Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Διάγγελμα «παραίτησης» Μητσοτάκη, ήπια κριτική ΣΥΡΙΖΑ για την ώρα



Διάγγελμα «παραίτησης» Μητσοτάκη, ήπια κριτική ΣΥΡΙΖΑ για την ώρα

Σε θερμοκρασίες σαφώς χαμηλότερες από αυτές του πρωτοφανούς καύσωνα κινείται το πολιτικό θερμόμετρο, κάτι το οποίο αναμένεται να αλλάξει άρδην όταν κωπάσουν οι φλόγες στα ανοιχτά μέτωπα σε όλη τη χώρα.

Το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού εκλήφθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ομολογία αποτυχίας και προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της καταστροφής. Επί της ουσίας, όπως σημειώνουν αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης «έριξε λευκή πετσέτα», επιβεβαιώνοντας πως στρατηγική του είναι η διάσωση ανθρώπων – εξού και οι αλλεπάλληλες εκκενώσεις ολόκληρων περιοχών – και από εκεί και πέρα «γαία πυρί μιχθήτω» όσον αφορά σε σπίτια, περιουσίες, επιχειρήσεις και δάση.

Αυτό κατέστησε σαφές ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας – αυτονόητα – την προτεραιότητα διάσωσης ανθρωπίνων ζωών και εν συνεχεία «προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών». Η επισήμανση εξάλλου πως «δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη» επί της ουσίας επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τους επιτελείς της Κουμουνδούρου, τη «λευκή πετσέτα» και ομολογία ανικανότητας διαχείρισης της κατάστασης τόσο στο βορειοανατολική Αττική, όσο και στα άλλα μέτωπα που ζουν δραματικές στιγμές, όπως η βόρεια Εύβοια, η Ηλεία που ξαναζεί μνήμες 2007, η ανατολική Μάνη κλπ.

Η εικόνα αυτή ουδεμία σχέση έχει βέβαια με τις δηλώσεις αυτοθαυμασμού των κ.κ. Χαρδαλιά και Χρυσοχοΐδη πριν από δύο μέρες για το μέτωπο στη Βαρυμπόμπη περί «υποδειγματικής λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού».

Αν και από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν μία σειρά από ενδείξεις παντελούς έλλειψης προετοιμασίας και λανθασμένων χειρισμών (ανέτοιμος μηχανισμός, έλλειψη συντονισμού και πτητικών μέσων με καταγγελίες να πληθαίνουν από όλα τα μέτωπα, πλημελλής επιτήρηση πυρκαγιών που τέθηκαν υπό έλεγχο με αποτέλεσμα αναζωπυρώσεις σε καθεστώς σχεδόν άπνοιας όπως η χθεσινή της Βαρυμπόμπης που έκαψε το μισό λεκανοπέδιο), ωστόσο οι τόνοι της κριτικής είναι ακόμα πολύ χαμηλοί και το βάρος ρίχνεται στην εθνική προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών. «Δεν είναι τώρα η ώρα για κοκορομαχίες. Παρά τα όσα εγκληματικά λάθη έχουν γίνει, τώρα σημασία έχει η αντιμετώπιση της εθνικής κρίσης. Τα υπόλοιπα μετά» σημείωνε με νόημα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο iEidiseis.gr αργά χθες το βράδυ.

Η απάντηση της Κουμουνδούρου στο διάγγελμα Μητσοτάκη ήταν ενδεικτική της στρατηγικής που ακολουθεί: «Η κατάσταση δυστυχώς είναι εξαιρετικά σοβαρή, σε αντίθεση με το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Από τους χλευασμούς για τις έγκαιρες προειδοποιήσεις ειδικών και του κ. Τσίπρα της περασμένης εβδομάδας και τα συγχαρητήρια υπουργών μεταξύ τους για την «υποδειγματική» κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη, μια αναζωπύρωση, λίγες ώρες μετά, κατακαίει εκτός ελέγχου το λεκανοπέδιο.

Τώρα πράγματι δεν είναι η ώρα απόδοσης ευθυνών. Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές, αλλά και τα σπίτια, οι περιουσίες των πολιτών και τα δάση μας.

Κι αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει με διαγγέλματα επικοινωνιακής διαχείρισης της καταστροφής.

Θα συνιστούσαμε στον κ. Μητσοτάκη περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια τούτες τις κρίσιμες ώρες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Και όλα αυτά, την ώρα που σήμερα ξεκινά η πραγματική δοκιμασία για τη χώρα και τις πληττόμενες περιοχές, αφού σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα, οι άνεμοι θα σκαρφαλώσουν από τα 2-3 μποφόρ στα 7 σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τα ανοιχτά μέτωπα πυρκαγιών και αναζωπυρώσεις όσο και για ενδεχόμενες απευκταίες νέες εστίες. 

 

ΠΗΓΗ

 

7 σχόλια:

  1. Έχεις δίκαιο γιατί άμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα θα είχαμε και απώλεια ανθρώπων.να σου θυμίσω το Μάτι .θυμασαι τι έκανε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υπουργοί και η περιφιερειάρχης και όλοι .δεν ήξεραν τι τους γινόταν τουλάχιστον στους σημερινούς δεν μπορούμε να τους καταλογίσουμε αυτό .Για να κάνεις λοιπόν υγιή κριτική και όχι κίτρινου τύπου θα πρέπει πρώτα να ενημερωθείς να σκεφτείς πριν κατηγορήσεις γιατί τότε δεν αξίζει η κριτική....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΗΜΤΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

      Διαγραφή
    2. Βγάλτε το σκασμό ρε επιτέλους.
      Κάηκε η μισή χώρα, προς το παρόν, και έπεται συνέχεια.
      Χιλιάδες άνθρωποι θα καταντήσουν πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα.
      Θυμάσαι ρε ηλίθιε τι ρόλο έπαιζαν τα μέσα του πρεζεμπορα και όλων των άλλων στο Μάτι;
      Θα μιλήσεις για κίτρινο τυπο;
      Ο ελεεινός εκείνος που παριστάνει τον πρωθυπουργό από τις παραλίες, μπορείς να μας πεις γιατί προήγαγε όλους τους αξιωματικούς που εμπλέκονταν στο Μάτι; Αυτός που έλεγε δολοφόνους.
      Βγάλτε το σκασμο.

      Διαγραφή
    3. Άσταδιάλα ρε κομματόσκυλο. Εδώ έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης υπουργοί κυβ, εκπρόσωπος , ο Γκαντέμης και βγήκες να ξανακάνεις τυμβωρυχία.

      Διαγραφή
    4. Που είσαι Μουρούτη της συμφοράς... Για ρίξε μια ματιά.
      «Έχει γίνει μια εξαιρετικά πρότυπη δουλειά για την αντιπυρική προστασία της χώρας μας, μία πραγματική τομή φέτος, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα μέσα και τους εξοπλισμούς αλλά και το προσωπικό φυσικά.

      »Έχουμε πλέον μία νέα προσέγγιση θα έλεγα με επίκεντρο την πρόληψη, την ετοιμότητα και την προσπάθεια να παρέμβουμε πριν εκδηλωθεί το κακό».
      Αν βρεις ποιος έλεγε τα παραπάνω κερδίζεις μια βραδιά δωρεάν στο σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι.
      Άστο. Μη ν κουράζεσαι. Η αρμόδια υπουργάρα.
      Χρυσοχοΐδη στις 15 Ιουνίου
      Έχασε την φιλοξενία από τη Μαρέβα.

      Διαγραφή
  2. Ποιος παραιτήθηκε για να παραιτηθεί αυτός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1:57 μ.μ. Εκτός ότι θα μπορούσες να αναφέρεις και την πυρκαγιά στην Θεσσαλονίκη για ξεκάρφωμα.
    Αλλά ας πάμε σε άλλα.
    -Ο πρωθυπουργός του παράνομου πόθεν έσχες την ώρα που σχεδόν όλη η χώρα έχει παραδοθεί στις φλόγες παραγγέλνει 34 αστυνομικά οχήματα.
    -Απόλυση πυροσβεστών επειδή δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
    -Από τα 17 εκ που ζήτησαν για πυρόσβεση τα δασαρχεία πήραν 1,7
    -Η Aegean λοιπόν του κ. Βασιλάκη θα λάβει 120 εκατ. ευρώ κρατική ενίσχυση
    - Τα πετσομπουκωμένα ΜΜΕ θα ΞΑΝΑ πάρουν κι άλλα φράγκα για να σου κάνουν πλύση στο αδειανό σου κρανία.
    Εσύ θα λαμπαδιάζεις και θα πεθαίνεις στα ανύπαρκτα νοσοκομεία γιατί κοστίζει η φροντίδα σου και τα λεφτά είναι για τους φίλους μας και την Αγία οικογένεια. Γίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)