Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Θρίλερ με τους 400 μετανάστες σε τουρκικό πλοίο ανοιχτά της Καρπάθου

 Θρίλερ με 400 μετανάστες σε τουρκικό πλοίο ανοιχτά της Καρπάθου

 Η Αθήνα προσπάθησε δια της διπλωματικής οδού να προχωρήσει σε επαναπροώθηση του πλοίου προς την Τουρκία με την δεύτερη να απαντά αρνητικά την ώρα που οι μετανάστες παραμένουν μεσοπέλαγα. Σφοδρή αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί την κυβέρνηση για πρακτικές Σαλβίνι.

Στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον παραμένουν ανοιχτά της Καρπάθου 400 μετανάστες σε τουρκικό πλοίο την ώρα που είναι σε εξέλιξη ένα διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Αθήνας - Βρυξελλών και Άγκυρας με την χώρα μας να ζητά την επιστροφή του πλοίου στην Τουρκία με επίσημο αίτημα το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και την FRONTEX, ενώ εκτός από τα σκάφη του λιμενικού, κοντά στο τουρκικό πλοίο βρίσκονται και ρυμουλκά χωρίς όμως ακόμη να γνωρίζει κανείς που θα οδηγηθεί τελικά.

Το πλοίο εξέπλευσε από λιμάνι της Τουρκίας και έφτασε μέχρι τα ανοιχτά της Κρήτης όπου και εξέπεμψε σήμα βοήθειας στο 112 οπότε και εντοπίστηκε.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Open αργά το απόγευμα το πλοίο θα φτάσει σε νησί των Δωδεκανήσων προκειμένου οι μετανάστες να οδηγηθούν σε δομές φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την τουρκική βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Η Ελλάδα ζητά επίμονα από την Τουρκία να πάρει πίσω το φορτηγό πλοίο με τους μετανάστες. Η πρώτη απάντηση της Τουρκίας ήταν πως το πλοίο θα πρέπει να πάει στο κοντινότερο και ασφαλέστερο λιμάνι, δηλαδή σε λιμάνι εντός ελληνικής επικράτειας.

Όπως μεταδίδει το zarpanews η Ελλάδα βάσει των δεσμεύσεων θα φιλοξενήσει τους μετανάστες σε ασφαλές σημείο, αλλά ζητήθηκε να υπάρξει έγγραφη διαμαρτυρία προς τις αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες και να ζητηθεί να τηρήσουν τα προβλεπόμενα.

Tο πλοίο ξεκίνησε από κάποιο λιμάνι της Τουρκίας και φαίνεται να είχε προορισμό την Ιταλία.

Το χρονικό

 Στην προσπάθεια τους να βρουν ένα καλύτερο αύριο εκατοντάδες πρόσφυγες ξεκίνησαν το δύσκολο ταξίδι από την Τουρκία προς την Ιταλία αλλά «κόλλησαν» στο Αιγαίο χωρίς φαγητό και νερό μέχρι να συνδράμει το Λ.Σ. με χρονοκαθυστέρηση και να τους μεταφέρει σε ασφαλές λιμάνι.

Σε Γολγοθά εξελίχθηκε το ταξίδι 400 προσφύγων που ξεκίνησαν από την Τουρκία (σ.σ. πριν από πέντε ημέρες) με προορισμό την Ιταλία αλλά περίπου στα μισά του δρόμου (ανοικτά της Κρήτης) βρέθηκαν να πλέουν με το σκάφος τους ακυβέρνητο (σ.σ. Πέμπτη πρωί) εξαιτίας ενός μηχανικού προβλήματος που παρουσιάστηκε.

Ταλαιπωρημένοι, χωρίς φαγητό και νερό έζησαν τον εφιάλτη στη θάλασσα με την ελληνική κυβέρνηση να ξεσηκώνει πρακτικές α λα Σαλβίνι και αντί να ξεκινήσει άμεσα επιχείρηση διάσωσης αρκέστηκε να παρακολουθεί το περιστατικό να εξελίσσεται και παράλληλα υπέβαλλε αίτημα στην Άγκυρα να παραλάβει το πλοίο.

Τελικά, μετά από δύο 24ωρα αγωνίας ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς τους σε ασφαλές λιμάνι και συγκεκριμένα σε αυτό της Κω.

Νωρίτερα, μαρτυρίες που μετέδωσε η οργάνωση Aegean Boat Report, συνοδευόμενες από οπτικοακουστικό υλικό, ανέφεραν πως υπήρξε ένα λιποθυμικό επεισόδιο με νεαρό άνδρα να μην αντέχει στις κακουχίες ευρισκόμενος για πέμπτη συνεχή μέρα χωρίς τα στοιχειώδη εφόδια.

