα νομοσχέδια θα οδηγήσουν σε νέα μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Και μάλλον το επιδιώκει, καθώς όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά και όπως εκτιμούν ότι έληξε το τελευταίο κοινοβουλευτικό «ματς» με τον ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό, η ιδεολογική αυτή σύγκρουση και κυρίως το «άδειο οπλοστάσιο» εκ μέρους του κόμματος του κ. Αλ. Τσίπρα, λειτουργεί συσπειρωτικά για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Πέραν των παραπάνω, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να τελειώσει μέσα στο καλοκαίρι με τα «ακανθώδη» νομοσχέδια που περιλαμβάνονται στο μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό του, προκειμένου το φθινόπωρο, η νέα πολιτική περίοδος να έχει στην αιχμή της την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την υγειονομική κρίση, με βασικό εργαλείο τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)