Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Εισφορά Αλληλεγγύης: Το κρυφό «τρικ» της εφορίας για περισσότερο φόρο

Εισφορά Αλληλεγγύης: Το κρυφό «τρικ» της εφορίας για περισσότερο φόρο

Χρήστος Μέγας

Γράφει ο  

Η ΑΑΔΕ κυριολεκτικά «τσουβάλιασε» όσους έχουν εισόδημα ως μισθωτοί τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα και τους έχρισε όλους, φορολογικά, δημοσίους υπαλλήλους. Και έτσι τους επέβαλλε παράνομα περισσότερους φόρους.

Με ένα κρυφό τρικ η εφορία αυξάνει τα κρατικά έσοδα και τιμωρεί τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι που έχουν εισοδήματα από αγροτικές εκμεταλλεύσεις, απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, μερίσματα και κέρδη από κάθε είδους και ύψους επιχειρηματική δραστηριότητα, απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης. Δεν ισχύει το ίδιο για τους συνταξιούχους, τους δημοσίους υπαλλήλους ή όσους εργάζονται σε φορείς του δημοσίου όπου το κράτος διατηρεί το 51% των μετοχών.

Πέραν του αντισυνταγματικού της πρόβλεψης, την διαφορετική δηλαδή φορολογική μεταχείριση των μισθωτών του δημοσίου τομέα (καταβολή εισφοράς αλληλεγγύης), έναντι του ιδιωτικό τομέα (απαλλάσσονται), η Φορολογική Αρχή (ΑΑΔΕ) κυριολεκτικά «τσουβάλιασε» όσους έχουν εισόδημα ως μισθωτοί τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα και τους έχρισε όλους, φορολογικά, δημοσίους υπαλλήλους. Και έτσι τους επέβαλλε παράνομα περισσότερους φόρους.

Συγκεκριμένα, στα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας, όσοι έχουν εισόδημα τόσο από φορείς του δημοσίου (δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ ή οργανισμούς με κρατικό έλεγχο στο 51% της εταιρείας) και, ταυτόχρονα, εργάζονται ως μισθωτοί και στον ιδιωτικό τομέα, τα εισοδήματά τους από «Μισθωτές Υπηρεσίες» δεν διαχωρίζονται.

Με αυτό το τρικ το συνολικό ποσό από μισθωτές υπηρεσίες τόσο του ιδιωτικού όσο και δημόσιου τομέα μεταφέρεται στην διπλανή στήλη του Εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας και επιβάλλεται η «Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης».

Έτσι το δημόσιο, αυθαιρετώντας, αυξάνει ληστρικά τα έσοδα, η έκπτωση για την εφάπαξ καταβολή φόρου 3% εξανεμίζεται, ενώ οι μισθωτοί δεν μπορούν να αντιδράσουν (σ.σ. να καταθέσουν συμπληρωματική ή τροποιητική δήλωση), αφού τα στοιχεία εμφανίζονται στην οθόνη προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ!

Παράδειγμα επίσημης κλοπής

Πιο χτυπητή είναι η περίπτωση π.χ. ενός μισθωτού των ΕΛΤΑ που δηλώνει καθαρό εισόδημα 1.000 € το μήνα (12.000 το χρόνο), ποσό που απαλλάσσεται από την Εισφορά Αλληλεγγύης. Ωστόσο η ΑΑΔΕ του αθροίζει αυθαίρετα και καταχρηστικά ένα εισόδημα 6.000 ευρώ από εργασία (μισθωτή απασχόληση) στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο απαλλάσσεται από πέρυσι της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Με αποτέλεσμα να πληρώνει φέτος Εισφορά Αλληλεγγύης 132 €, όπως και πέρυσι, ενώ κανονικά φέτος απαλλάσσεται. Χωρίς μάλιστα να μπορεί να αντιδράσει έναντι της φορολογικής Αρχής (προσυμπληρωμένη δήλωση από την ΑΑΔΕ). Αν δε αρνηθεί να πληρώσει την αυθαιρεσία του κράτους μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021 που λήγει η προθεσμία, χάνει και την έκπτωση φόρου 3%.

Η κλίμακα της Εισφοράς

Να σημειωθεί ότι για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ δεν επιβάλλεται Εισφορά Αλληλεγγύης, ενώ πάνω από αυτό το όριο πληρώνουν οι απασχολούμενοι του δημοσίου και οι συνταξιούχοι ως ακολούθως:

-2,2% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ

-5% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 20.001 ως 30.000 ευρώ

-6,5% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 30.001 ως 40.000 ευρώ

-7,5% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 40.001 ως και 65.000 ευρώ

-9% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 65.001 ως και 220.000 ευρώ και

-10% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 220.001 ευρώ και πάνω. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)