Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Τσίπρας από Χαλκίδα: Κυνική, χυδαία και επικίνδυνη η κυβέρνηση - Ο κ. Μητσοτάκης ζει στον κόσμο του

Τσίπρας από Χαλκίδα: Κυνική, χυδαία και επικίνδυνη η κυβέρνηση - Ο κ. Μητσοτάκης ζει στον κόσμο του

 
 
Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για πανδημία, εκκλησία, ακρίβεια. Τι είπε για τις εικόνες αποκάλυψης από τις καταστροφικές φωτιές και πλημμύρες στην Εύβοια.

Για την πανδημία που σαρώνει τη χώρα, το αλαλούμ με την εκκλησία και τα νέα μέτρα, την ακρίβεια και τις ολοκληρωτικές καταστροφές που έχει υποστεί η Εύβοια από τις φωτιές και τις πλημμύρες αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από την Χαλκίδα που αποτελεί όπως είπε «την έναρξη της νέας αρχής με την κοινωνία για την κοινωνία με τελικό σκοπό την πορεία προς το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για εγκληματική ανικανότητα της χειρότερης κυβέρνησης που έζησε η Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση, ενώ για την πανδημία τόνισε: «Σήμερα, και πριν τη τελική πολιτική μάχη, έχουμε μπροστά μας μια άλλη μάχη.
Μάχη για την ίδια τη ζωή. Που κοντεύει τα δυο χρόνια κι όμως δε λέει να κοπάσει. Φουντώνει διαρκώς, πάνω στην ανικανότητα και τον κυνισμό ενός Πρωθυπουργού που δειλιάζει να αναμετρηθεί με την πραγματικότητα. Και ζει σε ένα δικό του κόσμο. Οχυρωμένος μέσα στα ψέματα, την προπαγάνδα, τον εναγκαλισμό με την κρατικοδίαιτη ελίτ και τη διαπλοκή που επανήλθε για να καλύψει τη χαμένη πενταετία που βρέθηκε αποκομμένη από τον αιμοδότη της. Το κράτος που την έθρεψε για δεκαετίες.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του κατάφεραν κάτι αποτρόπαιο: Ο Νοέμβρης του ’21, να είναι χειρότερος από το Νοέμβρη του ’20. Όταν δεν είχαμε εμβόλια. Όταν δεν είχαμε μονοκλωνικά. Όταν δεν είχαμε τη γνώση που έχουμε σήμερα για το πως κινείται ο ιός.
Κι όμως. Με όλα αυτά τα όπλα στη διάθεση τους, κατάφεραν και τα έκαναν χειρότερα.

Σήμερα η Ελλάδα χάνει κάθε εβδομάδα ένα χωριό. 400 οικογένειες χάνουν τους ανθρώπους τους. Είμαστε στην κορυφή της Ευρώπης στους θανάτους ανά εκατομμύριο. Και στον πάτο της Ευρώπης στους εμβολιασμούς. Και κάθε πολίτης πλέον, αναγνωρίζει τον υπεύθυνο. Γι’ αυτό και η οργή σήμερα, είναι τεράστια. Είναι παντού.

Ο υπεύθυνος της αποτυχίας είναι αυτός που έχει βάλει λυτούς και δεμένους για να πείσουν τους πολίτες ότι φταίνε αυτοί. Αυτός που έχει σφυρίξει τρεις φορές τη λήξη της πανδημίας. Αυτός που συνειδητά έχει αφήσει το ΕΣΥ σήμερα με 2.500 λιγότερους μόνιμους υγειονομικούς από το καλοκαίρι του 2019, που η πανδημία ήταν άγνωστη λέξη. Αυτός που επέλεξε να μετατρέψει τις πολύτιμες καμπάνιες ενημέρωσης του κόσμου, σε καμπάνιες λιβανίσματος του ίδιου στα ΜΜΕ, με κρατικό χρήμα. Αυτός που έφερνε τα λοκντάουν το ένα πίσω από το άλλο και τα έσπαγε για να κάνει κωρονογλέντια με τα κομματικά του στελέχη. Αυτός που βλέπει στη μισή Ελλάδα ψεκασμένους, ενώ έχει στα τρία πιο κρίσιμα Υπουργεία τα παιδιά του Καρατζαφέρη. Αυτός που φορτώνει την ευθύνη για την εξάπλωση της πανδημίας στους νέους αλλά σήμερα έχει 1 εκατομμύριο ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών.

Κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας το γνωρίζει πλέον: Ο κ. Μητσοτάκης βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο φιάσκο με την εκκλησία τονίζοντας ότι πρόκειται για αθλιότητα. «Άφησαν απροστάτευτους τους πιστούς, για να μην δυσαρεστήσουν μια μειοψηφία ιδεοληπτικών αντιεμβολιαστών.

Και εξαίρεσαν τους χώρους λατρείας από στοιχειώδη μέτρα προστασίας αλλά και φροντίδας απέναντι στους πιστούς που επιθυμούν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Και όταν το επισημάναμε, αντί να το διορθώσουν έπεσαν ακόμη πιο βαθιά στο βούρκο της χυδαιότητας και της ψηφοθηρίας. Για να έρθει η ίδια η Ιερά Συνοδος να προτείνει αυτό που δεν τόλμησε να εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης. Να κάνουν τεστ όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πριν μπουν στην εκκλησία.

Αλλά η κατρακύλα δεν έχει όρια. Και προσπάθησαν να καπελώσουν ακόμη και την πρωτοβουλία της Εκκλησίας, λέγοντας ψέματα. Γιατί το ψέμα έχει γίνει η δεύτερή τους φύση και γιατί μοιάζει με αλήθεια, όταν αναπαράγεται μαζικά, ως αλήθεια, από τα ΜΜΕ.
Και μας είπαν, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η απόφαση πάρθηκε μετά από παρέμβαση του Πρωθυπουργού το πρωί της Πέμπτης. Μόνο που για κακή τους τύχη η Σύνοδος έγινε την Τετάρτη.

Αυτή είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κυνική, χυδαία, επικίνδυνη».

Για την ακρίβεια ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Υπάρχει όμως και η απειλή της φτώχειας, της νέας υποβάθμισης της ζωής και της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων. Η απειλή που γεννά το σαρωτικό κύμα ακρίβειας. Που οι ρίζες του είναι εξωγενείς, αλλά οι ανεξέλεγκτες συνέπειες του είναι αποτέλεσμα στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ. Και εδώ, ο τρόπος αντιμετώπισης είναι ο ίδιος. Άρνηση της πραγματικότητας, ψέματα, ανεπάρκεια στη λήψη μέτρων, αποποίηση ευθυνών.
Από τον Ιούλιο καλούσαμε τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή να απαντήσει τι μέτρα θα πάρει. Αρχές Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της δήλωνε «Αφήστε να δούμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση» και ο Γεωργιάδης έλεγε στον κόσμο να κάνει έρευνα αγοράς για χαμηλότερες τιμές στα βασικά αγαθά. Και φτάσαμε σήμερα σε μια πρωτοφανή όσο και αφόρητη πραγματικότητα.

Με αλυσιδωτές ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα είδη πρώτης ανάγκης και πρωτίστως στα τρόφιμα, στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, στα εμπορεύματα, αλλά και στα ενοίκια, ως συνέπεια της εκτόξευσης των αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία της μεσαίας τάξης, αλλά και των λαϊκών στρωμάτων. Τον περασμένο μήνα να καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή πληθωρισμού της τελευταίας δεκαετίας. Και ποιες ήταν τελικά οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης; Τα ψέματα.

