Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, και καταδεικνύουν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά στην πανδημία του νέου κορονοϊού.
Εν τέλει, και δυστυχέστατα, ο Νοέμβριος του 2021 ήταν πιο «μαύρος» από τον περσινό των 1.700 θανάτων εξαιτίας του ιού. Συγκεκριμένα, τον φετινό Νοέμβρη θρηνήσαμε 2.244 θύματά της.
Μες σ’ ετούτον τον Δεκέμβρη, σε μόλις τρεις ημέρες, στη χώρα μας έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 261 άτομα. Εάν δεν μπει ένα τέλος σε αυτόν τον θλιβερό κατήφορο, τότε τον Δεκέμβριο του 2021 θα καταρριφθεί και το παραπάνω αρνητικό ρεκόρ.
Από την αρχή της πανδημίας, στην πατρίδα μας έχουν πεθάνει 18.427 συνάνθρωποί μας, ο οποίοι δεν κατάφεραν να νικήσουν τον SARS-CoV-2. Το σχετικό γράφημα του ourworldindata.org, το οποίο συγκεντρώνει τα δεδομένα από ολόκληρο τον πλανήτη, αποκαλύπτει το ελληνικό δράμα.
Δείχνει την πορεία των θανάτων στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα, με την Ελλάδα θα σκαρφαλώνει ολοένα και πιο ψηλά στους νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σε μια ξέφρενη πορεία που δεν έχει απολύτως καμία σχέση μ’ εκείνην της υπόλοιπης ηπείρου.
Η χώρα μας είναι τραγική πρωταθλήτρια στην αποτυχία να ανακόψει το θανατικό που σκορπά το τέταρτο κύμα της νόσου COVID-19.
Στο πεδίο των κρατών της Γηραιάς ηπείρου, μόνον η Σλοβακία και η Πολωνία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση τις τελευταίες επτά ημέρες.
Θυμίζουμε πως σήμερα (3/12) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 97, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.427 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 694 (62.0% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 549 (79.11%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 145 (20.89%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.544 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 422 (ημερήσια μεταβολή -6.84%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 449 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Άγνοια της κυβέρνησης για τον αριθμό των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη Τύπου που έγινε χτες από το υπουργείο Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ερωτήθηκε εάν γνωρίζει τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται όντες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, και η απάντησή της ήταν η ακόλουθη.
«Στη Θεσσαλονίκη που βρέθηκα μπήκα σε όλες τις ΜΕΘ και υπάρχουν πχ στο ΑΧΕΠΑ μια μονάδα που δεν είναι καταγεγραμμένη και την έκαναν με αναπνευστήρες και αντλίες και σε αυτή υπάρχουν 12 ασθενείς. Είναι μια μονάδα εξαιρετική. Τους θεωρούμε όμως εκτός ΜΕΘ».
Και συμπλήρωσε «υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ασθενών που είναι σε αναισθησιολογικό τμήμα σε συνθήκες πλήρης ΜΕΘ και υπάρχει και μια μερίδα ασθενών όχι πολλών που είναι σε απλό θάλαμο. Η προσπάθεια είναι μέχρι να διακομισθούν γιατί δεν μπορούν όλοι να μετακινηθούν και μοιραία παραμένουν στον θάλαμο. Κάθε χρόνο συμβαίνει αυτό.
Ο δε αριθμός αλλάζει συνεχώς και να σας δώσω ένα στοιχείο σε λίγες ώρες θα αλλάξει. Δεν μπορώ να σας δώσω αριθμό. Έχουμε 704 διασωληνωμένος και 1.200 κρεβάτια μονάδας άρα η διακίνηση είναι σχετικά εύκολη.
Όταν μετράμε πρέπει να βλέπουμε ποιοι είναι διασωληνωμένοι, ποιοι δεν είναι, ποιοι είναι σε εξωσωματική οξυγόνωση. Όλα παίζουν σημασία και πρέπει να μετράμε από την αρχή. Πότε έφτασε ο ασθενής, πόσο σοβαρό περιστατικό είναι, πόσες πιθανότητες έχει να βγει αν έχει άλλα συνυπάρχοντα νοσήματα. Είναι αρκετοί οι παράγοντες που πρέπει να μετρήσουμε».
Πηγή: ieidiseis.gr
Θερίζει ο Κούλαρος.
ΑπάντησηΔιαγραφή