Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Έρχονται 20.000 απολύσεις καθαριστριών με 4ωρο στο δημόσιο

Έρχονται 20.000 απολύσεις καθαριστριών με 4ωρο στο δημόσιο

Χρήστος Μέγας
Γράφει ο Χρήστος Μέγας
Η αρχή γίνεται στον ΟΑΕΔ - Εργολάβοι στη θέση τους με υπερδιπλάσια αμοιβή

Μετά τα «παιδιά με τα μηχανάκια», σειρά έχουν οι καθαρίστριες: Μέχρι τα Χριστούγεννα περισσότερες από 20.000 καθαρίστριες που εργάζονται στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε σύμβαση έργου 4 ή 5 ωρών την ημέρα και αμείβονται με 320-360 € το μήνα, θα απολυθούν.

Ο καθαρισμός των δημοσίων υπηρεσιών (Νοσοκομεία, εφορίες, σχολεία, περιφέρειες, υπουργεία, ΟΑΕΔ κ.α), καθώς και άλλες υπηρεσίες, όπως το service στα νοσοκομεία (τραπεζοκόμοι), θα περάσει σε εργολάβους.

Ήδη ο ΟΑΕΔ προκήρυξε διαγωνισμό για τον καθαρισμό των γραφείων και των σχολών μαθητείας με υπερδιπλάσιο κόστος.

Συγκεκριμένα: οι 500 καθαρίστριες που εργάζονται μέσα στην πανδημία με 4ωρο για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια των παιδιών, των ανέργων, αλλά και των υπαλλήλων, λαμβάνοντας μόλις 320 ευρώ το μήνα. Με το που θα λήξουν οι συμβάσεις τους, σταδιακά τους επομένους μήνες, θα απομακρυνθούν οριστικά. Και στη θέση τους θα έρθουν, εκ νέου, οι εργολάβοι με τις (ακόμη πιο) κακοπληρωμένες καθαρίστριες και τα ελλιπή μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Για να μην αναφερθούμε στο κόστος. Οι 500 καθαρίστριες με σύμβασης έργου ορισμένου χρόνου στον ΟΑΕΔ κόστιζαν στον Οργανισμό Απασχόλησης 2,5 εκ. το χρόνο. Η προκήρυξη του ΟΑΕΔ για τους εργολάβους, για απασχόληση 530 καθαριστριών με μερική απασχόληση, προϋπολογίζει ετήσιο κόστος 5,83 εκ. (4,7 εκ συν ΦΠΑ). Και καθώς μιλάμε για 3ετή σύμβαση με τους εργολάβους, έχουμε μια συνολική επιβάρυνση του ΟΑΕΔ της τάξης άνω των 10 εκ. ευρώ (3,33 εκ. το χρόνο).

Άρα, με την επαναφορά των εργολάβων τον ΟΑΕΔ έχουμε:

-Υπερδιπλάσιο κόστος (από 2,5 εκ το χρόνο, στα 5,83 εκ).

-Πλημμελέστερες συνθήκες καθαριότητας (με βάσει την εμπειρία μέχρι πριν λίγα χρόνια)

-Κοινωνικό και εργασιακό πρόβλημα για 500 εργαζόμενες που τίθενται στο οικονομικό περιθώριο της κοινωνίας μας (καθώς πολλές από αυτές θα χάσουν ακόμη και αυτή την ταπεινή αμοιβή των 320 ευρώ).

Η επαναφορά των εργολάβων αποφασίστηκε από την κυβέρνηση πριν σχεδόν δύο χρόνια. Αλλά, αφενός η πανδημία και αφετέρου οι ισχύουσες συμβάσεις (μέχρι τη λήξη των), καθυστέρησαν την ολοκλήρωση της εκδικητικής μανίας στο πρόσωπο των καθαριστριών.

Κατά συνέπεια, η νομοθετική πρόβλεψη για μετατροπή των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα σε… εργολάβους, «εταίρους» και ελευθέρους επαγγελματίες, όπως στην περίπτωση της efood, δεν ήταν ένα απλό… ατύχημα. Όπως εξάλλου, ούτε η μετατροπή των σχέσεων πλήρους σε μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, η σπαστή εργασία (πρωί-απόγευμα) ακόμη και στο παρτ τάιμ, η άδεια άνευ αποδοχών, η 10ωρη εργασία χωρίς υπερωρίες που ψήφισε η ΝΔ. Γιατί τόσο η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, όσο και η εκδικητική συμπεριφορά απέναντι στους πιο ευάλωτους εργαζομένους, τις καθαρίστριες με σύμβαση έργου και 4ωρη απασχόληση, αποπνέει βαθύ μίσος και αχαλίνωτη όρεξη για άντληση κερδών και προμηθειών με κάθε οικονομικό ή κοινωνικό κόστος.

Στο υπουργείο Εσωτερικών

*Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιούν σήμερα 23 Σεπτεμβρίου στις 2 μ.μ. οι καθαρίστριες που αποκλείστηκαν από πρόσληψη στα σχολεία ελλείψει ιθαγένειας…

Στο υπουργείο Οικονομικών

*Συναυλία συμπαράστασης στις καθαρίστριες του υπουργείο Οικονομικών οι οποίες δεν μονιμοποιήθηκαν διοργανώνεται αύριο Παρασκευή στις 5:30 μ.μ. (στον πεζόδρομο Ερμού και Νίκης). 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)