Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Γιατί θυμήθηκαν οι Αμερικανοί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης; Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου: Ο ιμπεριαλιστής Ερντογάν

Δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι ενημερωμένοι, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, πως σαν σήμερα, πριν πενήντα χρόνια, οι Τούρκοι έκλεισαν τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αλλά προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ότι αυτή την μαύρη επέτειο την θυμήθηκαν σήμερα οι Αμερικανοί, οι οποίοι εξέδωσαν ανακοίνωση χωρίς να υποβληθεί σχετική ερώτηση.

Εντύπωση επίσης προκάλεσε και ένα άρθρο του γνωστού Αμερικανού αρθρογράφου Μάικλ Ρούμπιν ο οποίος γράφει ότι η Τουρκία είναι ένα ιμπεριαλιστικό κράτος. Κάλεσε δε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να μην αφήνει τον Ερντογάν να προσποιείται διαφορετικά.

Για τα θέματα, αλλά και για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για το Κυπριακό, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη.

Σημείωσε σχετικά:

Η ανακοίνωση για τη Θεολογική Σχολή υπογράφεται από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Νεντ Πράις. Και όπως καταλαβαίνει ο καθένας πρόκειται για μία ακόμα απόδειξη της προβληματικής σχέσης της Αμερικής με την Τουρκία.

Οι Αμερικανοί στέλνουν και το μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται υπό την προστασία τους. Άλλωστε δεν ξεχνούν την εξυπηρέτηση που τους έκανε ο κ. Βαρθολομαίος αναγνωρίζοντας την ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκλήθηκε στο Λευκό Οίκο, τον Οκτώβριο. Μία επίσκεψη που τέθηκε σε κίνδυνο, όταν τα σαϊνια του Φαναρίου σκέφθηκαν μετά την Ουάσιγκτον να επισκεφθούν και την …Αβάνα της Κούβας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παροτρύνουν την τουρκική κυβέρνηση να σέβεται το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων, όπως κατοχυρώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και καλούν την κατοχική δύναμη να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής.

Ο κ. Πράις θυμίζει ότι σήμερα σηματοδοτούνται 50 χρόνια από τότε που το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει είτε να εθνικοποιηθούν είτε να κλείσουν, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενός σχολείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σημειώνει επίσης ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης λειτούργησε για 127 χρόνια και το κλείσιμο της στέρησε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μια σχολή κατάρτισης για τους Ορθόδοξους κληρικούς στην Τουρκία. Αναφέρει επίσης ότι από το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής, όσοι επιθυμούν να γίνουν Ορθόδοξοι κληρικοί αναγκάζονται να πηγαίνουν στο εξωτερικό για την εκπαίδευσή τους.

Από τη συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν, οι σχέσεις δεν ομαλοποιήθηκαν, όπως κόμπαζε ο ισλαμιστής πρόεδρος. Αντίθετα εισήλθαν σε νέα στάδιο αντιπαράθεσης. Στα θέματα, στα οποία διαφωνούν οι δυο ηγέτες, προστέθηκε και η Κύπρος -ειδικά το ζήτημα της Αμμοχώστου. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουν οι Αμερικανοί να στηρίζουν τη Λευκωσία και την Αθήνα για το μείζον εθνικό θέμα του Κυπριακού.

  • ΕΧΑΣΑΝ ΞΑΝΑ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι Βρετανοί έχασαν για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε ότι αφορά την Κύπρο. Και έχει ιδιαίτερη σημασία η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στήριξαν την Κυπριακή Δημοκρατία για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές μέρες. Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και η απαίτηση να αποσύρει η κατοχική Τουρκία τα νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο.

Την Πέμπτη το πρωί υιοθετήθηκε το ψήφισμα 2587 με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για ακόμη έξι μήνες, δηλαδή μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη βοήθεια της Αμερικής, της Κίνας, της Ιρλανδίας και της Ινδίας, αλλά και άλλων χωρών,έγιναν δεκτά όλα τα θέματα που έθεσε η κυπριακή κυβέρνηση. Όπως έγινε γνωστό οι 14 από τις 15 χώρες πλην βεβαίως της Βρετανίας, που δρα πάντα ανθελληνικά, υποστήριξαν το νέο κείμενο. Υποστήριξαν τη βάση της λύσης όπως προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, άρα απορρίπτεται και η τουρκική διχοτομική πρόταση για τα δύο κράτη.

Και επίσης υποστήριξαν τη θέση για την Αμμόχωστο, η οποία απαιτεί την απόσυρση των αποφάσεων που ανακοίνωσαν το ψευδοκράτος και η Τουρκία κατά την παράνομη επίσκεψη του Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, ευχαρίστησε το Σ.Α. για την ανανέωση της θητείας της δύναμης. Ευχαρίστησε για την ομαλή ανανέωση της εντολής και τον Αντόνιο Γκουτέρες και τους συνεργάτες του και τις χώρες που ενισχύουν οικονομικά την Ειρηνευτική Δύναμη.

Ο Κύπριος πρέσβης είπε ότι η Λευκωσία θεωρεί ότι η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι αναντικατάστατη για όσο παραμένει το στάτους κβο και το ένα τρίτο της χώρας παραμένει υπό κατοχή, μία κατάσταση που αποτελεί σοβαρή απειλεί στην ειρήνη και τη σταθερότητα.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου, θύμισε επίσης ότι στα Βαρώσια «γίναμε μάρτυρες μιας παραβίασης των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας» και οι εξελίξεις εκεί δείχνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει επί τους εδάφους η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Καλωσόρισε και την πρόσκληση του Σ.Α. για την ελευθερία μετακίνησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα Βαρώσια, κάτι που θα διευκολύνει την επιτήρηση της συνεχιζόμενης σοβαρής κατάστασης εκεί», όπως δήλωσε.

Η ανταπόκριση του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Πηγή: hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)