Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Πέρυσι τέτοια μέρα η Εύβοια πνιγόταν: Οκτώ οι νεκροί - Ακόμα δεν έχουν γίνει τα αντιπλημμυρικά!

Πέρυσι τέτοια μέρα η Εύβοια πνιγόταν: Οκτώ οι νεκροί - Ακόμα δεν έχουν γίνει τα αντιπλημμυρικά!

 
 
Τι καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων, που έχει προγραμματίσει και συγκέντρωση στα Βασιλικά Ευβοίας: «Δεν έκαναν τίποτα τόσους μήνες»!

Φέτος η Εύβοια καίγεται πέρυσι όμως ένα χρόνο ακριβώς σαν σήμερα πνιγόταν, με τις φονικές πλημμύρες το βράδυ 8 προς 9 Αυγούστου, στο Ληλάντιο Πεδίο και τα Μεσσάπια άφηνε πίσω της οκτώ νεκρούς!

evoia 2

Γράφει σχετικά η ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ για το τι συνέβη και πώς φτάσαμε σε εκείνο το βράδυ:

«Από τις 4 Αυγούστου 2020 η ΕΜΥ είχε εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, το οποίο ενημερώθηκε δύο ημέρες αργότερα, και προειδοποιούσε για τις έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή της Εύβοιας, ανάμεσα σε άλλες περιοχές.

evoia3

Αρχίζοντας από το βράδυ στις 8 Αυγούστου στην Εύβοια σημειώθηκαν υψηλά ύψη βροχής και έντονη κεραυνική δραστηριότητα, ιδίως ανάμεσα σε Νέα Αρτάκη, Ψαχνά και Στενή. Η έντονη κακοκαιρία σχημάτισε σύννεφα ύψους 12 χιλιομέτρων, ξεπερνώντας δηλαδή το όριο της τροπόσφαιρας, και διατήρησε την ισχύ της για πέντε ώρες. Στον μετεωρολογικό σταθμό στη Στενή Ευβοίας καταγράφηκαν 300 χιλιοστά βροχής σε οχτώ ώρες και στον μετεωρολογικό σταθμό των Ψαχνών το ύψος της βροχής έφτασε τα 226 χιλιοστά.

Αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων ήταν η υπερχείλιση του Λήλαντα, του Μεσσαπίου και του ρέματος Πολιτικών. Το ύψος του νερού σε διάφορα σημεία έφτασε το 1,5 μέτρο, ενώ στο κέντρο των Ψαχνών το ύψος του νερού έφτασε το ένα μέτρο.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν τον θάνατο 8 ανθρώπων. Στα Πολιτικά έχασαν τη ζωή τους δύο ενήλικες και ένα βρέφος 8 μηνών, στην Αμφιθέα άλλοι δύο ενήλικες, ενώ στην περιοχή Μπούρτζι, κοντά στο Λευκαντί, έχασαν τη ζωή τους δύο ενήλικες, ενώ στο Λευκαντί παρασύρθηκαν από τα νερά δύο άνθρωποι, μία γυναίκα 73 ετών και ένας άντρας 72 ετών. Ενώ η γυναίκα διασώθηκε από τη θάλασσα, ο άντρας εντοπίστηκε νεκρός στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου στην Αττική, στην απέναντι ακτή του Νότιου Ευβοϊκού. Αναγνωρίστηκε ως ο στενός συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη και του Νίκου Αναστασιάδη, Γιώργος Λιβέρας, 72 ετών.

evoia4

Οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημίες σε 2.500 σπίτια, καθώς εκτεταμένες ζημιές σε επιχειρήσεις και καλλιέργειες. Οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημίες στις γέφυρες Βασιλικού, Αφρατίου και Φύλλων, κατά μήκος του Λήλαντα, με αποτέλεσμα την αποκοπή τμήματος του νησιού από την Στερεά Ελλάδα. Συγκεκριμένα η γέφυρα Φύλλων καταστράφηκε με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί. Η γέφυρα Βασιλικού δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία τις 11 Αυγούστου. Το οδικό δίκτυο υπέστη και σε άλλα σημεία καταστροφές, όπως στην παραλία στο Λευκαντί, και σε πολλά σημεία καλύφθηκε με λάσπες. Εκτεταμένες ζημίες υπέστη το δίκτυο υδροδότησης και ηλεκτροδότησης των χωριών, λόγω της εγγύτητάς του με ρεύματα, με αποτέλεσμα τα Ψαχνά, ο Μίστρος και τα Πολιτικά να μείνουν χωρίς νερό.

«Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος, να μην τζογάρουν τις ζωές μας»!

«Κλείνει ένας χρόνος από την ημέρα της πλημμύρας και μας ζητάνε ακόμη να περιμένουμε ενώ έχει αποκαλυφθεί ότι για τη μελέτη και την οριοθέτηση του Λήλα ουσιαστικά δεν έκαναν τίποτα τόσους μήνες», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ληλαντίου, που μαζί με την Επιτροπή Κατοίκων Καστέλας διεκδικούν αντιπλημμυρικά έργα υποδομών, αποζημιώσεις και αποκατάσταση των ζημιών που σημειώθηκα. Για τις 11 το πρωί της Κυριακής, μάλιστα, προχωρούν σε κινητοποίηση στη γέφυρα του Βασιλικού-εφόσον οι πυρκαγιές το επιτρέψουν- ενώ έχει εκδοθεί και η εξής ανακοίνωση:

«Κλείνει ένας χρόνος από την ημέρα της πλημμύρας και μας ζητάνε ακόμη να περιμένουμε ενώ έχει αποκαλυφθεί ότι για τη μελέτη και την οριοθέτηση του Λήλα ουσιαστικά δεν έκαναν τίποτα τόσους μήνες. Απαιτούμε από κυβέρνηση-Περιφέρεια-Δήμο να σταματήσουν να τζογάρουν τις ζωές μας!

Μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας ΤΩΡΑ.

Όχι άλλοι νεκροί.

Φτάνει πια.

Όλοι στην κινητοποίηση στη γέφυρα του Βασιλικού την Κυριακή στις 8 Αυγούστου, στις 11 π.μ. Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της πλημμύρας». 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)