Γιατί μόνο τα ψέματα μπορούν να κρύψουν το εξοργιστικό γεγονός ότι στη χώρα που είναι «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στην χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση της αποφασίζει να εκχωρήσει νύχτα το 17% της ΔΕΗ σε ιδιώτες με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς συμμετοχή του δημοσίου.

Πέντε χρόνια δώσαμε μάχη να κρατήσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και των δικτύων και ήρθαν αυτοί σε ένα βράδυ χωρίς τρόικα, χωρίς μνημόνια και τα έδωσαν κοψοχρονιά.

Γιατί μόνο χυδαίο ψέμα είναι να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι «αν δεν υπήρχαν οι παρεμβάσεις μας, θα ήταν δέκα φορές πιο πάνω», η αύξηση στους λογαριασμούς του ρεύματος. Είναι χυδαίο αυτό το ψέμα, διότι η παρέμβαση που έκανε ήταν 9 ευρώ και τώρα το πάει στα 18.
Όταν οι αυξήσεις που θα δει ο μέσος πολίτης, θα είναι της τάξης των 150 ευρώ και πάνω. Γιατί το Δεκέμβριο με βάση τις αυξήσεις που είχαμε στη χονδρική τιμή ρεύματος το μήνα Οκτώβρη, οι λογαριασμοί θα είναι αυξημένοι από 80% έως 150%.
Και το μεγαλύτερο ψέμα απ’ όλα είναι ότι το κράτος δε μπορεί να παρέμβει γιατί αυτά τα ζητήματα, τα ρυθμίζει η αγορά» και επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκαν στη ΔΕΘ:

«-Με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα €800, όχι με κοροϊδίες και ψίχουλα όπως το μισό σεντ ανά μέρα που δε ντράπηκε να ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης.

-Με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ανεξαρτήτως επαγγέλματος και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους δημόσιους υπαλλήλους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες έχουν ετήσιο εισόδημα έως €40.000,

-Με την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο κίνησης,

-Με την επέκταση στο ανώτατο όριο μηνιαίων δόσεων στις 48 από 24 για βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν όσο διαρκεί η πανδημία και διαγραφή μέρους των οφειλών τους προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς για όλους τους οφειλέτες για το ίδιο διάστημα.

-Με τη μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 93%, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 20% και στη βενζίνη κατά 50%. Δηλαδή, τη μείωση του ΕΦΚ.

Δεν μπορούμε να είμαστε και πρωταθλητές στις απώλειες από την πανδημία και πρωταθλητές στην ακρίβεια. Και δε μπορεί για όλα να φταίει κάποιος τρίτος. Να φταίει η συγκυρία, να φταίει η πανδημία, να φταίει η κλιματική αλλαγή.

Είναι θέμα σχεδιασμού, σοβαρότητας και βούλησης. Και δυστυχώς τίποτα από αυτά τα τρία δεν διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Γιατί πάνω από όλα ,δεν διαθέτουν τη σημαντικότερη αρετή απ’ όλες. Την ικανότητα να κατανοούν τη πραγματικότητα. Και ακόμη και αν αυτή η πραγματικότητα δε τους αφορά προσωπικά, γιατί ζούνε σα πρίγκιπες, τουλάχιστον να κατανοούν και να συναισθάνονται τον πόνο του άλλου. Αυτό που πολύ ονομάζουν ενσυναίσθηση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στην Εύβοια στις καταστροφικές πλημμύρες και τις φωτιές τονίζοντας πως «δε νομίζω, ακόμα και για το πιο ταγμένο Ευβοιώτη Νεοδημοκράτη, να μην είναι σοκαριστική αυτή η απίστευτη αδιαφορία της κυβέρνησης για τον τόπο του. Μιας κυβέρνησης που ακόμα και μετά από αυτή την καταστροφή του περασμένου καλοκαιριού, δεν έχει φιλοτιμηθεί να κάνει μισή ενέργεια για την ανακούφιση των περιοχών και των πληγέντων. Και ενός πρωθυπουργού που έχει χρόνο να ταξιδεύει αμέριμνος, αλλά δε βρήκε μισή ώρα να πάει να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η επιτελική ανικανότητα του. Το μόνο που έκανε για την Εύβοια είναι να φωνάξει τις κάμερες στην ασφάλεια του Μαξίμου για να ανακοινώσει αυθαίρετα και χωρίς καμία διαβούλευση μια Επιτροπή υπό τον κ. Μπένο, η οποία όμως στην καλύτερη περίπτωση θα μπορεί να υλοποιήσει δράσεις από το 2023», ενώ όπως είπε ότι για να ανασάνει ξανά η Εύβοια πρέπει:

