Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Τσίπρας: Παράλληλο μηχανογραφικό για όσους «κόπηκαν» λόγω ΕΒΕ

Τσίπρας: Παράλληλο μηχανογραφικό για όσους «κόπηκαν» λόγω ΕΒΕ

Δριμύ ήταν το κατηγορώ του Αλέξη Τσίπρα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νίκης Κεραμέως με αφορμή την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από τα Πανεπιστήμια κι αρκετών άλλων από τις σχολές της προτίμησής τους.

Ως θύματα μιας φανατισμένης και εμμονικής κυβέρνησης που εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τους μαθητές που μένουν εκτός Πανεπιστημίων λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «έστω στο και πέντε» να πάρει πίσω τη ρύθμιση τουλάχιστον για φέτος.

«Πολλές κυβερνήσεις άλλαξαν την μέθοδο εισαγωγής, αλλά έδωσαν χρόνο προσαρμογής και εσείς το κάνατε σε μια πολύ δύσκολη χρονιά. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μείωση εισακτέων που έχει γίνει ποτέ. Τα παιδιά αυτά δεν συνάντησαν τους συμμαθητές τους, δεν είδαν τους καθηγητές τους και εσείς το κάνατε τώρα. Γιατί; Εμείς λέμε ότι διαφωνούμε, αλλά τουλάχιστον λέμε μην το κάνετε φέτος. Η σκοπιμότητά σας δεν είναι η μεταρρύθμιση, γιατί στα ιδιωτικά κολλέγια δεν βάλατε βάση εισαγωγής.

Και εσείς και η κα. Κεραμέως έχετε άγνοια. Δεν ξέρετε τι είναι πανελλαδικές εξετάσεις. Παιδιά του κολλεγίου ήσασταν και πήγατε κατευθείαν στο εξωτερικό να σπουδάσετε. Δεν έχετε τη γνώση της διαδικασίας. Γιατί κάνετε τα παιδιά αυτά θύματα; Είναι λαϊκισμός να υπερασπιζόμαστε το δίκιο; Που θέλουμε να έχουν τα παιδιά αυτά δικαίωμα στη γνώση;», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Έρχεστε σήμερα που έχει αποκαλυφθεί ο δόλος και ο πυρήνας της δολοπλοκίας σας και μιλάτε για τους μαθητές του 2 και του 3. Μα στερείτε τη δυνατότητα και σε αρίστους. Την προηγούμενη εβδομάδα διάβασα στην υπουργό, που κάποιοι τη χαρακτήρισαν ως τη χειρότερη υπουργό της μεταπολίτευσης, μια επιστολή ενός μαθητή που δεν πέρασε σε σχολή της επιλογής του».

Σε εκείνο ακριβώς το σημείο ο Αλεξης Τσίπρας διάβασε την επιστολή της Ελένης που ενώ συγκέντρωσε 19.987 μόρια μένει εκτός σχολής της αρεσκείας της λόγω ακριβώς της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

«Τι θ’ απαντήσετε στην Ελένη; Γιατί επιμένετε σε αυτό το έκτρωμα. Να πείτε ότι κάνατε λάθος. Απαντήστε σε αυτά τα παιδιά», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.

«Εξυπηρετείτε ιδιωτικά συμφέροντα. Έχετε μια απολύτως ταξική προσήλωση. Η δική μας κυβέρνηση είχε φροντίσει να δώσει ποσόστωση στα παιδιά των νυχτερινών λυκείων και εσείς βάλατε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και εκεί. Αυτά τα παιδιά δεν είναι γόνοι πλούσιων οικογενειών. Το πρωί δουλεύουν και μετά πάνε σχολείο. Αυτοί είστε. Και μας λέτε για εθνική εκπαίδευση και δεξιότητες. Θέλετε να καλλιεργήσετε την εντύπωση ότι τα ΙΕΚ είναι μέρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχετε μια εχθρότητα απέναντι στους νέους. Προσλήψεις εκπαιδευτικών και όχι αστυνομικών πρέπει να γίνουν στα πανεπιστήμια. Θέλετε ένα επιτελικό κράτος με διπλάσιες θέσεις και golden boys στις ΔΕΚΟ. Σας το ζητάω άλλη μια φορά. Πάρτε πίσω σήμερα την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι αν έρθει τον επόμενο χρόνο ξανά στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση εισαγωγής και «θα ανοίξει παράλληλο μηχανογραφικό ειδικά για τους υποψηφίους που δεν έχουν εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο το 2021 λόγω της ΕΒΕ».

«Η εκτίμησή μου είναι ότι η χρονιά που έρχεται θα έχει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να ξαναβάλει τη χώρα σε τροχιά δικαιοσύνης.

Αν βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά στη διακυβέρνηση τον επόμενο χρόνο, δεσμευόμαστε ότι θα καταργήσουμε αυτή την αθλιότητα, την Ελάχιστη Βάση εισαγωγής. Θα ανοίξει παράλληλο μηχανογραφικό ειδικά για τους υποψηφίους που δεν έχουν εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο το 2021 λόγω της ΕΒΕ.

Τα Τμήματα που πλέον θα είναι προσβάσιμα μέσω του ειδικού μηχανογραφικού σε αυτούς τους υποψήφιους είναι όσα δεν τους ήταν προσβάσιμα λόγω της ΕΒΕ το 2021. Τα μόρια με τα οποία θα διεκδικήσουν πρόσβαση σε αυτά τα Τμήματα είναι τα μόρια που συνέλεξαν το 2021.

Θα σεβαστούμε τον αριθμό των συνολικών θέσεων που διέθεσε η κυβέρνησή σας για το 2021. Δηλαδή τις 77.415 θέσεις. Όμως δεν θα αφήσουμε ούτε μία θέση κενή. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από τις αποφάσεις των ιδρυμάτων για να κόψουμε νέες και νέους και αντί για 77.500 θέσεις να δώσουμε, όπως κάνετε εσείς, 50 ή 60 χιλιάδες θέσεις.

Άρα λοιπόν: Τον Ιούλιο του 2022 ανοίγει παράλληλο ειδικό μηχανογραφικό αποκλειστικά για υποψηφίους του 2021, οι οποίοι στο μηχανογραφικό που άνοιξε τον Ιούλιο του 2021 δεν είχαν πρόσβαση σε κάποια Τμήματα λόγω ΕΒΕ και δεν εισήχθησαν σε κανένα Τμήμα.

Ταυτόχρονα, για τους υποψήφιους που εισήχθησαν αλλά έπεσαν θύματα των στρεβλώσεων της ΕΒΕ και των συντελεστών βαρύτητας, θα παρέχεται δυνατότητα μεταγραφής σε ομοειδές τμήμα εφόσον τα συνολικά μόρια εισαγωγής του υποψηφίου είναι περισσότερα από αυτά του τελευταίου εισακτέου στο τμήμα που θέλει να μεταγραφεί.

Αυτή είναι μια πράξη προληπτικής αποκατάστασης της δικαιοσύνης. Είναι δίκαιο και θα γίνει πράξη.

Και ταυτόχρονα, όπως, έχουμε ήδη ανακοινώσει, σε βάθος τετραετίας θα διπλασιάσουμε τη χρημοτοδότηση των Πανεπιστημίων και θα διπλασιάσουμε τον αριθμό καθηγητών πανεπιστημίου.

Είναι κοστολογημένες προτάσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση των πανεπιστημίων μας».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του κι απευθυνόμενος προς τους μαθητές που έμειναν εκτός ΑΕΙ, είπε: «Και θέλω με αφορμή τη συζήτηση μας να απευθυνθώ και σε όλες και όλους που παρά τις μεγάλες θυσίες και προσπάθειες δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στα πανεπιστήμια μας.

Δεν αποτύχατε. Μην το θεωρήσετε σαν μία προσωπική ήττα. Είστε, δυστυχώς, θύματα ενός εκδικητικού συστήματος που δεν έχει βασιστεί σε καμία ακαδημαϊκή μελέτη. Είστε θύματα μιας φανατισμένης και εμμονικής κυβέρνησης που νομίζει ότι διαλύοντας τη δημόσια παιδεία, θα εκδικηθεί τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Στην πραγματικότητα σκάβει τον λάκκο της ελληνικής κοινωνίας. Δεν θα αφήσουμε να συμβεί αυτό. Το μέλλον σας ανήκει». 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)