Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
Τα νέα μέτρα και η στάση της κυβέρνησης έναντι των ανεμβολίαστων για το που και πως μπαίνουν. Οι εξελίξεις για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Ζωηρή συζήτηση έχει ανάψει στη χώρα μετά το πακέτο των νέων μέτρων που ανακοίνωσε προ διημέρου ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης και αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους και την τρίτη δόση για τους πολίτες άνω των 60 ετών. Και αυτό, γιατί τα νέα μέτρα, τα οποία είναι προφανές ότι ελήφθησαν υπό την εντεινόμενη πίεση της πανδημίας, έχουν αρκετά κενά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις διακρίνονται και από «κενά λογικής».
Ένα από τα σημαντικά ζητήματα αφορά στο χρόνο διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι για τους άνω των 60 ετών πολίτες, το πιστοποιητικό θα λήγει έναν μήνα μετά τη συμπλήρωση έξι μηνών από τη δεύτερη δόση. Αυτό, ωστόσο, προφανώς θα αφορά μόνο τη χώρα μας, διότι στην περίπτωση που ένας πολίτης αυτής της ηλικιακής κατηγορίας θέλει να ταξιδέψει στο εξωτερικό, πιθανότατα το πιστοποιητικό εμβολιασμού του θα ισχύει. Τουλάχιστον στις χώρες που δεν έχει μπει ακόμα ημερομηνία λήξης. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που γεννώνται στην πράξη από αυτή την απόφαση, γι αυτό και αρχικά επιδίωκε να πάρει αποφάσεις όταν θα λάβει κοινή στάση στο θέμα και η Ευρώπη. Η πανδημία, ωστόσο, έχει «χτυπήσει» κόκκινο και έτσι αποφασίστηκε να ξεκινήσει η υλοποίηση του μέτρου στο εσωτερικό, εν αναμονή των ευρωπαϊκών αποφάσεων.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, στις αρχές της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Ε.Ε κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, με την οποία υπογραμμίζει την ανάγκη, να ληφθεί κοινή ευρωπαϊκή απόφαση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Διότι, χωρίς αμφιβολία, είναι ένα ζήτημα στο οποίο, αν δεν υπάρξει κοινή στάση, θα δημιουργηθεί χάος εν όψει και της επόμενης τουριστικής περιόδου.
Το δεύτερο μέτρο που έχει προβληματικά σημεία, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς είναι αυτό που αφορά στη στάση της πολιτείας έναντι των ανεμβολίαστων.
«Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να απαγορεύουμε στους ανεμβολίαστους να πηγαίνουν στο θέατρο, και οι ηθοποιοί να είναι ανεμβολίαστοι. Ούτε να επιτρέπεται η είσοδος στον εσωτερικό χώρο εστιατορίων αποκλειστικά των εμβολιασμένων και οι σερβιτόροι να είναι ανεμβολίαστοι. Το ίδιο ισχύει και για τα γυμναστήρια, τα σινεμά και όλους τους χώρους, στους οποίους δεν θα μπορούν να πηγαίνουν πλέον οι ανεμβολίαστοι.
Το τρίτο σημείο αφορά τις νέες προϋποθέσεις για την είσοδο των πιστών στους ναούς, καθώς έχει πρακτικές δυσκολίες. Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι οι έλεγχοι – όπως και σε όλες τις άλλες εκφάνσεις της δημόσιας ζωής – θα είναι δειγματοληπτικοί και θα διεξάγονται από τα αρμόδια όργανα τα οποία είναι επιφορτισμένα με τη συγκεκριμένη ευθύνη
Πέραν των παραπάνω, αρκετοί διαπιστώνουν ένα «κενό λογικής» στην απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε επιστροφή της τηλεργασίας. Και αυτό, όπως παραδέχονται κυβερνητικοί βουλευτές αλλά και ειδικοί, διότι ναι μεν η εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα αποσυμφορήσει σε έναν βαθμό τα ΜΜΜ, αλλά το πρόβλημα του συνωστισμού σε μεγάλες επιχειρήσεις, θα παραμείνει.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου