Γράφει ο Βασίλης Σκουρής |
Όπως όλα δείχνουν, η ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας με τους εμπειρογνώμονες θ’ αποτελέσει παρελθόν για τις υγειονομικές Αρχές της χώρα μας, τουλάχιστον υπό τη μορφή που την ξέραμε μέχρι τώρα. Σήμερα, στην εν λόγω επιτροπή συμμετέχουν 33 επιφανείς επιστήμονες και οι πληροφορίες βοούν πως σύντομα θ’ απαρτίζεται από μέλη που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα.
Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, η υφιστάμενη Επιτροπή ουσιαστικώς θα καταργηθεί, κι εφεξής θα λειτουργεί με μόλις επτά μέλη. Ρόλος της νέας, κουτσουρεμένης σύνθεσης, θα είναι ν’ αποφαίνεται για ολάκερη την παλέτα της Δημόσιας Υγείας, κατ’ επέκτασιν της επιδημίας στην Ελλάδα.
Πηγές του υπουργείου Υγείας, πάντως, αναφέρουν πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης θέλει τη νυν Επιτροπή, ναι μεν να διατηρείται, αλλά να συνεδριάζει... στη χάση και στη φέξη, ήτοι, σε αραιά χρονικά διαστήματα, όποτε κρίνεται απαραίτητο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Ταυτοχρόνως, αναφέρουν πως θα συσταθεί μια νέα, επταμελής επιτροπή, η οποία θα λειτουργεί παραλλήλως με τη 33μελή και θ’ αποτελεί ένα πιο ευέλικτο σχήμα, ικανό ν’ αντιμετωπίζει ταχύτερα τις κρίσεις που ανακύπτουν καθημερινώς.
Ευλόγως προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με τη συγκεκριμένη πρόθεση της κυβέρνησης, η οποία, εάν εν τέλει λάβει σάρκα και οστά, θ’ αλλάξει παντελώς τον τρόπο με τον οποίον σχηματίζονται οι εισηγήσεις των ειδικών.
Η πολυφωνία στις τάξεις της Επιτροπής θα εξαϋλωθεί και δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει η αίσθηση πως η εν λόγω επικείμενη αλλαγή είναι πιθανόν να σχετίζεται με αντιρρήσεις που είναι πάρα πολύ πιθανόν να εκφράσθηκαν κατά το παρελθόν εντός αυτής της ιδιαιτέρως κρίσιμης για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας ομάδας.
Προσομοιάζει, δηλαδή, με ένα κυβερνητικό μέτρο που επιδιώκει να ταιριάξει -και- την Επιτροπή στο ψηφιδωτό του περιβόητου «επιτελικού κράτους» του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ήτοι, σε μια λογική που αντιτίθεται στο μοντέλο της πυραμιδικής λήψης αποφάσεων, κι εν πολλοίς τις τίκτει διά μέσου συγκεντρωτικότερων διαδικασιών.
Άραγε, εάν τω όντι δούμε στην πράξη αυτήν τη… μετάλλαξη, ο επικεφαλής αυτής της ομάδας, Σωτήρης Τσιόρδας, θα αντιδράσει και αν ναι, τότε πώς; Κατά το παρελθόν, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας έχει επιλέξει την ατραπό της σιωπής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για διάφορα κακώς κείμενα. Η γνώμη του δρ. Τσιόδρα, πάντως, φαντάζει ως άκρως σημαντική σε αυτήν την υπόθεση.
Θυμίζουμε, τέλος, πως, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, πηγές του κυβερνώντος κόμματος έκαναν λόγο περί «ανάγκης ομογενοποίησης των επιστημονικών απόψεων», εν μέσω της νέας έξαρσης της επιδημίας στη χώρα μας, δη στη Βόρεια Ελλάδα.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου