Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Πώς πάμε για καφέ σήμερα - Σκέψεις για νέα μέτρα στην εστίαση

Πώς πάμε για καφέ σήμερα - Σκέψεις για νέα μέτρα στην εστίαση

 
 
 Πώς πάμε για καφέ σήμερα. Πλέον υπάρχουν σκέψεις για να επανέλθουν οι περιορισμοί που ίσχυαν στην εστίαση, με την πληρότητα ανά κατάστημα εστίασης και αποστάσεις στα τραπέζια.

Νέα μέτρα φαίνεται να έρχονται την εστίαση, την ώρα που οι διασωληνωμένοι αυξάνονται ραγδαία και οι ΜΕΘ βρίσκονται στα όριά τους. Πλέον υπάρχουν σκέψεις για να επανέλθουν οι περιορισμοί που ίσχυαν στην εστίαση, με την πληρότητα ανά κατάστημα εστίασης και αποστάσεις στα τραπέζια.

Σκέψεις διατυπώνονται για κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης στο δημόσιο τομέα, μέτρο για το οποίο θα εξεταστούν τα υπέρ και τα κατά τις επόμενες ημέρες προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση μέτρα τύπου lockdown δεν φεύγουν από το τραπέζι. «Είδατε ευρωπαϊκές χώρες που είναι σαν κι εμάς περίπου, η Ολλανδία, ίσως και το Βέλγιο στη συνέχεια…» επεσήμανε ο Χαράλαμπος Γώγος. «Δείγμα είναι η κοινή λογική» είπε τονίζοντας πως εάν ένα μέτρο που εφαρμόζεται τώρα δεν αποδίδει πρέπει να πάμε στο επόμενο.

«Δεν έχουμε και πολλά μέτρα διαχείρισης του κορονοιού», ανέφερε δηλώνοντας πάντως πως δεν πιστεύει πως η εφαρμογή ενός lockdown μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διασπορά. Μπορεί η θετικότητα να είναι στο 1,5% αλλά μετράμε τεράστιες μάζες πληθυσμού» είπε ο καθηγητής σημειώνοντας πως η επιδείνωση της κατάστασης γίνεται αντιληπτή και από την εικόνα των νοσοκομείων αυτή την περίοδο.

«Το σύστημα υγείας πιέζεται» τόνισε μιλώντας στον Σκάι. Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος το Δέλτα στέλεχος «έχει δείξει τα δόντια του πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό. Έχει μεγάλη μεταδοτικότητα».

Πώς πάμε για καφέ σήμερα

Τα νέα μέτρα στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης προβλέπουν έλεγχο για όλους. Στους εσωτερικούς μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Όλοι πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα. Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Όλοι περιμένουν στις ουρές για να ελεγχθούν σε εστίαση και εμπορικά καταστήματα. Στους εσωτερικούς χώρους εστίασης μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι.

Ειδικότερα η ΚΥΑ αναφέρει: Εστίαση (π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εξωτερικοί χώροι δεξιώσεων)

Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

Πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9

πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Λειτουργία των επιχειρήσεων, σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης

Μέχρι δέκα (10) άτομα ανά τραπέζι

Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή

πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9

Αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.
Ως ανοικτός υπαίθριος χώρος για τις δραστηριότητες του παρόντος σημείου ορίζεται ο χώρος που βρίσκεται εκτός οριογραμμής του κτιρίου που στεγάζεται το κατάστημα και είναι ανοιχτός από τουλάχιστον δύο (2) πλευρές. Δεν θεωρούνται κλειστές οι πλευρές του χώρου που φέρουν προστατευτικά από τον άνεμο ύψους μέχρι και ενός μέτρου και τριάντα εκατοστών (1,3) από το δάπεδο του χώρου. Πλευρά του ανοικτού υπαίθριου χώρου δεν θεωρείται η οροφή του, εφόσον υπάρχει. Οι κανόνες των ανοικτών υπαίθριων χώρων εφαρμόζονται και για τους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές».

Όπου προβλέπονται στην παρούσα, ο εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19 πρέπει να έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών και ο έλεγχος με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κοροωνοϊού COVID-19 (rapid test) πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την πραγματοποίηση οποιουδήποτε γεγονότος για το οποίο χρειάζεται η επίδειξη βεβαίωσης. Η βεβαίωση αυτών: α) πρέπει να έχει εκδοθεί από εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και β) να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή το διαβατήριο. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης (self-test) από κορονοϊό COVID-19 πραγματοποιείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε δραστηριότητας και βεβαιώνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)