Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση των νοσηλειών των παιδιών στις ΗΠΑ - «Καμπανάκι» Δημόπουλου

Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση των νοσηλειών των παιδιών στις ΗΠΑ - «Καμπανάκι» Δημόπουλου

 
 
Οι νοσηλείες παιδιών με κορονοϊό αρχίζουν να αυξάνονται δραματικά. Μόνο στις ΗΠΑ, καταγράφεται αύξηση 50%. Αναλυτικά τα στοιχεία που παραθέτει ο Θάνος Δημόπουλος.

Συναγερμός έχει σημάνει σε ΗΠΑ και Βρετανία, εν μέσω της επέλασης της μετάλλαξης Ομικρον, καθώς οι νοσηλείες παιδιών με κορονοϊό αυξάνονται δραματικά.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Γιάννης Ντάνασης, μόνο στις ΗΠΑ ο μέσος όρος νέων παιδιατρικών νοσηλειών ανά ημέρα αυξήθηκε κατά 30 - 50 % από τις προηγούμενες εβδομάδες.

Μάλιστα, από τα δεδομένα της Νέας Υόρκης φαίνεται πενταπλασιασμός της νοσηλείας των παιδιών με κορονοϊό.

Παράλληλα, στη Βρετανία εισήχθησαν στο νοσοκομείο πάνω από 500 παιδιά την προηγούμενη εβδομάδα έως και τις 26 Δεκεμβρίου, ενώ νοσηλεύτηκαν 109 παιδιά κάτω των 5 ετών μέσα σε δύο μέρες.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν δεδομένα για το αν αυτές οι αυξήσεις στις νοσηλείες των παιδιών με κορονοϊό είναι συγκυριακές, αν τα κρούσματα οφείλονται στο νέο στέλεχος Ομικρον καθαυτό, ή είναι λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας, αν είναι κυρίως ενδοοικογενειακή διασπορά.

Μειώθηκαν τα κρούσματα στα παιδιά με κλειστά σχολεία

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ στις 29/12, τα κρούσματα στις μικρές ηλικίες μειώθηκαν την εβδομάδα που έκλεισαν τα σχολεία για τα Χριστούγεννα.

Με βάση την επιδημιολογική έκθεση οι μολύνσεις στις ηλικίες 4-18 ετών μειώθηκαν σε ποσοστό 19%.

Αναλυτικά, διάγραμμα με ποσοστό κρουσμάτων ατόμων ηλικίας 4-18 ετών στο σύνολο των κρουσμάτων COVID-19 ανά επιδημιολογική εβδομάδα αναφοράς: 2021-01-04 έως 2021-12-26:

noshleies paidiwn koronoios metallaksh Omikron

Comirnaty: Το εμβόλιο που κάνουν τα παιδιά

Υπενθυμίζεται, πως το εμβόλιο που έχει εγκριθεί για τα παιδιά, είναι ένα ειδικό σκεύασμα της Pfizer, που περιέχει το 1/3 της δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικοι.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ασφαλές, ενώ οι πιο συχνές παρενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι παρόμοιες με εκείνες σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

Δηλαδή, περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο του εμβολιασμού, κόπωση, πονοκέφαλο και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο και ρίγη. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός λίγων ημερών από τον εμβολιασμό.

Ως εκ τούτου , η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του Comirnaty σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών υπερτερούν των κινδύνων. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)