Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Ο καιρός τρελάθηκε: Μετά τον καύσωνα έρχονται καταιγίδες και χαλάζι και πάλι καύσωνας

Ο καιρός τρελάθηκε: Μετά τον καύσωνα έρχονται καταιγίδες και χαλάζι και πάλι καύσωνας

Ο καιρός εμφανίζει μεγάλες ανατροπές και εναλλαγές μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού όπως φαίνεται από τις προγνώσεις που κάνουν Σάκης Αρναούτογλου, Κλέαρχος Μαρουσάκης, αλλά και η ΕΜΥ. Ο καύσωνας συνεχίζεται με μεγάλη ένταση και σήμερα. Μετά έρχονται καταιγίδες στη μισή Ελλάδα και από Δευτέρα το σκηνικό αλλάζει.

Ο καιρός εμφανίζει μεγάλες ανατροπές και εναλλαγές μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού όπως φαίνεται από τις προγνώσεις που κάνουν Σάκης Αρναούτογλου, Κλέαρχος Μαρουσάκης, αλλά και η ΕΜΥ. Ο καύσωνας σαρώνει την Ελλάδα και συνεχίζεται σήμερα και αύριο, ενώ η φωτιά στη Βαρυμπόμπη έχει δημιουργήσει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα σε όλη την Αττική. Ταυτόχρονα η φωτιά στην Εύβοια δείχνει επικίνδυνη και πολλοί οικισμοί έχουν εκκενωθεί.

Σε επίπεδο καιρού οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο καύσωνας συνεχίζεται σήμερα και αύριο, ωστόσο , τις επόμενες ημέρες αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας με κατά τόπους καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις.

Όπως ανέφερε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, οι καταιγίδες – ίσως και το χαλάζι – αναμένονται το μεσημέρι προς απόγευμα της Παρασκευής σε περιοχές της Ελλάδας από τη Θεσσαλία και πάνω, καθώς κύμα κακοκαιρίας θα περάσει από τα Βαλκάνια.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι «είναι ανησυχητικό γιατί όταν έχουμε θερμά κύματα ακολουθεί ένα ψυχρό», διευκρινίζοντας ότι περνάνε γρήγορα αυτές οι διαταραχές.

Παρ’ όλα αυτά, το διάλειμμα δροσιάς το προσεχές Σαββατοκύριακο θα είναι εξαιρετικά σύντομο, καθώς την επόμενη εβδομάδα έρχεται νέο κύμα καύσωνα από τις ακτές της βόρειας Αφρικής.

Το νέο θερμό κύμα θα επηρεάσει τη χώρα μας από την Τρίτη και θα διαρκέσει 3 με 4 μέρες.

Η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για Πέμπτη και Παρασκευή

Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και το βόρειο Ιόνιο από νωρίς το απόγευμα και είναι πιθανό στη Μακεδονία να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι γρήγορα στα δυτικά τμήματα σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στα κεντρικά και νότια θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στα νοτιοανατολικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα θα φτάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 39 με 41 βαθμούς,

β. στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους τους 44 βαθμούς και

γ. στις νησιωτικές περιοχές τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και στα νησιά πάνω από 27 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας το αίσθημα δυσφορίας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06-08-2021

Αρχικά στα βορειοδυτικά και σταδιακά και στα υπόλοιπα βόρεια τμήματα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στην κεντρική και νότια Ελλάδα, γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ στα βόρεια σε βόρειους.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και πιο συγκεκριμένα θα φτάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά και στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές τους 35 με 38 βαθμούς και

β. στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε αρκετές περιοχές της νότιας ηπειρωτικής χώρας και στα νησιά πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Εντονοι κεραυνοί ή ακόμη και πλημμυρικά φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο.

Από την Πέμπτη και κυρίως την Παρασκευή αναμένεται σταδιακή αλλά πρόσκαιρη υποχώρηση του ισχυρού και παρατεταμένου καύσωνα. Αιτία γι αυτή την εξέλιξη το ψυχρό μέτωπο το οποίο καθώς θα αρχίσει να μετατοπίζεται προς τα ανατολικά θα μεταφέρει ψυχρότερες αέριες μάζες προς τη χώρα μας ενώ το κατώτερο τμήμα αυτού του ψυχρού μετώπου θα προκαλέσει έντονη αστάθεια από το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα αυξάνοντας κατά πολύ τις πιθανότητες να ξεσπάσουν βίαιες καταιγίδες στα εκεί γεωγραφικά διαμερίσματα, που σημαίνει είναι δυνατόν να σημειωθούν χαλάζι, έντονοι κεραυνοί ή ακόμη και πλημμυρικά φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο.

Νοτιότερα θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί βοριάδες που σε συνδυασμό με την πολύ ξηρή ατμόσφαιρα θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο πυρκαγιάς τόσο την Παρασκευή αλλά και το Σάββατο.
Στον τρίτο μας χάρτη αποτυπώνονται αυτά που μόλις αναλύσαμε στην τελευταία μας παράγραφο.

ΝΕΟ ΙΣΧΥΡΟ ΘΕΡΜΟ ΚΥΜΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις νέα ισχυρή θερμή εισβολή θα απασχολήσει τη χώρα μας στις αρχές της άλλης εβδομάδας το οποίο όμως δεν θα έχει την ένταση και την διάρκεια αυτού που βιώνουμε ήδη. Έτσι θα φτάσουμε κοντά στον 15Αυγουστο οπότε και στη συνέχεια είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε έντονες αστάθειες που θα φέρουν ενδεχομένως επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με την θερμοκρασία να υποχωρεί σημαντικά.

Σάκης Αρναούτογλου: Από τις 12-13 Αυγούστου και μετά επανέρχεται η θερμοκρασιακή ομαλότητα

Από τις 12-13 Αυγούστου και μετά επανέρχεται η θερμοκρασιακή ομαλότητα σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία!

Μετά την σχετική πτώση της θερμοκρασίας το ερχόμενο Σαβ/κύριακο, πρόσκαιρη δείχνει η άνοδος της θερμοκρασίας στις 9-10 Αυγούστου καθώς θα πρέπει αυτή να ξαναπέσει σταδιακά μετά τις 11 Αυγούστου η οποία πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει όμως πιο αισθητή σε όλη τη χώρα κυρίως από τις 12- 13 Αυγούστου και μετά! 

Πηγή: ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

  1. Τι θα πει «έντονοι κεραυνοί»; Υπάρχουν ασθενείς κεραυνοί; Ωραίο για έμφαση το επίθετο «έντονος» αλλά δε χρειάζεται να το βάζουμε και στα λάχανα, ειδικά αν δε βγαίνει νόημα. Μπορούμε όμως να πούμε «έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα», που υποδηλώνει μεγάλο αριθμό αστραπών και κεραυνών.

    Και τέλος, ο καιρός δεν τρελάθηκε, ούτε υπάρχει κάποιος δαίμονας. Απλά όταν μια περιοχή έχει θερμανθεί τόσο πολύ και ξαφνικά έρθουν ψυχρές και υγρές αέριες μάζες σε μεγάλο υψόμετρο, τότε δημιουργούνται συνθήκες μεγάλης αστάθειας στην ατμόσφαιρα με τα γνωστά επακόλουθα. Στα γεωγραφικά πλάτη της Μεσογείου αυτά τα περάσματα είναι γενικά σύντομα μέσα στο καλοκαίρι, οπότε οι πιθανότητες για γρήγορη βελτίωση του καιρού και άνοδο της θερμοκρασίας είναι υψηλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)