Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Μεγαλοπρεπές άδειασμα στις πολιτικές για «νοσοκομεία μιας νόσου» από την ΕΙΝΑΠ

 

 

Πυρά από την Ματίνα Παγώνη: «Είμαστε γιατροί! Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε στη μάχη για όλους»

Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Υγείας να εκδώσει εγκύκλιο για μείωση των τακτικών χειρουργείων εξαιτίας της αύξησης των διασωληνωμένων ασθενών που νοσούν από κορωνοϊό. Με λίγα λόγια το υπ. Υγείας που διαμηνύει μέσω του αρμόδιου υπουργού Θάνου Πλεύρη ότι δήθεν το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί (σ.σ. με τις πρόχειρες ΜΕΘ που στελεχώνονται από ανειδίκευτο προσωπικό) θέλει τώρα να παραγκωνίσει τους ασθενείς που πρέπει να χειρουργηθούν και να τους βάλει σε τεράστια αναμονή αφού τα νοσοκομεία «πνίγονται» με τα περιστατικά κορωνοϊού! Ούτε λίγο ούτε πολύ, όποιος δεν νοσεί από κορωνοϊό αλλά μπορεί να έχει οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας το οποίο τον στέλνει στο χειρουργείο, θα περιμένει!

Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η κατάπτυστη εγκύκλιος την οποία υπογράφει μάλιστα η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα, η οποία είναι γιατρός, υπονομεύει τη δημόσια υγεία και στέλνει στον «πάγκο» όσους ασθενείς περιμένουν να υποβληθούν σε επεμβάσεις.

Για την συγκεκριμένη κίνηση, η πρόεδρος της Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη κατακεραύνωσε το υπουργείο Υγείας και τη Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN, «Ώρα Ελλάδος», τονίζοντας ότι η ΕΙΝΑΠ δεν δεχτεί μια τέτοια εξέλιξη:

«Μάθαμε ότι σήμερα ετοιμάζεται το υπουργείο Υγείας να στείλει εγκύκλιο για μείωση των τακτικών χειρουργείων. Ενημερώσαμε στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν τα τακτικά χειρουργεία και να αναβληθούν, γιατί θα εκτεθούμε απέναντι στον κόσμο με non covid παθήσεις και ασθένειες που περιμένει να χειρουργηθεί και έχει πάρει τα ραντεβού του. Θα κάνουμε έκτακτο συμβούλιο ως ΕΙΝΑΠ. Θεωρώ απαράδεκτο να γίνει αυτό. Εμείς θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια τα χειρουργεία να πραγματοποιηθούν … Ξαναγυρίζουμε πίσω, όπως πριν ένα χρόνο. Δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι ασθενείς που έχουν προγραμματίσει τα ραντεβού τους, πρέπει να χειρουργηθούν:

«Αυτά τα χειρουργεία πρέπει να γίνουν. Οι άνθρωποι έχουν ζητήσει τα ραντεβού τους, ξέρουν ότι θα χειρουργηθούν. Καταλαβαίνετε την αγωνία του καθενός που είναι non covid, να θέλει να χειρουργηθεί, να λύσει το πρόβλημά του. Δεν πρόκειται να το δεχθούμε αυτό. Έχουμε ενημερώσει τον υπουργό στις συναντήσεις μας, τα χειρουργεία θα γίνουν κανονικά» σημείωσε σε έντονο ύφος η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Η ίδια αναφέρθηκε στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας: «Την προηγούμενη φορά ήταν για 6-7 μήνες. Και προσπαθούσαμε το καλοκαίρι να μην πάρουν άδεια κάποιοι γιατροί και νοσηλευτές, να “βγάλουν” μερικά χειρουργεία τον Αύγουστο, να μπορέσει να προχωρήσει η λίστα. Δεν είναι δυνατόν, αυτά τα πράγματα» τόνισε.

Μάλιστα σε ερώτηση του Άκη Παυλόπουλου για το αν το υπουργείο μίλησε με τους γιατρούς πριν βγάλει την εγκύκλιο, η κα. Παγώνη απάντησε: «Μας δεν μας έχουν ρωτήσει ποτέ!»

«Είμαστε γιατροί. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε στη μάχη για όλους»

Επιπλέον, η κα. Παγώνη ξεκαθάρισε ότι οι γιατροί δεν θα δεχτούν μια τέτοια απόφαση, καθώς είναι άδικη: «Δεν θα το δεχθούμε, έχουμε ξεκάθαρη θέση σε αυτό το θέμα. Είμαστε γιατροί. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε στη μάχη και για τους covid και για τους non covid ασθενείς. Είναι άδικο να προχωρήσουμε σε τέτοιες αποφάσεις».

Ταυτόχρονα, οι γιατροί εξακολουθούν να κάνουν έκκληση στο υπ. Υγείας προκειμένου να ενταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές στις εφημερίες και να δέχονται επείγοντα περιστατικά αλλά και νοσούντες με κορωνοϊό: «Οι διοικήσεις των νοσοκομείων είναι υποχρεωμένες, σε συνεργασία με την ΥΠΕ, να κάνουν κανονικά τον καταμερισμό των κρεβατιών και να βρουν λύσεις, ώστε μαζί με εμάς -το τονίζω- τους νοσοκομειακούς γιατρούς που είμαστε στην πρώτη γραμμή και ξέρουμε τι γίνεται στα νοσοκομεία, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση! Αν ετοιμάζουν το έγγραφο να φτάσει στο νοσοκομείο, τους ενημερώνουμε ότι δεν θα το δεχτούμε» δήλωσε και πρόσθεσε:

«Εμείς δείξαμε στα νοσοκομεία ποιοι είμαστε, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αντιμετωπίσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις επί δύο χρόνια, με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θα συνεχίσουμε. Ας μας αφήσουν να παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις, τουλάχιστον για τα νοσοκομεία της πρώτης γραμμής» σημείωσε με έντονο ύφος η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Πηγή: anatropinews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)