Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Πέραμα: Ελεύθεροι χωρίς όρους οι 7 αστυνομικοί

Πέραμα: Ελεύθεροι χωρίς όρους οι 7 αστυνομικοί

 
 
 
 
Ελεύθεροι οι επτά αστυνομικοί και οι δύο νεαροί Ρομά που ενεπλάκησαν στην καταδίωξη στο Πέραμα.

Μετά τη μαραθώνια απολογία των επτά αστυνομικών που εμπλέκονται στην καταδίωξη στο Πέραμα στην 4η ανακρίτρια Πειραιά, αφέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες ελεύθεροι και χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο.

Ελεύθεροι χωρίς αναμορφωτικά μέτρα αφέθηκαν και οι δύο ανήλικοι Ρομά (ο ένας τραυματίας) που επέβαιναν στο κλεμμένο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της αιματηρής καταδίωξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί αρνήθηκαν το βαρύ κατηγορητήριο που τους έχει απαγγελθεί υποστηρίζοντας πως δεν είχαν ανθρωποκτόνο δόλο και ότι δεν σκόπευαν να ανοίξουν πυρά έναντι των επιβαινόντων στο όχημα.

Τι προηγήθηκε

Για το περιστατικό, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να χάσει τη ζωή του από πυροβολισμούς ένας 18χρονος Ρομά και να τραυματιστεί άλλος ένας, κλήθηκαν σήμερα σε απολογία οι επτά αστυνομικοί της ΔΙΑΣ που συμμετείχαν στην καταδίωξη, καθώς και ένας 14χρονος Ρομά, ο οποίος κατέθεσε ότι ήταν ο οδηγός του οχήματος.

Η υπόθεση ωστόσο εξελίχθηκε σε «θρίλερ», με τους κατηγορούμενους να μην αναγνωρίζουν τον νεαρό ως οδηγό του κλεμμένου οχήματος, όπως ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισής τους, Αλέξης Κούγιας.

Η διασικασία κράτησε περίπου 11 ώρες.

Η απολογία του 14χρονου

Ενώπιον της ανακρίτριας απολογήθηκε και ο 14χρονος Ρομά, που είχε καταφέρει να διαφύγει και φέρεται να οδηγούσε το κλεμμένο όχημα που καταδίωκε η ομάδα ΔΙΑΣ στο Πέραμα.

Ο 14χρονος παρουσιάστηκε μαζί με τη συνήγορό του σήμερα στα δικαστήρια του Πειραιά λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι προκειμένου να απολογηθεί.

Όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους, ήταν ο οδηγός του κλεμμένου οχήματος, ενώ υποστήριξε ότι μόλις σταμάτησαν το αυτοκίνητο οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και τότε επιχείρησαν να διαφύγουν.

Τι είπε ο υπαστυνόμος

Σε απολογητικό του υπόμνημα ο υπαστυνόμος, που κατηγορείται μαζί με άλλους συναδέλφους του από την ομάδα ΔΙΑΣ για τον θάνατο του 18χρονου Ρομά, αναφέρει ότι οι πυροβολισμοί ήταν σύμφωνα με το νόμο 3169/2003 ενώ κάνει λόγο για επίθεση του οδηγού του κλεμμένου οχήματος που στρέφεται κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των αστυνομικών που συμμετείχαν στην καταδίωξη.

Αναφέρει ότι παρά τις εκκλήσεις των αστυνομικών προς τους επιβαίνοντας να ακινητοποιήσουν το όχημα ώστε να ακολουθήσει ο αστυνομικός έλεγχος το αυτοκίνητο κινήθηκε με ταχύτητα αρχικά με όπισθεν, εμβολίζοντας τρεις υπηρεσιακές μοτοσικλέτες και τραυματίζοντας τους επιβάτες, ενώ ακολούθως ο οδηγός έκανε αναστροφή και εμβόλισε άλλες δύο μηχανές τραυματίζοντας τους επιβάτες και αυτών και έχοντας εμφανή πρόθεση να αφαιρέσει τη ζωή των αστυνομικών προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψή του.

