Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Ρύθμιση «σκούπα» για κορονοχρέη 17 μηνών - Πώς θα εξοφληθούν σε Εφορία και ΕΦΚΑ

Θανάσης Παπαδής δημοσιογράφος
Γράφει ο Θανάσης Παπαδής

Κατατέθηκαν αργά χθες το βράδυ στη Βουλή οι τροπολογίες για τη ρύθμιση χρεών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ δίνεται η δυνατότητα επανένταξης σε όσους έχασαν τη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων 


Ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις δίνει η απόφαση της κυβέρνησης για ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε έως 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις. Η σχετική ρύθμιση κατατέθηκε χθες στην Βουλή και αφορά χρέη τόσο προς την Εφορία, όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.  

Ουσιαστικά, πρόκειται για δυο δίδυμες ρυθμίσεις - σκούπα που στόχο έχουν να αντιμετωπίσουν εν συνόλω το βουνό χρεών του κορονοϊού, καθώς εντάσσονται χρέη που αφορούν 17 μήνες πανδημική κρίσης και ειδικότερα χρέη που αφορούν στο διάστημα από την 1η Μαρτίου του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021. 

Παράλληλα με τις ίδιες τροπολογίες δίνεται η δυνατότητα επανένταξης στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για όσους επλήγησαν από την πανδημία.

Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι ο οφειλέτης να είναι πληττόμενος από την πανδημία και αυτό να αποδεικνύεται μέσα από σειρά κριτηρίων που έχουν τεθεί.

Όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η ελάχιστη μηνιαία δόση για τα χρέη προς την εφορία θα είναι 30 ευρώ για οφειλές έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ. Αντίθετα, η ελάχιστη μηνιαία δόση για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ ορίζεται στα 50 ευρώ το μήνα. 

Τι προβλέπει η τροπολογία για την εφορία 

Σύμφωνα με την τροπολογία, η νέα ρύθμιση με τις 36 ή 72 δόσεις για τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα αφορά την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021.

Σε αυτή θα μπορεί να ενταχθεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, το οποίο βέβαια αποδεδειγμένα θα έχει πληγεί και με βάση μια διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δήλωση Covid, οι άνεργοι που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ και οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή ή στο «Συν-Εργασία».

Σύμφωνα με την τροπολογία, στην νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν τρέχουσες φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτές μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ή άτοκα σε 36 δόσεις. Η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνει μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2022. Να σημειωθεί ότι για όσους επιλέξουν να ρυθμίσουν τις οφειλές σε περισσότερες από 36 δόσεις, τότε η ρύθμιση θα είναι έντοκη για το σύνολο των δόσεων και όχι για επιπλέον.

Δηλαδή, εάν κάποιος θελήσει να ρυθμίσει το οφειλόμενο ποσό σε 50 δόσεις, τότε θα είναι έντοκες και οι 50 μηνιαίες δόσεις.

Διευκρινίζεται ότι στη ρύθμιση δεν μπορούν να ενταχθούν ο φετινός φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ, καθώς δεν αποτελούν ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά βεβαιωθείσες οφειλές.

Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας (από Μάρτιο 2020 έως σήμερα).

Επανένταξη στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων 

Σε ό,τι αφορά στην επανένταξη στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων, αφορά τους πληγέντες οι οποίοι την απώλεσαν την ίδια περίοδο και η 1η δόση και η επιστροφή θα γίνει με την πληρωμή της δόσης έως την 31η Αυγούστου, ενώ οι εναπομείνασες δόσεις θα πάνε για το τέλος της ρύθμισης.

Οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στην ρύθμιση είναι:

  • Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
  • Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης Covid.
  • Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, από τους 2 εκατ. δυνητικά δικαιούχους της ευνοϊκής ρύθμισης, χρέη στο Ελληνικό Δημόσιο έχουν:

  • 134.455 νομικά πρόσωπα,
  • 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και
  • 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες

Συνολικά 823.435 έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττόμενων.

Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι οφειλές που ρυθμίζονται:

  • Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων).
  • Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες.
  • Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση δεν εντάσσονται οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί και αφορούν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλεται αυτό το διάστημα.
  • Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί.

