Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Πρότυπο εναλλακτικού τουρισμού

 


https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΟΥ πρ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «Η ΑΛΜΩΠΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ» ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΝΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΔΕΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΛΛΙΩΣ | ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Η σημερινή εκδήλωση είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων και της τοπικής μας εφημερίδας «Νέα της Πέλλας».

Όσα ακούσαμε από τους ομιλητές, ήταν πάρα πολύ σημαντικά και μας βοήθησαν να κατανοήσουμε τι εννοούμε τελικά όταν λέμε «τουρισμός αλλιώς». Από εδώ και πέρα θα πρέπει να αναδειχτούν όλες οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε κόσμο και να έχουμε τουρισμό όχι λίγων ημερών, αλλά τεσσάρων εποχών.

Δήμαρχε της Έδεσσας, φίλε Δημήτρη, είναι τιμή που ανταποκρίθηκες σήμερα σε αυτό το κάλεσμα. Και την ίδια στιγμή είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν βρίσκονται εδώ ο Δήμαρχος της Αλμωπίας και οι συνεργάτες του. Και είναι λυπηρό, διότι δεν μπορεί να ηγείσαι μιας τέτοιας επιχείρησης και να απουσιάζεις. Η Δημοτική Επιχείρηση των Λουτρών αποτελεί πρότυπο εναλλακτικού τουρισμού. Όχι μόνο πανελλαδικά, αλλά και πανευρωπαϊκά. Το 2015 εμείς ως Διοίκηση εντάξαμε τη Δημοτική Επιχείρηση των Λουτρών στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ιστορικών Λουτροπόλεων. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές Λουτροπόλεις δεν έχουν τη δική μας μορφή ιαματικού τουρισμού, καθώς διοχετεύουν το νερό στα ξενοδοχεία. Όταν λοιπόν μας ρώτησαν οι Ευρωπαίοι ποιο είναι το δικό μας πλεονέκτημα ως τουριστική περιοχή, αυτό που προβάλαμε ήταν ο πράσινος τουρισμός. Ενθουσιάστηκαν πραγματικά με το φυσικό κάλλος της περιοχής μας και με το γεγονός ότι είδαν μια Λουτρόπολη να λειτουργεί μέσα στο πράσινο, με όμορφες διαδρομές, με φυσικά μονοπάτια, με το ιαματικό νερό έξω στη φύση, πράγματα που δεν είχαν συναντήσει αλλού. Και έτσι μας ενέταξαν στο Δίκτυο, θέλοντας να διαμορφώσουν μέσα από τη δική μας εμπειρία τον πράσινο ιαματικό τουρισμό. Για όλους αυτούς τους λόγους, λυπάμαι που σήμερα δεν υπάρχει εκπροσώπηση από τη Δημοτική Αρχή της Αλμωπίας, καθώς θα έπρεπε να είναι εδώ σε μία τόσο σημαντική εκδήλωση.

Κύριε Πρόεδρε της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ήταν εύστοχη η παρατήρηση του Δημάρχου Έδεσσας ότι θα πρέπει να μας διαφημίσετε περισσότερο. Και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όμως θα πρέπει να φύγει λίγο από τη θάλασσα και να έρθει και στο βουνό, να ασχοληθεί πιο δυναμικά με τον ιαματικό τουρισμό. Κατά τη δική μας θητεία, για πρώτη φορά είχε έρθει η τότε Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στη Λουτρόπολή μας. Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε τη σημασία του ιαματικού τουρισμού. Αν δεν το καταλάβει η πολιτική ηγεσία και η αυτοδιοίκηση, τότε ποιος θα ανοίξει το δρόμο; Εμείς είχαμε καταθέσει πρόταση για σύνδεση των Λουτρών με το χιονοδρομικό κέντρο και δυστυχώς είχε κοπεί. Μας είχε στείλει τότε συγχαρητήρια επιστολή ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, όμως δεν αρκεί αυτό. Θα πρέπει η Περιφέρεια και όλοι να καταλάβουν ότι εδώ υπάρχει ένα μοναδικό φαινόμενο και μπορεί να συνδυάσει τα Λουτρά με το χιονοδρομικό και να έχει τουρισμό τεσσάρων εποχών.

Θα ήθελα κλείνοντας να συγχαρώ τους διοργανωτές γι’ αυτή την εκδήλωση, καθώς θεωρώ πως πλέον η οικολογία θα πρέπει να αποτελεί την καθημερινότητά μας!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)