Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Με τσουχτερά πρόστιμα κινδυνεύουν οι καστανοπαραγωγοί

Κα

Καταγγελίες ότι στο ΥπΑΑΤ... ξέχασαν τις υποσχέσεις για καταβολή de minimis καστανοπαραγωγών.

Όχι σε αναστολή καταβολής του τιμήματος χρήσης καστανοτεμαχίων, λέει το υπουργείο

Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ωστόσο σύμφωνα με διαβεβαιώσεις στη Βουλή του υφυπουργού Γιώργου Αμυρά, κοιτάζει να βρει λύση στο θέμα της αναδρομικότητας της ΚΥΑ, ούτως ώστε να μην πληρώνει ο ένας παραγωγός 80 ευρώ π.χ. το στρέμμα κι ο διπλανός του με βάση την προηγούμενη 300 ευρώ ανά στρέμμα.

Παράλληλα, το Περιβάλλοντος με βάση τις δηλώσεις Αμυρά δεν φαίνεται να προτίθεται να μειώσει τα πρόστιμα για μικρο-παραβάσεις εντός καστανοτεμαχίων, πρόστιμα που αγγίζουν και τα 3.000 ευρώ.

Ολόκληρη η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Συνεχίζουμε τώρα με την έβδομη με αριθμό 1076/20-9-2021 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κυρίας Ελισσάβετ (Μπέττυς) Σκούφα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Οι καστανοκαλλιεργητές της Πιερίας δοκιμάζονται σκληρά. Απαραίτητη η στήριξή τους». Παρακαλώ, κυρία συνάδελφε, έχετε το λόγο.

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΣΚΟΥΦΑ: Κύριε Υπουργέ, όπως λέει και ο τίτλος της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσα, οι καστανοπαραγωγοί της Πιερίας αλλά και ολόκληρης της χώρας και δοκιμάζονται σκληρά και ασφυκτιούν και αγωνιούν. Συγκεκριμένα, αρχές Σεπτέμβρη επιδόθηκαν ειδοποιητήρια πληρωμών από τις κατά τόπους διευθύνσεις δασών προς τους κατά καστανοκαλλιεργητές με ασφυκτική προθεσμία ενός μήνα, προκειμένου οι καλλιεργητές να καταβάλουν το τίμημα χρήσης. Σε περίπτωση που δεν καταβάλουν το αναθεωρημένο βάσει της νέας ΚΥΑ τίμημα χρήσης και σε περίπτωση που δεν τοποθετήσουν σταθερά και κτιστά ορόσημα –άρα, μιλάμε για επιπλέον κόστος για την χάραξη των ορίων των καστανοπεριβόλων τους, τη στιγμή που, προσέξτε, υπάρχει ήδη διαμορφωμένη ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τις συντεταγμένες του κάθε χωραφιού-, θα αποσυρθούν τα παραχωρητήρια, θα κηρυχθούν έκπτωτοι και επιπλέον, θα πληρώσουν πρόστιμο 3.000 ευρώ ανά στρέμμα. Η προθεσμία λήγει για την καταβολή του τιμήματος χρήσης στις 9 Οκτώβρη.

Πρόβλημα πρώτο. Ήδη με ηλεκτρονική επιστολή μου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 26 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους, εκφράζοντας φυσικά το σύνολο των καστανοπαραγωγών της χώρας, ζητήσαμε η τελευταία ΚΥΑ του 2020 να έχει αναδρομική ισχύ, ούτως ώστε να μη δημιουργηθούν καστανοκαλλιεργητές δύο ταχυτήτων αυξάνοντας την άνιση αντιμετώπιση της ίδιας ομάδας καστανοπαραγωγών από το Υπουργείο.

Πρόβλημα δεύτερο. Η καταβολή του τιμήματος χρήσης έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι καστανοκαλλιεργητές για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά δοκιμάζονται από δύο ασθένειες, από τη σφήκα καστάνου και από πέρυσι και από τη φαιά σήψη του καστάνου. Και προσθετικά αυτές οι ασθένειες επέφεραν μείωση της παραγωγής πέρυσι –προσέξτε- στο 80%.

Αυτό το πρόβλημα αφορά 7.000 στρέμματα μόνο στην Πιερία και αφορά καστανοκαλλιεργητές που δεν καστανοκαλλιεργούν από χόμπι. Είναι το μοναδικό εισόδημα των συγκεκριμένων οικογενειών.

Πρώτο ερώτημα: Σκοπεύετε να αναπροσαρμόζεται την προαναφερθείσα ΚΥΑ ώστε να έχει αναδρομική ισχύ; Και δεύτερον, επιθυμητό: Σκοπεύετε να αναστείλετε την καταβολή του συγκεκριμένου τιμήματος ή τέλος πάντων να δώσετε παράταση στην καταβολή του τιμήματος τουλάχιστον μέχρι να ξαναναληφθούν οι απαιτούμενες ενέργειες από το Υπουργείο για την αντιμετώπιση των δύο ασθενειών; Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητή κυρία Σκούφα, το θέμα της στήριξης των καστανοκαλλιεργητών μας έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και βεβαίως έχει απασχολήσει και ιδιαιτέρως τους Βουλευτές που προέρχονται από περιοχές όπου υπάρχουν αυτές οι καλλιέργειες κάστανου. Με τον κ. Φώντα Μπαραλιάκο, τον Βουλευτή μας και συντοπίτη σας, με τον κ. Σάββα Χιονίδη και την κυρία Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές. Γνωρίζουμε τα θέματα και πολύ καλώς τα θέτετε και εσείς και ανησυχείτε και εσείς, όπως και όλοι μας, για να στηρίξουμε έναν κλάδο που τον θεωρούμε σημαντικό. Είναι επτά χιλιάδες στρέμματα στην Πιερία. Σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας, όπως και στην Αρκαδία πολλά που είναι και νοστιμότατα. Παράγονται σχεδόν κάθε χρόνο δεκαοκτώ χιλιάδες τόνοι κάστανου.

Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να είμαστε δίπλα στους καστανοκαλλιεργητές και το αποδείξαμε αυτήν την ΚΥΑ στην οποία αναφέρεστε εσείς, την κοινή υπουργική απόφαση και αντιλαμβάνομαι ότι την αποδέχεστε και την θεωρείτε καλή από την κοινή υπουργική απόφαση που φέραμε και υπογράψαμε, διότι μειώσαμε την τιμή που έπρεπε οι καστανάδες να πληρώνουν για την καστανοκαλλιέργεια για τις παραχωρούμενες εκτάσεις.

Εμείς, λοιπόν, εξορθολογήσαμε με τον τρόπο και το τίμημα χρήσης αυτών των εκτάσεων στο 10% της αξίας της δασικής γης και θεωρήσαμε -αυτό έλεγε η κοινή υπουργική απόφαση- ότι σε καμία περίπτωση δεν εκχερσώνεται η υφιστάμενη δασική βλάστηση. Αντιθέτως θεωρήσαμε με αυτήν την κοινή υπουργική απόφαση και το ξέρουνε οι καστανοκαλλιεργητές αυτό, ότι εφαρμόζονται καλλιεργητικά μέτρα σ’ αυτές τις εκτάσεις.

Σας θυμίζω βέβαια ότι η δική σας Κυβέρνηση είχε κάνει κάτι διαφορετικό, έχει κάτι άλλο. Θεωρούσε την καστανοκαλλιέργεια επέμβαση στο δάσος και επέβαλλε καταβολή ανταλλάγματος χρήσης. Μάλιστα ήταν πολύ υψηλότερο αυτό το αντάλλαγμα χρήσης και έπρεπε οι καστανάδες να πληρώνουν πολύ περισσότερα χρήματα από αυτό που εμείς τελικά φέραμε ως ρύθμιση και χαίρομαι που την αποδέχεστε και την επικαλείστε αυτή τη ρύθμιση.

Ήταν μια σημαντική οικονομική βοήθεια για αυτούς τους παραγωγούς, γιατί όντως κάποιοι από αυτούς τους καλλιεργητές αντλούν το μοναδικό τους εισόδημα από αυτή την καλλιέργεια.

Εμείς, λοιπόν, ικανοποιήσαμε το αίτημά τους για να μειώσουμε το κόστος τους, αλλά και για τις δόσεις. Εμείς, λοιπόν, φέραμε τριάντα δύο τριμηνιαίες ισόποσες δόσεις σε βάθος οκταετίας, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ. Αυτό μας το αναγνωρίζουνε.

Ξέρω και για τους ασθενείς που είπατε και βεβαίως μας απασχολεί ιδιαιτέρως το θέμα της αναδρομικότητας. Όλους αυτούς τους μήνες δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουμε αναθέσει στην ομάδα εργασίας νομικών, εν είδει νομοπαρασκευαστικής που λειτουργεί σε εμάς, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να βρούνε μια λύση. Είναι σύνθετο το πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά εμείς ψάχνουμε τη λύση και στη δευτερολογία μου θα σας την αναφέρω.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Παρακαλώ, κυρία συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΣΚΟΥΦΑ: Ξεκινώντας από τους τρεις συναδέλφους μου που αναφέρατε δεν ξέρω τι ακριβώς έχετε συζητήσει στο Υπουργείο. Θα αναφερθώ στις ενέργειες του δικού μου βουλευτικό γραφείο που ήδη έχει καταθέσει πέντε μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, τρεις ερωτήσεις και προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σαφώς θα μου πείτε ότι δεν είστε αρμόδιος για αγροτικά θέματα, αλλά όταν πάμε να επιβάλλουμε κάτι -δικαιολογημένα εγώ θα πω- πρέπει να δούμε σε τι πλαίσιο το επιβάλλουμε και ποια είναι η υπαρκτή κατάσταση και τα υπαρκτά προβλήματα των ανθρώπων που καλούνται να πληρώσουν ένα τίμημα. Άρα πέντε είναι τα κοινοβουλευτικά μέσα ελέγχου από πλευράς μου.

Αναφερθήκατε -επιτρέψτε μου- λαθεμένα, εν μέρει σωστά, στην αναθεωρημένη ΚΥΑ η οποία μας βρίσκει σύμφωνους. Δεν αναφερθήκατε, όμως, σε κάτι πάρα πολύ βασικό για το οποίο πάλι επιτρέψτε μου το πρώτο ενικό. Με ενέργειες του βουλευτικού γραφείου και ενέργειες των δύο Βουλευτών των προηγούμενων συναδέλφων επί ΣΥΡΙΖΑ και επί Υπουργίας του κ. Φάμελλου κατορθώσαμε και να χρηματοδοτηθεί πρόγραμμα από το Πράσινο Ταμείο κατά τα έτη 2017 και 2018 και να εξαπολυθεί ωφέλιμο έντομο στην Πιερία εισαγόμενο μάλιστα από την Ιταλία, γιατί δεν είχαμε άλλο μέσο καταπολέμησης το 2018 και το 2019. Από το 2020 και μετά; Σε μία εκ των ερωτήσεων η απάντηση είναι ότι με απόφαση Υπουργού απεντάσσεται το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας καστανιάς και εξαπολύεται στην Πιερία.
Ξαναλέω ότι θα αναφερθώ -γιατί είναι σύνθετη η κατάσταση- σε κάτι αντίστοιχο που συνέβη και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το 2018 και το 2019 σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο εξαπολύεται στην Πιερία και από το 2020 τελειώνει το πρόγραμμα και η χρηματοδότηση και υλοποίησή του και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Άρα από το 2020 οι καστανοκαλλιεργητές της Πιερίας που εδώ και πέντε χρόνια, πέρυσι σαν τέταρτη χρονιά -είναι σημαντικό αυτό, κύριε Υπουργέ, γιατί δεν είναι μισθωτοί, δεν παίρνουν σταθερά εισοδήματα, το μόνο τους εισόδημα είναι η καστανοκαλλιέργεια- έχουνε μείωση 80% της παραγωγής και φέτος δεν γνωρίζουν πόση θα είναι.
Και να αναφερθώ στο εξής, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Βορίδης συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη και μπράβο του με δημάρχους στην οποία ήμουν η μόνη Βουλευτής που ενώ ανέδειξε το θέμα κοινοβουλευτικά, δεν προσκλήθηκα και υποσχέθηκε de minimis σαν αποζημίωση. Δεν καταβλήθηκαν τα de minimis.

Τι ζητάμε; Ξαναλέω, ζητάμε να ανασταλεί η καταβολή του συγκεκριμένου τιμήματος χρήσης ή να δοθούν πιο διευρυμένες προθεσμίες, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει κάποια κίνηση και από πλευράς Υπουργείου ότι αφού έχετε δύο ασθένειες, σας ρημάζουν τις καλλιέργειες, κάτι κάνουμε και εμείς! Δεν απαιτεί μόνο το κράτος να το πληρώνετε.

Δεύτερον, ζητάμε αναδρομική ισχύ της ΚΥΑ για να μην πληρώνει ο ένας 80 ευρώ το στρέμμα ο διπλανός του με βάση την προηγούμενη 300 ευρώ ανά στρέμμα. Τρίτον, να υπάρξει μείωση ή και διαβάθμιση του προστίμου των τριάντα τριών 3.000 ευρώ ανά στρέμμα. Δεν είναι δυνατόν για μικροπαραβάσεις να πληρώνω τρία χιλιάρικα και ο άλλος που έχει χτίσει βίλλα πάλι να πληρώνει τρία χιλιάρικα ανά στρέμμα.

Επίσης δεν δύναστε ή αν δεν επιθυμείτε να δώσετε αναδρομική ισχύ, τουλάχιστον να παραχώρησε στους δικαιούχους τη δυνατότητα να παραιτηθούν του δικαιώματος και να ανακληθούν οι αποφάσεις παραχώρησης χωρίς καμία επίπτωση εφόσον δεν έχουν προηγηθεί πρωτόκολλα εγκατάστασης και δεν έχει αλλοιωθεί ο δασικός χαρακτήρας των εκτάσεων.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα είμαι σύντομος.

Εμάς μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να σταθούμε δίπλα στην πρωτογενή παραγωγή, στους παραγωγούς και ιδιαίτερα στους καστανοκαλλιεργητές. Γι’ αυτό άλλωστε, όπως και εσείς πολύ σωστά αναγνωρίσατε, κάναμε μία μεγάλη κίνηση με το να μειώσουμε το τίμημα της χρήσης αυτών των εκτάσεων στο 10% της δασικής αξίας τους. Αυτό έδωσε μεγάλη ανάσα στους καστανοκαλλιεργητές και αφού ο Νομός έχει αρκετούς και δραστήριους καστανάδες δεν είμαι σίγουρος ότι σας το έχουν μεταφέρει.

Πάμε να δούμε τώρα την αναδρομικότητα. Εδώ και μήνες το έχουμε ψάξει πάρα πολύ. Η δική μας η απόφαση είναι να βρεθεί λύση περί αναδρομικότητας. Σας το λέω ξεκάθαρα.

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΣΚΟΥΦΑ: Τελειώνει η προθεσμία.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Το ξέρω ότι τελειώνει η προθεσμία.

Ποιο είναι το ζήτημα; Υπάρχουν κάποια νομικά ζητήματα που πρέπει να ξεπεράσουμε. Ποια είναι αυτά; Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν θεωρείται ότι υπάρχει κάποιο χρονικό ορόσημο που να δικαιολογεί την αναδρομική ισχύ του τιμήματος χρήσης για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα από το παρελθόν.

Εμείς, όμως -το λέω ξανά- επεξεργαζόμαστε νομικές λύσεις, διότι θέλουμε να διευκολύνουμε και άλλο τους καστανοκαλλιεργητές και με αυτήν την κοινή υπουργική απόφαση που υπογράψαμε, βεβαίως, καθορίσαμε και κάποια άλλα πράγματα που είναι πολύ σημαντικά σε σχέση και με την ευθύνη ελέγχου της υγείας των καστανιών, που αναφέρατε και εσείς για την ασθένειά τους. Και, βεβαίως, χρειάζεται και οι καστανοκαλλιεργητές να προβαίνουν στην περιποίηση των δέντρων, στον εμβολιασμό, στον καθαρισμό της άγριας βλάστησης, σε συμπληρωματικές φυτεύσεις καστανοδένδρων ή σε άλλα δασοκομικά διαχειριστικά μέτρα.

Πρέπει, επίσης, να λαμβάνουν όλα τα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα, σύμφωνα με τους όρους του παραχωρητηρίου ή τις υποδείξεις της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας για να προστατεύουν αποτελεσματικά την καλλιέργειά τους.

Πρέπει να ελέγχουν την προέλευση του φυτευτικού υλικού για τυχόν προσβολές από τη μελάνωση, το έλκος της καστανιάς και από το έντομο της σφήκας της καστανιάς που έχει προκαλέσει όντως προβλήματα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους φορείς του να λαμβάνουν αμέσως –πρώτα να τους δίνουν την ειδοποίηση-, να προχωρούν στα μέτρα θεραπείας και προστασίας του δέντρου.

Επίσης, εμείς θα χρηματοδοτήσουμε, χρηματοδοτούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης –θα σας τα πει αυτά και ο κ. Σπήλιος Λιβανός- μέτρα καταπολέμησης παρασιτικών και παθογόνων οργανισμών.

Άρα, όπως σας είπα και νωρίτερα, εν κατακλείδι, όλα τα θέματα εξετάζονται. Θέλουμε να υποστηρίξουμε, να ενισχύσουμε και άλλο τους καστανάδες και πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις.

Ευχαριστώ πολύ.

Μπίκας Αλέξανδρος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)