Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Εργασιακό νομοσχέδιο: Έκθεση «κόλαφος» από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής

Εργασιακό νομοσχέδιο: Έκθεση «κόλαφος» από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής

Μανώλης Καλουδάς
Του Μανώλη Καλουδά
Αρκετές ενστάσεις και προβληματισμούς εκφράζει μέσω της 59σέλιδης έκθεσής της η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ήρθε σήμερα στη Βουλή και ψηφίζεται την προσεχή Τετάρτη. Τι λέει για την 4ήμερη εργασία και τις ατομικές συμβάσεις.

Ως ασύμβατη με το εργατικό δίκαιο θεωρεί η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής την πιο βασική διάταξη του νέου εργασιακού νομοσχεδίου που ήρθε σήμερα στη Βουλή και ψηφίζεται την Τετάρτη. Αυτή για τη διευθέτηση του ωραρίου εργασίας, ακόμη και με 10ωρη απασχόληση ημερησίως, μέσω ατομικής σύμβασης εργασίας.

Πρόκειται για το άρθρο 59 του νομοσχεδίου για το οποίο η Επιστημονική Υπηρεσία αναφέρει ότι: «Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθορίζεται σήµερα µε συλλογικές συµφωνίες..., ενώ παραχωρείται, διά επιχειρησιακών και κλαδικών συλλογικών συµβάσεων εργασίας, ελευθερία να καθορίζεται έτερο σύστηµα διευθέτησης χρόνου εργασίας, ανάλογα µε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου ή της επιχείρησης. Με την προτεινόµενη διάταξη ορίζεται ότι θα είναι δυνατόν να επιχειρηθεί διευθέτηση και µε ατοµική συµφωνία, η οποία θα συνάπτεται µετά από πρόταση του εργαζοµένου. Πρέπει, όµως, να σηµειωθεί, εν προκειµένω, ότι στην επιστήµη του εργατικού δικαίου αµφισβητείται, εν γένει, η αυθεντικότητα των ατοµικών συµφωνιών εργαζοµένου και εργοδότη, λόγω ακριβώς της εξάρτησης του πρώτου από τον δεύτερο... Δεν προβλέπεται, εξ άλλου, προηγούµενη καταχώριση αυτής της συµφωνίας στο σύστηµα ΕΡΓΑΝΗ, προκειµένου αυτή να καθίσταται γνωστή στις ελεγκτικές αρχές και να εξασφαλίζεται, και στην πράξη, η τήρησή της».

Τον προβληματισμό της αναφέρει για τον άρθρο 55, το οποίο προβλέπει ότι ως πλήρης απασχόληση νοείται και η εργασία τεσσάρων ηµερών εβδοµαδιαίως. «Γεννάται προβληµατισµός ως προς το ακριβές νόηµα της διάταξης. Αν µεν αναφέρεται σε τετραήµερη δεκάωρη ηµερησίως εργασία, αυτή δεν µπορεί να προσφέρεται στο πλαίσιο της διευθέτησης, καθώς η λογική της διευθέτησης συνίσταται σε 40 ώρες εβδοµαδιαίας απασχόλησης (ή στο µικρότερο ισχύον συµβατικό ωράριο), αλλά ως µέσος όρος απασχόλησης. Ο εν λόγω µέσος όρος προκύπτει µέσω του συνδυασµού περιόδων αυξηµένης και µειωµένης απασχόλησης εντός µίας ευρύτερης περιόδου αναφοράς. Για τον λόγο αυτό, θα ήταν σκόπιµο ο προσδιορισµός της έννοιας της εν λόγω διάταξης να ενταχθεί συστηµατικά στις σχετικές διατάξεις περί διευθέτησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ένσταση και για την αστική ευθύνη των συνδικαλιστικών οργανώσεων στις απεργίες

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εκφράζει μέσω της έκθεσής της την ένστασή της και για την αστική ευθύνη που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στις απεργίες.

Αναλυτικά τι αναφέρει για το άρθρο 93:

«Στην προτεινόµενη διάταξη ορίζεται ότι η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει απεργία υποχρεούται να προστατεύει το δικαίωµα των εργαζοµένων που δεν συµµετέχουν στην απεργία, ώστε αυτοί να προσέρχονται και να αποχωρούν ελεύθερα και ανεµπόδιστα από την εργασία τους και να την παρέχουν χωρίς εµπόδιο, και, ιδίως, χωρίς την άσκηση σωµατικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος τους από οιονδήποτε. Μάλιστα, κατά την δεύτερη παράγραφο της προτεινόµενης διάταξης, η υπαίτια παραβίαση της υποχρέωσης αυτής γεννά αστική ευθύνη, υποχρέωση, δηλαδή, αποζηµίωσης, εκ µέρους της συνδικαλιστικής οργάνωσης και των υπαίτιων µελών του διοικητικού της συµβουλίου.

Εν προκειµένω, εισάγεται αστική ευθύνη της οργάνωσης και των µελών του διοικητικού συµβουλίου της, όχι µόνο για τις δικές του πράξεις, αλλά και για την παράλειψή τους να εξασφαλίζουν συγκεκριµένο αποτέλεσµα, το οποίο συνδυάζεται και µε πράξεις τρίτων προσώπων, µε τα οποία η συνδικαλιστική οργάνωση µπορεί να µην έχει καµία σχέση. Μάλιστα, αυτή η ευθύνη µπορεί να προκύψει όχι µόνο από δόλο, αλλά και από ελαφρά αµέλεια.

Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, θα ήταν ίσως χρήσιµο να προσδιορισθεί η έννοια της άσκησης ψυχολογικής βίας, η οποία µπορεί να ασκηθεί, όπως προαναφέρθηκε, και από τρίτους, και να καταλήξει σε αστική ευθύνη».

Ποιοι υπογράφουν την έκθεση

Την έκθεση υπογράφουν οι εισηγητές: Μαριάνθη Καλυβιώτου (Επιστημονική Συνεργάτις), Λεμονιά Φραγκή (Ειδική Επιστημονική Συνεργάτις). Ο Προϊστάµενος του Τµήµατος Μελετών Οικονοµίας, Περιβάλλοντος και Τεχνολογίας, Κώστας Παπαδηµητρίου (Καθηγητής της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών), ο Προϊστάµενος του Α΄ Τµήµατος Νοµοτεχνικής Επεξεργασίας, Ξενοφών Παπαρρηγόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου), ο Προϊστάµενος της Β΄ Διεύθυνσης Επιστηµονικών Μελετών, Αστέρης Πλιάκος (Καθηγητής του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών) και φυσικά ο επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, Κώστας Μαυριάς (Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών). 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)