«-Άμεσα, παροχή εισοδήματος έκτακτης ανάγκης για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών. 400 ευρώ κάθε ενήλικας, το πρώτο μέλος της οικογένειας συν 200 το δεύτερο, και 100 για κάθε παιδί. Για να ζήσει ο κόσμος εδώ, στον τόπο του.

-Άμεσα, αποζημίωση για όσους έχασαν τα σπίτια τους και γι’ αυτούς που έχασαν τα μέσα παραγωγής τους, ρητινοσυλλέκτες, κτηνοτρόφοι, αγρότες και μελισσοκόμοι που μέχρι σήμερα δεν έχουν δει ούτε ευρώ.

-Άμεσα, να κηρυχθούν αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στη Βόρεια Εύβοια.

-Μέχρι σήμερα ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί η κήρυξη της καμένης έκτασης ως αναδασωτέας.

-Στελέχωση των δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση.

-Μόνιμη εγκατάσταση εντός των δασαρχείων των ανθρώπων που ζούνε και γνωρίζουν το δάσος (δασεργατών, ρητινοκαλλιεργητών κ.α.)

-Διεύρυνση εφαρμογής του προγράμματος «Κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ στους Δήμους Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού και στα Δασαρχεία, για να προσλάβουν δασεργάτες – ρητινοκαλλιεργητές των πληγεισών περιοχών για μία πενταετία για εργασίες στα καμένα δάση.

-Αντίστοιχο πρόγραμμα είχε εφαρμόσει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2018-2019 με 5000 ανέργους σε όλη τη χώρα, αλλά η σημερινή κυβέρνηση δεν το ανανέωσε.

-Κίνητρα δημιουργίας νέων επιχειρήσεων στον Τουρισμό και στήριξης των υφιστάμενων που έχουν πληγεί, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα λειτουργήσει η ανασυγκρότηση σιγά σιγά της οικονομίας της περιοχής. Με επιδότηση στο αρχικό κεφάλαιο, από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, των ιδιωτικών πρωτοβουλιών στο 60% για μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για μεσαίες και 80% για μικρές επιχειρήσεις.

-Μετατροπή της βιομηχανικής ζώνης του Μαντουδίου σε επιχειρηματική ζώνη με δημιουργία κινήτρων εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων, με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές για τα πρώτα 5 έτη και επιδότηση των επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για επιχειρήσεις που θα μετεγκατασταθούν ή θα ιδρυθούν στα όρια των δύο δήμων, στους τομείς της τεχνολογίας, πράσινης ανάπτυξης και περιβάλλοντος.

-Επαναφορά των Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού και του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας στα Ψαχνά που είχαν ιδρυθεί με νόμο της δικής μας κυβέρνησης, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και ακυρώθηκαν από την σημερινή Υπουργό Παιδείας.

-Επανασχεδιασμός της τοποθέτησης μονάδων ΑΠΕ, με σχέδιο, κανόνες με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, ώστε η Εύβοια να γίνει με τρόπο δίκαιο και βιώσιμο, μέρος της ενεργειακής μετάβασης της χώρας και όχι κρανίου τόπος στο βωμό ιδιωτικών συμφερόντων».

Αναλυτικά όσα είπε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)