Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Με... μεταλλαγμένο Ερντογάν η πρώτη συνάντησή του με Μπάιντεν

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Με... μεταλλαγμένο Ερντογάν η πρώτη συνάντησή του με Μπάιντεν

Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος
Του Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου
 
 Άλλος άνθρωπος ο Ερντογάν στην πρώτη συνάντησή του με τον Μπάιντεν.

Στην πρώτη του συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβγαλε το προσωπείο του σκληρού και αγέλαστου ηγέτη και φόρεσε ένα που δεν έχουμε συνηθίσει. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ήλθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Αμερικανό ομόλογό του για πρώτη φορά και οι αντιδράσεις του δεν θύμισαν σε τίποτα τον Ερντογάν που στέλνει αυστηρά μηνύματα δεξιά κι αριστερά, ενίοτε με αποδέκτη τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο χαιρετισμός του ήταν κάτι παραπάνω από εγκάρδιος, το χαμόγελο ήταν μονίμως χαραγμένο στο πρόσωπό τους, ενώ σε «πηγαδάκι» που επεδίωκε να κάνει με τον Τζο Μπάιντεν, οι χειρονομίες του ήταν χαρακτηριστικές της πρόθεσής του να προσεγγίσει με όσο το δυνατόν πιο φιλική διάθεση τον πρόεδρο την ΗΠΑ. 

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν φάνηκε αρκετά πιο συγκρατημένος στις εκδηλώσεις του. Η πρώτη επαφή τους, πάντως, θα μπορούσε πει κανείς πως έγινε μέσα σε καλό κλίμα.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Στη συνέχεια, βέβαια, τα πράγματα δεν αναμένεται να είναι το ίδιο εύκολα για τον ηγέτη της γείτονος χώρας, καθώς είναι σχεδόν σίγουρο πως οι πιέσεις εκ μέρους της Δύσης ενδέχεται να έχουν ως κύριο εκφραστή τον ίδιο τον Τζο Μπάιντεν. 

Υπενθυμίζεται πως τα προβλήματα μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον έχουν συσσωρευθεί. Εκτός από το αρμενικό, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι πύραυλοι S-400, ενώ η αποκοπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35 είναι επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα.

Προτού αποχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του έχει πληρώσει για πέντε F-35, «αλλά δεν μας τα έχουν στείλει».

Παράλληλα, η Άγκυρα διαμαρτύρεται για την αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους της Συρίας και θα προσπαθήσει να προβάλει τη χρησιμότητά της στο ζήτημα της προστασίας του αεροδρομίου στην Καμπού, τώρα που αποχωρούν πο αμερικανικές δυνάμεις, καθώς και της παρουσίας της στη Λιβύη και τη Συρία. 

ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η Άγκυρα, ωστόσο, προσπαθεί να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας προς πάσα κατεύθυνση και η... μετάλλαξη του Ερντογάν απέναντι στον Μπάιντεν δεν ήταν το μόνο στοιχείο που συνηγορεί με  αυτήν τη διαπίστωση. 

Για παράδειγμα, σε εκδήλωση που οργάνωσε το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ (German Marshall Fund) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Τουρκίας προέβη σε μιαν ασυνήθιστα -για τον ίδιο- θετική δήλωση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Συγκεκριμένα, ο ηγέτης της γείτονος είπε αρχικά:

«Λαμβάνουμε υπόψη μας το διεθνές δίκαιο, τη δικαιοσύνη και την ισότητα, καθώς και τον σεβασμό των αμοιβαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων, στις αλληλεπιδράσεις μας με τους γείτονές μας».

«Πιστεύω ότι η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου μεταξύ μας και του γείτονά μας και συμμάχου μας, της Ελλάδας, εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας καθώς και την επίλυση διμερών ζητημάτων», προσέθεσε ο κ. Ερντογάν.

Διαβάστε ακόμα: Bloomberg: «Ανεπιθύμητη στο ΝΑΤΟ η Τουρκία»

Πηγή: ieidiseis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)