Η ρύθμιση για τα χρέη στον ΕΦΚΑ

Ταυτόχρονα, κατατέθηκε στη Βουλή χθες, Τρίτη, από το υπουργείο Εργασίας τροπολογία που προβλέπει ρύθμιση-σκούπα για τις ασφαλιστικές εισφορές του κορονοϊού.

Με την τροπολογία στη ρύθμιση των οφειλών σε έως 72 δόσεις εντάσσονται οι ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Φεβρουάριου του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 και οι οποίες δεν έχουν ήδη ρυθμιστεί, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται μέχρι τις 31.1.2022, ενώ όσοι έχασαν παλιότερη ρύθμιση, μπορούν να ενταχθούν στη νέα για το υπόλοιπο της οφειλής τους.

Επίσης, ορίζεται ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι στα 50 ευρώ, ενώ όσοι επιλέξουν έως και 36 δόσεις δεν επιβαρύνονται με επιτόκιο. 

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2022.

Αναλυτικά η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

  • Παρατείνεται μέχρι την 31.12.2021 η προθεσμία καταβολής οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, η οποία παρατάθηκε μέχρι τις 30.4.2021 στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού.
  • Παρέχεται η δυνατότητα να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και 72 μηνιαίων δόσεων, αντί έως και 48, όπως ισχύει, οι παραπάνω ασφαλιστικές οφειλές καθώς και οι οφειλές ασφαλιστικών εισφορών περιόδων απασχόλησης Φεβρουάριου 2020 έως Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1η.3.2020 έως 31.7.2021, που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης, εφόσον πρόκειται για εργοδότες ή για αυτοπασχολούμένους και ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και καταβάλλεται η πρώτη δόση μέχρι τις 31.1.2022.
  • Παρέχεται η δυνατότητα, εφόσον απώλεσαν κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος από την 1η.3.2020 έως και την 31η.7.2021 ρύθμιση τμηματικής καταβολής, να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομένοντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης:
    - οφειλέτες με ασφαλιστικές οφειλές, που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής των δόσεων κατά τρεις μήνες στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορνοϊού,
    - εργοδότες, αυτοπασχολούμενοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και έχουν κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που ορίζεται σε σχετική υπουργική απόφαση,
    - εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ της πιο πάνω υπουργικής, με αναστολή σύμβασης εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από την 1η.3.2020 μέχρι την 31η.7.2021.
  • Συντελείται η επανένταξη των ως άνω οφειλετών στη ρύθμιση με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου 2021, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου 2021 μαζί με τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021.

Επίσης, με την τροπολογία επανακαθορίζεται η προθεσμία διατήρησης των δεδομένων που καταχωρούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταχώριση και διαχείριση των αποτελεσμάτων της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορονοϊό COVID-19, σε 30 ημέρες από επτά ημέρες που ισχύει σήμερα.

Προβλέπεται, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα, η χορήγηση πιστοποιητικού δικαιωμάτων μεθοριακού εργαζομένου στους οριζόμενους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που απασχολούνται ως μισθωτοί ή μη μισθωτοί μεθοριακοί εργαζόμενοι.

Το εν λόγω πιστοποιητικό αναγνωρίζει στους ανωτέρω μεθοριακούς εργαζόμενους τη διατήρηση της ισχύος του δικαιώματος στην εργασία το οποίο κατοχύρωσαν πριν την 1/1/2021 και δεν χορηγεί καθεστώς διαμονής.

Δείτε εδώ ολόκληρη την τροπολογία

Μέχρι τις 27 Αυγούστου η έκπτωση 3%

Να σημειωθεί ότι στην τροπολογία περιλαμβάνεται και η παράταση μέχρι τις 27 Αυγούστου της δυνατότητας έκπτωσης 3% για εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος, η υπαγωγή των απινιδωτών στον μειωμένο φορολογικό συντελεστή 6% και η επέκταση της ρύθμισης για μειωμένο φορολογικό συντελεστή στο 13% στα εισιτήρια αθλητικών αγώνων μέχρι τις 30/6/2022. Οι παραπάνω ρυθμίσεις θα συζητηθούν σήμερα στη Βουλή.

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)