Οι διάλογοι που «ακυρώνουν» τους ισχυρισμούς των αστυνομικών

Σημειώνεται, ότι από τους διαλόγους του κέντρο της αστυνομίας με τις ομάδες ΔΙΑΣ που καταδίωκαν τους τρεις Ρομά, αποκαλύφθηκε ότι και και ήξεραν ποιους κυνηγούσαν και ότι ήταν νεαρά άτομα.

Σύμφωνα με το Mega και τα σχετικά βίντεο αποκαλύφθηκε επίσης ότι οι αρχικές ανακοινώσεις της αστυνομίας ήταν παραπλανητικές, ενώ υπήρξε και ασυνεννοησία.

Ο επίμαχος διάλογος:

- Κέντρο ΕΛΑΣ: Ποιος σταθμός διαβιβάζει και για ποιον λόγο; Όποιος σταθμός διαβιβάζει για το Hyundai… αν ακολουθεί το Hyundai κάποιος σταθμός, θα παρακαλέσουμε, είναι η τελευταία φορά που θα το διαβιβάσουμε, οποιοσδήποτε σταθμός κι αν είναι αυτός που διαβιβάζει και δεν γίνεται αντιληπτός, να διακόψετε τώρα να ακολουθείτε το όχημα. Τώρα. κι όποιος σταθμός είναι αυτός που το ακολουθεί να ενεργήσει 1-13 με το κέντρο.

- ΔΙΑΣ: Δεν ακούνε πάνω στη μηχανή, δεν ακούνε

Επίσης, διευκρινίζεται ότι δεν τραυματίστηκε κανένας αστυνομικός, ενώ οι μόνοι τραυματίες ήταν οι δράστες. Παράλληλα, από το κέντρο της ΕΛΑΣ αφήνεται να εννοηθεί πως το αυτοκίνητο των δραστών έριξε τις μηχανές των αστυνομικών όταν στάθμευσαν για έλεγχο. Μάλιστα, ο αστυνομικός από το Πέραμα που επικοινωνεί με το κέντρο, ξεκαθαρίζει πως το ΙΧ έκανε όπισθεν με αποτέλεσμα να πέσουν οι μηχανές.

Χαρακτηριστικά, οι επίμαχοι διάλογοι που αποκαλύπτουν ότι υπήρξε ασυνεννοησία, είναι οι εξής:

- Κέντρο ΕΛΑΣ: Έχουμε ενημερώσει το ΕΚΑΒ, ποιος έχει τραυματιστεί, συνάδελφος;

- ΔΙΑΣ: Αρνητικός κέντρο, παρέσυραν τρεις μηχανές και έχουμε ενεργήσει Ε-23 γιατί κινούνταν … εναντίον συναδέλφων και έχουν τραυματιστεί δύο δράστες.

- Κέντρο ΕΛΑΣ: Οι δράστες έχουν τραυματιστεί λόγω του Ε -23;

- ΔΙΑΣ: Ορθόν.

- Κέντρο ΕΛΑΣ: Έχουν χτυπήσει και δίκυκλα κινούμενα και υπάρχουν και τραυματίες από τους δικυκλιστές;

- ΔΙΑΣ: Αρνητικό, τρία υπηρεσιακά δίκυκλα έχουν γκρεμίσει κέντρο, έκαναν όπισθεν, βρήκαν… έκαναν όπισθεν, και γκρέμισαν 3 υπηρεσιακά δίκυκλα.

- Κέντρο ΕΛΑΣ: Τα οποία δεν είχαν, δεν ήταν, τα είχατε σταθμεύσει εσείς, ορθόν, για τον έλεγχο;

- ΔΙΑΣ: Κέντρο ήταν πίσω και μας εμπόδισε.

- Κέντρο ΕΛΑΣ: Συνάδελφοι τραυματίες υπάρχουν;

- ΔΙΑΣ: Κέντρο έχει παρασύρει 5 υπηρεσιακά δίκυκλα δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος, αναγκαστήκαμε να ενεργήσουμε Ε- 23 γιατί κινούνταν με θανατηφόρο.. εναντίον συναδέλφου.

Ακούστε ολόκληρο τον διάλογο των αστυνομικών με το κέντρο της ΕΛΑΣ από το 5:13'


Πηγή: ieidiseis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)