Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τα έλαβαν οι νεότεροι - Τον Οκτώβριο οι «παλαιοί»

Χρήστος Μέγας

Γράφει ο

Ο επανακαθορισμός των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ αφορά μόνο όσους κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 12/5/16, ενώ για τους παλιούς θα απαιτηθούν 2-3 μήνες ακόμη, οπότε, καλό φθινόπωρο...

Σχεδόν δύο χρόνια από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (4/10/19) ο ΕΦΚΑ ολοκλήρωσε τον επανακαθορισμό των συντάξεων κατέβαλε τα αναδρομικά για όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Αλλά, προσοχή! Η ρύθμιση αφορά όσους κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 12/5/16. Για τους παλιούς θα απαιτηθούν 2-3 μήνες ακόμη, οπότε, καλό φθινόπωρο.

Καταβλήθηκαν δε χωρίς τόκο και χωρίς την παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, κάτι που θα γίνει με τις τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος για τα έτη 2019 και 2020, που θα υποβληθούν το έτος 2022 για τα εισοδήματα του 2021…

Για τους συνταξιοδοτηθέντες πριν τις 13/5/16 τα ποσά θα είναι μικρότερα και θα αφορούν σε μικρό πληθυσμό ασφαλισμένων. Όσοι έχουν αρνητική προσωπική διαφορά, λαμβάνουν μεγαλύτερες αποδοχές εν σχέσει με τις προβλέψεις του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί και θα καταβληθεί ότι απομένει σε… πέντε (5) ετήσιες δόσεις (οι δύο εφάπαξ το φθινόπωρο).

Στο μεταξύ δεν έχει εκδοθεί ακόμη η απόφαση του ΣτΕ στην πιλοτική δίκη που διεξήχθη στις 10/1/2021 που αφορά σε προσφυγή των συνταξιουχικών οργανώσεων για μη καταβολή και των Δώρων (800 € σε καθένα συνταξιούχο) όπως ρητά προέβλεπε η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Και αυτό καθώς με τον νόμο Βρούτση 4670/20 έγινε μερικό μόνο συμμόρφωση στην εν λόγω δικαστική απόφαση του 2019 1/1/20.

Ωστόσο, η κυβερνητική απροθυμία να αποδώσει τα αναδρομικά και τις διορθώσεις σε όλους τους ασφαλισμένους δεν περιορίζεται στους αιτηθέντες σύνταξης προ της 13ης Μαΐου 2016.

Η «άρνηση» αφορά ακόμη στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την χορήγηση της δεύτερης σύνταξης στις περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης. Κατά συνέπεια πάνω από 60.000 ασφαλισμένοι σε δύο ταμεία (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, Δημόσιο και ΤΣΑΥ Ιατρών ή ΤΣΜΕΔΕ Μηχανικών κ.α.) να μην λαμβάνουν τις αποδοχές τους

β) Δεν αποδίδεται η προσαύξηση 3,6% στις περιπτώσεις των Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ).

γ) Ο ΕΦΚΑ δεν ενημερώνει για τον τρόπο και τα δεδομένα με τα οποία έγινε ο δεύτερος υπολογισμός της σύνταξης (με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου) και πώς βγήκε η «προσωπική διαφορά» (μεταξύ καταβαλλομένων ποσών που προέκυψαν από τον προ του 2016 υπολογισμό και του αυστηρού επανυπολογισμού του νόμου 4387/16). Μάλιστα οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν απαντούν ούτε στις αιτήσεις θεραπείας που καταθέτουν οι ασφαλισμένοι όταν καταφανώς προκύπτει αδικία και μεγάλη διαφορά στα ποσά της σύνταξης… Επ αυτού ισχύει πλήρης αυθαιρεσία!

ε) Κυρίως δε διατηρούνται σε ομηρία περισσότεροι από 150.000 εν αναμονή συνταξιούχοι (μόνο για κύρια σύνταξη) και ο αρμόδιος υπουργός παραπέμπει από μήνα σε μήνα την απόδοση των αποταμιεύσεων τους. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)