Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Ξανά στις κάλπες οι Βούλγαροι...




Για τρίτη φορά φέτος την ώρα που η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει χτυπήσει αλύπητα τη χώρα με το χαμηλότερο επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Βουλγαρία, παράλληλα με... την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, βιώνει και ένα σοβαρό πολιτικό αδιέξοδο και προσφεύγει για τρίτη φορά σε μόλις εφτά μήνες σε βουλευτικές εκλογές. Προηγήθηκε η αποτυχία των δύο προηγουμένων εκλογικών διαδικασιών ( Απρίλιος και Ιούλιος) ελλείψει συμφωνίας των κομμάτων για τον σχηματισμό νέας κυβερνητικής συμμαχίας.

Το συντηρητικό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- αναμένεται να ξανάρθει πρώτο με περίπου 24%, αδυνατώντας όμως και πάλι να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς εταίρους.

Όπως γράφει η «Εφ.Συν.» την έκπληξη δεν αποκλείεται να κάνουν δύο σαραντάρηδες απόφοιτοι του Χάρβαρντ, επιχειρηματίες και υπουργοί στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, οι Κίριλ Πέτκοφ και Ασεν Βασίλεφ, που ίδρυσαν τον Σεπτέμβριο το δικό τους κεντρώο κόμμα «Συνεχίζουμε την αλλαγή» με κεντρικό σύνθημα «Διαφθορά μηδέν».


Οι δημοσκοπήσεις τους θέλουν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος με τους σοσιαλιστές κοντά στο 16% των ψήφων.

«Δυνητική συνεργασία μεταξύ του βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP) και των λεγόμενων “κομμάτων διαμαρτυρίας” -ειδικά του νεοεισερχόμενου Συνεχίζουμε την αλλαγή- θα μπορούσε να γίνει κλειδί για να λυθεί η παρατεταμένη κυβερνητική κρίση» εκτιμά ο Αντριους Τούρσα από τη συμβουλευτική εταιρεία Teneo. 

Ταυτόχρονα με τα μέλη του κοινοβουλίου, οι Βούλγαροι καλούνται επίσης σήμερα να εκλέξουν τον πρόεδρο της χώρας.

Ο Ρούμεν Ράντεφ, που διεκδικεί την επανεκλογή του, μοιάζει φαβορί, έστω κι αν χρειαστεί να περιμένει ως τον δεύτερο γύρο, που προβλέπεται να διεξαχθεί την 21η Νοεμβρίου, για να επιβληθεί του υποψήφιου που υποστηρίζεται από το GERB, του πρύτανη του πανεπιστημίου της Σόφιας, του Αναστάς Γκέρντικοφ, κατά τις δημοσκοπήσεις.

efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)