Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Έρχονται καρατομήσεις για τις πυρκαγιές;

Έρχονται καρατομήσεις για τις πυρκαγιές;

 Όλα καταμαρτυρούν ότι πιθανότατα ο Κ. Μητσοτάκης έχει πάρει τις αποφάσεις του.

Η κυβέρνηση έσπευσε χθες να ανακοινώσει μέτρα στήριξης των πληγέντων φυσικών προσώπων, ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών και επιχειρήσεων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, την Εύβοια, την Ηλεία και αρκετές άλλες περιοχές της χώρας, και όλοι πλέον αναμένουν αν πριν την αυριανή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, θα ακολουθήσει και το επόμενο βήμα, της απόδοσης ευθυνών και της επακόλουθης «καρατόμησης» κυβερνητικών στελεχών και κρατικών λειτουργών.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, στο προχθεσινό του διάγγελμα τόνισε ότι «οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και όσους πρέπει». Αρχικώς, η αποστροφή αυτή του πρωθυπουργού ερμηνεύτηκε ως χρονική μετάθεση των όποιων αποφάσεων, μέχρι να κατακαθίσει η στάχτη από την πύρινη λαίλαπα.

Οι φωτιές, ωστόσο, εξακολουθούν να κατακαίνε την Εύβοια για όγδοη μέρα (!), το μέτωπο της Γορτυνίας μοιάζει απειλητικό, όλοι προσεύχονται να σταματήσει εδώ το κακό και να μην αποδειχθεί ο Αύγουστος «μοιραίος» μήνας και ολοένα και περισσότεροι στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία γενναία κίνηση αναγνώρισης ευθύνης, στο πρόσωπο, όχι ενός επιχειρησιακού στελέχους αλλά σε πρόσωπο με πολιτικό βάρος.

Όπως έγραψε από χθες το iEidiseis (ρεπορτάζ: Δήμος Βερύκιος ), o πρωθυπουργός προσανατολίζεται να «καρατομήσει» τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ζητώντας του την παραίτηση ως κατ’ εξοχήν πολιτικά υπεύθυνο για τον συντονισμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στοχοποίησαν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβαλε προσωπικά κατά του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά.

Χθες, μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο απολογισμός και ο εντοπισμός των όποιων αδυναμιών θα γίνει μετά το τέλος της μάχης, η οποία τουλάχιστον στην Εύβοια ακόμα συνεχίζεται, ενώ για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες διαβεβαίωσε ότι «οι αστοχίες θα εντοπιστούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει».

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός είχε έναν καλό λόγο για τους πάντες, πλην του αρχηγού της Πυροσβεστικής. Και αυτό, διότι ιδιαίτερα για τις πυρκαγιές στη Βαρυμπόμπη, το κλίμα φαίνεται ότι είναι βαρύ για την ηγεσία του Σώματος - και πιθανότατα για τον πολιτικό της προϊστάμενο, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω δεν είχε καμία δημόσια παρουσία όλες αυτές τις κρίσιμες μέρες.

Αντιθέτως, στήριξε ξεκάθαρα την Πολιτική Προστασία, λόγω του επαγγελματισμού της οποίας, όπως είπε, σώθηκαν άνθρωποι, με πλήρη σχέδια εκκένωσης, την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και το Λιμενικό.

Όλα τα παραπάνω καταμαρτυρούν ότι πιθανότατα ο πρωθυπουργός έχει πάρει τις αποφάσεις του. Και αυτός που δεν έχει λόγο να μην κοιμάται το βράδυ, δεν είναι ο κ. Χαρδαλιάς, στον οποίον η κυβέρνηση πιστώνει και την επιτυχή διαχείριση της μακράς υγειονομικής κρίσης...

Εκτός, βέβαια, κι αν βαρύνουν την πλάστιγγα οι εισηγήσεις κάποιων συνεργατών του πρωθυπουργού που προτείνουν να «κρυώσει» το πράγμα και να πάει ο κ. Μητσοτάκης σε έναν ευρύ ανασχηματισμό από Σεπτέμβριο... 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)