Λιποθυμικό επεισόδιο την Παρασκευή (29/10) στο πλοίο με τους 400 πρόσφυγες/https://aegeanboatreport.com/

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Aegean Boat Report, ήδη από το πρωί της Πέμπτης είχε δεχθεί σήμα κινδύνου, ότι το πλοίο που μεταφέρει περισσότερους από 400 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν παρασύρθηκε λόγω κακοκαιρίας νότια της Ιεράπετρας, κοντά στο νησάκι Χρυσή. Το πλοίο είχε κατεύθυνση την Ιταλία. Οι επιβαίνοντες έκαναν έκκληση για βοήθεια μέσω του 112 και ειδοποίησαν το Λιμενικό Σώμα.

Το «Aegean Boat Report» έδωσε και φωτογραφίες με σκάφος του Λιμενικού Σώματος να πλέει κοντά στο πλοίο, άνδρες των ειδικών δυνάμεων να βρίσκονται πάνω στο πλοίο με τους πρόσφυγες, το οποίο στη συνέχεια, αργά το βράδυ, άρχισε να ρυμουλκείται.

Η οργάνωση κατήγγειλε νωρίτερα ότι ενώ υπήρχαν αναφορές για το περιστατικό στα τοπικά ΜΜΕ της Κρήτης από νωρίς την Πέμπτη, οι αρχές δεν επιβεβαίωναν το περιστατικό, αυξάνοντας την ανησυχία για τον ενδεχόμενο να είναι σε εξέλιξη ακόμη μία περίπτωση επαναπροώθησης ανθρώπων προς την Τουρκία.

Χθες το μεσημέρι, από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, στην πρώτη και τελευταία ενημέρωσή του μέχρι και αυτή την ώρα, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του περιστατικού που αναφέρεται ως επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, ενώ δημοσίευσε και βίντεο με το πλοίο που ρυμουλκείται.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή 400 ανθρώπων

Η διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για πρακτικές αλά Σαλβίνι, οι οποίες παραβιάζουν τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα μας σ' αυτές τις περιπτώσεις θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή 400 ανθρώπων.

«Η απώθηση ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα σε ένα ακυβέρνητο πλοίο και αιτούνται συνδρομή διάσωσης είναι απαράδεκτη και απάνθρωπη πρακτική για ένα κράτος δικαίου, όπως η χώρα μας, που δεσμεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της ζωής στη θάλασσα, ενώ αποτελεί και εθνική παραχώρηση όσον αφορά την έρευνα και διάσωση σε περιοχή αρμοδιότητάς μας. Ειδικά η Ελλάδα, που καταγγέλλει την Τουρκία για τη μη εφαρμογή διεθνών συμβάσεων, δεν μπορεί να τις εφαρμόζει κατά το δοκούν και να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές- αφήνοντας 400 ανθρώπους μεσοπέλαγα- επικαλούμενη το γεγονός ότι η γείτονας δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της. Οι πρακτικές αυτές αποδοκιμάστηκαν διεθνώς όταν προσπάθησε η κυβέρνηση Σαλβίνι να τις εφαρμόσει.

Σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις η χώρα είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει το σκάφος σε ασφαλές λιμάνι και να φροντίσει για την σίτιση και την περίθαλψη των επιβατών. Παράλληλα, η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει ευρωπαϊκή συνδρομή για μετεγκαταστάσεις σε άλλα κράτη μέλη και ακόμα πιο αυστηρές πιέσεις στην Τουρκία για τήρηση των υποχρεώσεών της τόσο ως προς την πάταξη δικτύων διακινητών όσο και ως προς το ζήτημα των επιστροφών.

Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να επωμίζεται το βάρος νομικά και ηθικά απαράδεκτων πρακτικών για να καθησυχάζει την υπόλοιπη ΕΕ ότι αποτελεί "ευρωπαϊκή ασπίδα", καθιστώντας ένα ευρωτουρκικό και ευρωπαϊκό θέμα, ελληνοτουρκικό.

Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις χθες δήλωνε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, να κάνει το αυτονόητο, να επαναφέρει τη χώρα στην υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας» αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι τομεράρχες εξωτερικής πολιτικής, Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής και μετανάστευσης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. 

Με πληροφορίες από: ieidiseis.gr, efsyn.gr, Aegean Boat Report.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)