Νέα μέτρα εφαρμόζονται πλέον και αφορούν στην λειτουργία των οδοντιατρείων στο πλαίσιο της αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού.
Μάλιστα, τέθηκε σε ισχύ το πρώτο μέτρο που αφορά και εμβολιασμένους πολίτες, καθώς είναι υποχρεωμένοι κατά την επίσκεψή τους στον οδοντίατρο να προσκομίσουν αρνητικό rapid test έως 48 ωρών.
Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους ασθενείς, χρειάζεται να διαθέτουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR). Σημειώνεται, ότι από το μέτρο εξαιρούνται οι επισκέψεις για θεραπείες που δεν απαιτείται η χρήση κοπτικών εργαλείων, όπως ο τροχός (π.χ. εξαγωγή), κατά τις οποίες δεν χρειάζεται τεστ.
Παρέμβαση Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στον υπ. Υγείας
Αρχικά, ανακοινώθηκε πως το μέτρο ισχύει και για τους συνοδούς των
ασθενών. Ωστόσο, μετά από παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που
ζήτησε την νομοθετική τροποποίηση της ΚΥΑ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος
Πλεύρης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (17/9) στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ,
διευκρίνισε ότι αναφορικά με τους εμβολιασμένους συνοδούς ασθενών, αυτοί
δεν οφείλουν να προσκομίσουν αρνητικό rapid test κατά την επίσκεψη τους σε ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα αλλά και οδοντιατρεία.
Το νέο αλαλούμ σχολίασε στο iEidiseis ο κ. Βασίλειος Σταθόπουλος,
Ορθοδοντικός και μέλος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και του
Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, ο οποίος μιλά για αγανάκτηση στους
επαγγελματίες του χώρου:
«Αδιανόητη απόφαση»
Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, παρατηρείται διάχυτη αγανάκτηση από τους επαγγελματίες του κλάδου απέναντι στο εν λόγω μέτρο.
«Είναι αδιανόητο να ζητείται κάτι τέτοιο υποχρεωτικά από πρωτοβάθμιο φορέα υγείας. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ήταν εξαρχής υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Καταλαβαίνουμε απόλυτα την ανάγκη και την πίεση της πολιτείας για εμβολιασμό των πολιτών, αλλά για επαγγελματίες υγείας που λαμβάνουμε τόσα μέτρα, αυτό είναι εξαντλητικό και οικονομικά επαχθές για όποιον αναλάβει το κόστος».
Όπως εξήγησε, υπάρχει πληθώρα αντιδράσεων από άτομα του κλάδου στα social media. Σε αναρτήσεις σχετικά με την ΚΥΑ σε οδοντιατρικές ομάδες, υπάρχουν ουκ ολίγα σχόλια με ερωτήματα, απορίες, καθώς και αγανάκτηση για το πώς θα εφαρμοστεί το εν λόγω μέτρο.
«Μπαίνοντας σε ένα φρούριο είναι αστείο το rapid test»
«Σε έναν χώρο όπου κατά την άφιξη του ασθενή, θα τον θερμομετρήσεις, θα πάρεις ιστορικό (πχ θα τον ρωτήσεις αν είχε πυρετό), θα πατήσει σε χαλάκι με απολυμαντικό, θα τον βάλεις να βουρτσίσει τα δόντια του, να κάνει πλύσεις με οξυζενέ (μειώνει το ιικό φορτίο) και ενώ ο γιατρός θα φορά ολόσωμη προστατευτική στολή, θα του ζητήσεις και rapid test;
Ουσιαστικά, οι πολίτες μπαίνουν σε ένα φρούριο! Είναι αστείο να πρέπει να επιδεικνύεται εργαστηριακός έλεγχος σε έναν τέτοιο χώρο με οριζόντια εφαρμογή.
Επίσης, ως ορθοδοντικός, μπορεί να δω ένα περιστατικό σε 30 - 40 επισκέψεις. Μετά τις επαναλαμβανόμενες επαφές, ο ασθενής γνωρίζεται με τον γιατρό. Γιατί να μου πει ψέματα; Αν διαγνωστεί με Covid, θα κάτσει σπίτι για δύο εβδομάδες».
