Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Κατρακύλα: Τελευταία η Ελλάδα στις δημοκρατικές ελευθερίες - Όλη η έρευνα

Κατρακύλα: Τελευταία η Ελλάδα στις δημοκρατικές ελευθερίες - Όλη η έρευνα

 
 
 
Απέραντη θλίψη προκαλούν τα στοιχεία για τις δημοκρατικές ελευθερίες στην Ελλάδα.

Δε φτάνει που η Ελλάδα έχει από τους χειρότερους δείκτες αναφορικά με την πανδημία, έρχεται και το Ινστιτούτο Varieties of Democracy (V-Dem) να καταδείξει μ’ έρευνά του ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι και τώρα η χώρα μας βρίσκεται στον πάτο της Ευρώπης σε σχέση με τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Η πατρίδα μας είναι στο «βαθύτατο κόκκινο» όσον αφορά στ’ αυταρχικά μέτρα μες στην πανδημία και «μαύρη πρωταθλήτρια» στον σχετικό με την καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων χάρτη. Στην Ελλάδα, η Δημοκρατία έχει χτυπηθεί και πληγεί όσο σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης μες στην πανδημία. Πρόκεται για μια αξιακή χρεοκοπία.

«Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υιοθετούν αυταρχικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού», είναι ο τίτλος της έρευνας. Πιο αναλυτικά, 5 από τις 18 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, έχουν καταγράψει σημαντικές παραβιάσεις των διεθνών δημοκρατικών ελευθεριών από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα την έρευνα του V-Dem, κάτι που δεν καταγράφεται σε καμία από τις 12 χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

ΕΛΛΑΔΑ

Η έρευνα δείχνει ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ήταν πιο πρόθυμες να στραφούν σε καταχρηστικά μέτρα επιβολής, παραπληροφόρησης και μεροληπτικά μέτρα, με πιο συνηθισμένη παραβίαση να αποτελούν οι περιορισμοί στα μέσα ενημέρωσης.

Οι χειρότερες παραβιάσεις παρατηρήθηκαν στη Σερβία, η οποία κατέγραψε βαθμολογία παραβάσεων τρεις φορές υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο στοχοποιήθηκαν επιλεκτικά και τέθηκαν σε αυστηρή 24ωρη καραντίνα, υπό τον έλεγχο του στρατού. Τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τα κέντρα, ενώ το βοηθητικό προσωπικό δεν μπόρεσε να εισέλθει.

ΕΛΛΑΔΑ

Ο δείκτης φιλελεύθερης δημοκρατίας που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο V-Dem, αξιολογεί τον βαθμό δημοκρατίας και την ισχύ των δημοκρατικών θεσμών σε μια συγκεκριμένη χώρα, με βαθμολογία από 0 έως 1.

Μετρά επίσης την ποιότητα των εκλογών, τα δικαιώματα ψήφου, την ελευθερία της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, τους περιορισμούς στην εκτελεστική εξουσία και στο κράτος δικαίου. Αποτελούμενο από πολλούς δευτερεύοντες δείκτες, στοχεύει να παρέχει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ποιότητας της δημοκρατίας μιας χώρας.

ΕΛΛΑΔΑ 

Πηγή:ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

  1. Ναι αλλά ο Πολακης κάπνιζε και σώθηκε η Μακεδονία μας.
    Πες και συ Σάνια. Τι σε διορισαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)