Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Φωτιές - Σινούκ: Παραιτήθηκε ο διοικητής της Αεροπορίας Στρατού

 

 Την παραίτησή του υπέβαλε το μεσημέρι της Δευτέρας ο διοικητής της Αεροπορίας Στρατού, υποστράτηγος Γιώργος Κουμεντάκης. 

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο του OPEN ο δημοσιογράφος Κώστας Αλατζάς, η παραίτηση σχετίζεται με το πώς επιχείρησαν τα στρατιωτικά ελικόπτερα Σινούκ στην κατάσβεση των πυρκαγιών

Στο Πεντάγωνο, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συνεκλήθη υπό τον στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες γύρω από τη συμμετοχή των στρατιωτικών ελικοπτέρων Σινούκ στην κατάσβεση των καταστροφικών φωτιών που μαίνονται στη χώρα.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Αλατζάς, παραμένει θολό για το εάν ζητήθηκε η παραίτηση υποστράτηγου Γιώργου Κουμεντάκη εξαιτίας της μειωμένης διαθεσιμότητας των ελικοπτέρων καθώς ο Στρατός Ξηράς διαθέτει 14, κάποια εκ των οποίων έχουν πετάξει και έχουν επιχειρήσει στα μέτωπα των πυρκαγιών, ή του τρόπου που επιχείρησαν. 

Πηγή: ethnos.gr






Υποβολή παραίτησης από τον Διευθυντή Αεροπορίας Στρατού - Τι αναφέρουν οι πληροφορίες

Υποβολή παραίτησης από τον Διευθυντή Αεροπορίας Στρατού - Τι αναφέρουν οι πληροφορίες

Η αποστρατεία του συγκεκριμένου αξιωματικού βασικά είναι παραδοχή του υπουργείου, αλλά και ολόκληρης της Κυβέρνησης ότι πραγματικά κάτι δεν πήγε καλά και υπήρχε πρόβλημα με τα εναέρια μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ανακοινώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, η υποβολή παραίτησης του Διευθυντή αεροπορίας στρατού, η οποία προκαλεί πάρα πολλά ερωτηματικά, αλλά και αμφιβολίες σχετικά με τη διαχείριση αυτής της κρίσης στη χώρα μας με τις τεράστιες πυρκαγιές.

Καταρχάς είναι ανεπίτρεπτο η κυβέρνηση με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, το ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ να μεθοδεύει αυτή την περίοδο και να ωθεί έγκριτους και αρίστους αξιωματικούς σε αποστρατεία. Αυτοί οι ίδιοι πριν από πέντε μήνες τον προήγαγαν και τον τοποθέτησαν σε αυτή τη θέση τότε ήταν καλός...

Εκτός αυτού η αποστρατεία του συγκεκριμένου αξιωματικού βασικά είναι παραδοχή του υπουργείου, αλλά και ολόκληρης της Κυβέρνησης ότι πραγματικά κάτι δεν πήγε καλά και υπήρχε πρόβλημα με τα εναέρια μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, πάντα σε αυτού του είδους τις φωτιές ενεργούσαν 3 έως 4 Σινούκ, ενώ στη συγκεκριμένη είδαμε μόνο ένα.

Επιπρόσθετα αφού κατ' ουσία ώθησε η υπηρεσία σε αποστρατεία τον διευθυντή της αεροπορίας στρατού, προφανώς για τις πολύ μικρές διαθεσιμότητες σε chinooks και NH 90, θα έπρεπε σε αυτό το πλαίσιο να εξετάσει και να αντιδράσει αναλογικά και σε ένα άλλο μεγάλο αριθμό ανωτάτων οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη λειτουργία της συντήρησης (τεχνικό), την προμήθεια ανταλλακτικών και υλικών για τη συντήρηση και επισκευή των ελικοπτέρων (υπηρεσία υλικού πολέμου) αλλά και την καθημερινή παρακολούθηση της διαθεσιμότητας αυτών των πολύ σημαντικών για επιχειρησιακούς αλλά και για κοινωνικούς ρόλους ελικοπτέρων( κλάδος επιχειρήσεων, προϊστάμενοι σχηματισμοί που παρακολουθούν τα ελικόπτερα, αλλά και ο επιτελάρχης του ΓΕΣ).

Υπεύθυνοι είναι και οι αρχηγοί των επιτελείων ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ οποίοι θα όφειλαν να έχουνε τα ελικόπτερα σε πλήρη ενεργοποίηση και εφόσον δεν μπορούσαν για λόγους που τους υπερβαίνουν θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ή μήπως το είχαν κάνει.... Δεν είναι δυνατόν να θυσιάζεται ένας εμπειρότατος και άριστος αξιωματικός σαν την Ιφιγένεια για να διαγραφούν λάθη και αστοχίες όλων των υπολοίπων και είναι πολλοί ή να δικαιολογηθεί η κυβέρνηση που προσπάθησε να εμπλέξει το στρατό μετά την 4η μέρα της καταστροφής.



1 σχόλιο:

  1. Ο μητσοτος είναι ικανός να ζητήσει την παραίτηση του λαού ως υπεύθυνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)