«Απόλυτος έλεγχος και με δική μας χρέωση»
Ερωτηθείς για τη χρήση κοπτικών εργαλείων, όπως του τροχού (καθώς γύρω από αυτά έγινε λήψη της απόφασης για διαγνωστικό έλεγχο του ασθενή) και τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονταν ήδη για την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών, ο κ. Σταθόπουλος επεσήμανε τα εξής:
«Το 1985 συνιστά τη χρονική στιγμή που αναβαθμίστηκαν ακόμα περισσότερο τα μέτρα προστασίας στα οδοντιατρεία, καθώς τότε εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του AIDS. Τα ιατρεία άλλαξαν δραματικά τα πρωτόκολλα επαγρύπνησης για την αποφυγή ασθενειών.
Από το Μάρτιο του 2020 όπου ξεκίνησε η πανδημία στην Ελλάδα, τα οδοντιατρεία εξοπλίστηκαν με καθαριστές αέρα, μηχανήματα UV για απολύμανση του αέρα, ισχυρές αναρροφήσεις ακόμα και… κλιματιστικά που εισάγουν αέρα και δεν τον ανακυκλώνουν απλώς.
Ο τροχός παράγει το λεγόμενο αερόλυμα, αλλά οι περισσότεροι συνάδελφοι φορούν μάσκα FFP2 και όχι απλώς χειρουργική και από πάνω προσωπίδα ή γυαλιά, ποδονάρια, οθώνεια και ολόσωμη στολή. Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, λοιπόν, εκτός από τα παραπάνω, προμηθευτήκαμε επίσης όλα τα απαραίτητα μέσα, όπως μάσκες και γάντια, την ώρα που δεν υπήρχαν μάσκες στην αγορά και δεν γινόντουσαν εισαγωγές, όλα με δική μας χρέωση.
Απόλυτος έλεγχος για την προστασία των ασθενών μας και τη δική μας φυσικά, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, ενώ χρεωθήκαμε τα πάντα. Τώρα λοιπόν, μετά από 18 μήνες που εφαρμόζονται τα αναγκαία μέτρα ζητείται από τους πολίτες να προσέρχονται με τεστ στον οδοντίατρο; Ουσιαστικά, είναι σαν να ακυρώνεις όλα τα προηγούμενα…»
«Να ενταχθεί το κόστος στον ελάχιστο ΦΠΑ»
«Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι γίνεται αποστείρωση σε όλες τις επιφάνειες και όλα τα εργαλεία μετά από κάθε ασθενή. Πρέπει να τους αντιμετωπίζεις όλους σαν να είναι δυνητικά νοσούντες, για όλες τις ασθένειες και όχι μόνο τον κορονοϊό.
Για παράδειγμα, το πληκτρολόγιο, το τηλέφωνο και το πόμολο της πόρτας είναι πηγές μόλυνσης. Πολλοί τα καλύπτουν με πλαστικό μιας χρήσης. Αν εγώ ξεχαστώ, βγάλω τα γάντια και ακουμπήσω το τηλέφωνο ή όποια άλλη μολυσμένη επιφάνεια το οποίο είχα πιάσει νωρίτερα, είναι πιθανόν να κολλήσω.
Θέλω να
τονίσω λοιπόν, ότι με όλα τα μέτρα που λαμβάνονταν ήδη από τους
οδοντιάτρους, οι οποίοι λειτουργούν μόνο με ραντεβού ώστε να μην
διασταυρώνονται οι ασθενείς, είναι πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξει διασπορά
του ιού.
Όμως το κόστος σε υλικά και εργατοώρες
είναι σημαντικό πρόβλημα για τον κλάδο. Γιατί εκτός από τους
καθαριστές, τις μάσκες τα γάντια και τις στολές, που πληρώνουμε από την
τσέπη μας, πρέπει να υπολογιστεί τουλάχιστον και μισή ώρα κενή ανάμεσα
στα ραντεβού για τη σωστή απολύμανση και εξαερισμό του χώρου.
