Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Φορολογική… κερκόπορτα για την κλοπή της επιστρεπτέας

Φορολογική… κερκόπορτα για την κλοπή της επιστρεπτέας

 Γράφει ο
 
Ένα μεγάλο ποσοστό των 8,3 δις ευρώ των επιστρεπτέων προκαταβολών, τα οποία δόθηκαν σαν ενίσχυσης στη διάρκεια της πανδημίας, το έλαβαν οι (μεγάλες) επιχειρήσεις με «πειραγμένα» στοιχεία.

Εδώ και ενάμιση χρόνο, λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ενίσχυση των επιχειρήσεων με 7 κύκλιους επιστρεπτέων προκαταβολών. Οι δύο πρώτοι, αρχικά, προέβλεπαν επιστροφή του συνολικού ποσού (σ.σ. και στην πορεία διορθώθηκε η πρόβλεψη και ένα ποσοστό, περίπου 40%, χρησιμοποιήθηκε για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστική σύστημα), ενώ οι υπόλοιπες ήταν εξ αρχής επιστρεπτέες (μόνο) κατά 50%

Η μοναδική πρόβλεψη που υπήρχε στον σχεδιασμό για την χορήγηση της επιστρεπτέας ήταν η πτώση του τζίρου το 2020 εν σχέσει με το 2019 (και αντιστοίχως φέτος εν σχέσει με το 2020). Δεν προβλέφθηκε δηλαδή το ουσιώδες κριτήριο της απασχόλησης ώστε να δικαιολογείται μια αυξημένη χρηματοδότηση. Αντιθέτως οι μισθωτοί, σε μεγάλο ποσοστό, βγήκαν σε αναστολή σύμβασης (π.χ. ξενοδοχεία), άρα το κόστος συντήρησης των οικογενειών τους ανέλαβε ο φορολογούμενος. Και οι επιχειρήσεις έλαβαν την ενίσχυση χωρίς να υποχρεούνται να καταβάλουν φόρους και εισφορές, να εξυπηρετούν τα δάνειά τους, ενώ μετατέθηκε ακόμα και η καταβολή του ΦΠΑ, ο οποίος έχει εισπραχθεί…

Το κόλπο της... τροποποιητικής

Ωστόσο, η πιο σκανδαλώδης «αδυναμία» του συστήματος της επιστρεπτέας, αν όχι η σκανδαλώδης κερκόπορτα, έγκειται στην ευχέρεια των τροποιητικών δηλώσεων για την προηγούμενη χρήση την χρονιά-αναφοράς (π.χ. το 2019 για τις ενισχύσεις του 2020). Οι επιχειρήσεις, σε πολλές περιπτώσεις, όταν δεν είχαν μείωση του τζίρου κατά 20% τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2020 (πρώτη επιστρεπτέα) έκαναν τροποποιητική δήλωση αυξάνοντας τον τζίρο… του 2019 κατά το δοκούν. Ώστε ο τζίρος της πανδημίας (το 2020 στο παράδειγμά μας) να εμφανίζεται (ποσοστιαία) μειωμένος. Ταυτόχρονα, αύξησαν και τα έξοδα-δαπάνες (σ.σ. προφανώς με πλαστά και εικονικά τιμολόγια), έτσι ώστε τα κέρδη να παραμείνουν καθηλωμένα. (Σ.Σ.: Όχι, προκειμένου μια επιχείρηση να «αρπάξει» την επιστρεπτέα χωρίς να έχει μείωση κύκλου εργασιών, να… πληρώσει και επιπλέον φόρο για την προηγούμενη χρήση…)

Υπολογίζεται, από πηγές της εφορίας, ότι υπήρξαν χιλιάδες τέτοιες τροποιητικές δηλώσεις, κυρίως για τη χρήση του 2019 και ειδικά το καλοκαίρι του 2020. Όταν σε πολλές επιχειρήσεις ο τζίρος όχι μόνο δεν ήταν μειωμένος εν σχέσει με το 2019, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν και αυξημένος λόγω τουριστικών αφίξεων. Αναφέρονται χαρακτηριστικά οι παραλιακές επιχειρήσεις της χέρσου Ελλάδος…

Οι ίδιες πηγές της εφορίας έλεγαν στην στήλη ότι, όπως εκτιμούν και βλέπουν εκ του αποτελέσματος, σκοπίμως το οικονομικό επιτελείο άφησε ανοικτή την πύλη για τις τροποποιητικές, επιτρέποντας έτσι το πάρτι με το κρατικό χρήμα…

Αύξηση καταθέσεων…

Έτσι, πολλές «επιστρεπτέες», τελικά, μετατράπηκαν σκανδαλωδώς σε καταθέσεις και σε… πλεονάζουσα ρευστότητα του επιχειρηματικού τομέα.

Εξάλλου, δεν είναι άσχετο αυτό από την εξέλιξη των καταθέσεων. Στους λογαριασμούς των τραπεζών υπήρχαν τον Αύγουστο του 2021 περισσότερα χρήματα (41,6 δις ευρώ), κατά 1,1 δις εν σχέσει με τον Αύγουστo του… 2009. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας είχαν καταθέσεις αυξημένες σε επίπεδα προ… μνημονίων, ενώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών ήταν μειωμένες κατά 64,5 δις ή 49%! Έχουν περιοριστεί δηλαδή στο μισό οι καταθέσεις των ιδιωτών, όταν των επιχειρήσεων αυξάνονται…

Μάλιστα, με την ρευστότητα που υπάρχει έχει περιοριστεί και ο… τραπεζικός δανεισμός, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ήδη έτοιμη την ιδία συμμετοχή, καθώς επίσης και την εγγύηση (ελέω καταθέσεων) για την τραπεζικό δανεισμό, προκειμένου να μετάσχουν στις επιδοτούμενες δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης… 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)