Πολλοί συνάδελφοι εργάζονται μόνοι τους χωρίς βοηθό και πρέπει να απολυμάνουν το ιατρείο χωρίς βοήθεια από δεύτερα χέρια. Άρα μιλάμε για λιγότερα ημερήσια ραντεβού και συνεπώς απώλεια εσόδων.
Θα μπορούσαν λοιπόν, αυτά να ενταχθούν στον ελάχιστο ΦΠΑ, στο 6% ή να προβλεφθεί μηδενικός, για διευκόλυνση των ιατρών.
Δεν ζητάμε «δώστε μας μάσκες τώρα», ζητάμε το ελάχιστο χαμηλό ή μηδενικό ΦΠΑ για όσο διαρκεί η πανδημία, ώστε να διασφαλίσουμε τον έλεγχο της δημόσιας υγείας.
Τους ιονιστές και τα μηχανήματα καθαρισμού του αέρα δεν τα πήραμε για ομορφιά του ιατρείου, μπήκαν με στόχο να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία.
Τώρα, ο οδοντίατρος επωμίζεται οικονομικά τα μέτρα προάσπισης της δημόσιας υγείας, ενώ είναι ιδιωτικός φορέας. Φυσικά και θα την προασπίσουμε, ιατρικά και τηρώντας τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα, όχι όμως οικονομικά!»
«Οι γονείς είναι συνεργάσιμοι, περιμένουν έξω»
Θα έλεγε κανείς, ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις από τους γονείς μικρών παιδιών που καλούνται να περιμένουν στην αίθουσα αναμονής και όχι να είναι μαζί με τα τέκνα τους στον κλινικό χώρο του οδοντιάτρου.
Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Σταθόπουλος με βάση τη δική του εμπειρία, οι γονείς είναι συνεργάσιμοι ως προς το μέτρο αυτό.
«Οι γονείς θέλουν να προστατέψουν το παιδί. Σίγουρα θα μιλήσεις με τον συνοδό, ωστόσο θα πρέπει να περιμένει έξω. Ένας μόνο. Γιατί αν είναι και οι δύο γονείς ο ένας θα πρέπει να περιμένει στο αμάξι.
Αλλά, να κάνω rapid test στον πατέρα που περιμένει κάτω, σε περίπτωση που η μαμά… λιποθυμήσει και χρειαστεί να έρθει αυτός; Είναι αδιανόητο».
Σε ερώτηση σχετικά με τους συνοδούς για άτομα ΑΜεΑ, ο κ. Σταθόπουλος διευκρίνισε ότι ναι μεν ισχύουν τα ίδια μέτρα, αλλά σε περιπτώσεις όπως για παράδειγμα μετακίνησης του ατόμου ή του αμαξιδίου επιτρέπεται να εισέλθει στον χώρο και ο συνοδός.
«Ο ΕΟΔΥ θα βουλιάξει με τόσα τεστ»
Ο κ. Σταθόπουλος, σχολίασε, τέλος, το γεγονός ότι ο αριθμός των δειγματοληπτικών ελέγχων που πρέπει να γίνονται καθημερινά στους πολίτες είναι τόσο μεγάλος - από τη στιγμή που και μια επίσκεψη στον οδοντίατρο προϋποθέτει πλέον αρνητικό rapid test - που δημιουργείται το ερώτημα αν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές ώστε να είναι κάτι τέτοιο εφικτό.
Σημειώνεται, ότι εκτός από το μέτρο για τα οδοντιατρεία, τα παιδιά πραγματοποιούν δύο φορές την εβδομάδα rapid test για να πάνε στο σχολείο, καθώς και οι ανεμβολίαστοι πολίτες για να εισέλθουν στην εργασία τους ή σε χώρους εστίασης.
«Θα βουλιάξει ο ΕΟΔΥ. Με χιλιάδες τεστ την ημέρα, θα χτυπήσουμε την πανδημία… τότε ποιος ο λόγος για εμβόλια και γάντια; Είναι ατελέσφορο ως υποχρεωτικό μέτρο δηλαδή», δήλωσε χαριτολογώντας.
Πηγή:ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου