Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Στη δίνη της μετάλλαξης Όμικρον η Ευρώπη - Νέα μέτρα και Lockdown

Στη δίνη της μετάλλαξης Όμικρον η Ευρώπη - Νέα μέτρα και Lockdown

 
 
 
 
Η μετάλλαξη Όμικρον «απειλεί» τα Χριστούγεννα και φέρνει την Ευρώπη σε νέα αχαρτογράφητα νερά.

Οι υγειονομικές αρχές της Ευρώπης εξαιτίας της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής. Πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει lockdown και νέα αυστηρότερα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων .

Σύμφωνα με το Ευρωπαικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προειδοποιεί ότι «τα κρούσματα της Όμικρον θα αυξηθούν κατακόρυφα τις επόμενες εβδομάδες κι ότι θα φέρει επιπλέον νοσηλείες, εισαγωγές στη ΜΕΘ και απώλεια ζωών».

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανακοινώσεις των ειδικών, οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου υιοθετούν νέα αυστηρότερα μέτρα κάνοντας έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ολλανδία: Αυστηρό lockdown εν όψει Χριστουγέννων

Σε καθεστώς «σκληρού» lockdown μπήκε η Ολλανδία από τα ξημερώματα της Κυριακής (19/12) μέχρι τουλάχιστον τις 14 Ιανουαρίου 2022. Κλειστά παραμένουν τα καταστήματα, η εστίαση, τα μουσεία και οι κινηματογράφοι. Μια εβδομάδα νωρίτερα αναμένεται να κλείσουν τα σχολεία.

Κλειστά θα παραμείνουν για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σχεδόν τα πάντα, με εξαίρεση τα καταστήματα και τις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε: «Η Ολλανδία κλείνει ξανά. Αυτό είναι αναπόφευκτο λόγω του πέμπτου κύματος που μας έρχεται με την παραλλαγή Όμικρον», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου. «Είμαι εδώ απόψε με στενάχωρη διάθεση. Για να συνοψίσω σε μια φράση, η Ολλανδία επιστρέφει στην καραντίνα».

Όλα τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 9 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ρούτε. «Άλλα μέτρα είναι η σύσταση στα νοικοκυριά να δέχονται όχι πάνω από δύο επισκέπτες, από τέσσερις που ίσχυε πριν, εκτός από την ημέρα των Χριστουγέννων, την 25η Δεκεμβρίου. Οι συναθροίσεις έξω περιορίζονται επίσης σε δύο άτομα το πολύ».

25078171

Ακυρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Παρίσι

Η «Πόλη του φωτός», το Παρίσι ακύρωσε το σόου πυροτεχνημάτων, όπως και τις άλλες εορταστικές εκδηλώσεις στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ευθυγραμμιζόμενο με τα νέα μέτρα που λαμβάνει η γαλλική κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, όπως μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

«Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι τοπικές αρχές θα απαγορεύσουν τις συγκεντρώσεις που δεν θα δηλωθούν εκ των προτέρων, την κατανάλωση αλκοόλ στους δημόσιους χώρους και θα απαγορεύσουν τη διοργάνωση μεγάλων υπαίθριων συγκεντρώσεων, ειδικά πυροτεχνήματα και συναυλίες», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστεξ.

25074234

Γερμανία: Καραντίνα δύο εβδομάδων για τους ταξιδιώτες από τη Μεγάλη Βρετανία

Καραντίνα δύο εβδομάδων για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Βερολίνου ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, το πέμπτο κύμα της πανδημίας θα έρθει μέσω της μετάλλαξης «Όμικρον».

«Ο σημαντικότερος τρόπος να γίνει επίπεδο το νέο κύμα είναι ο άμεσος περιορισμός των κρουσμάτων, μέσω του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας», τόνισε. Η Γερμανία θα επιβάλει από σήμερα τα μεσάνυχτα (Κυριακή προς Δευτέρα) καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία και θα απαιτεί αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Με PCR ή rapid test, η είσοδος στην Ελλάδα

Από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 στις 06:00 το πρωί έως την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 τίθενται σε ισχύ οι νέες προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα και έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς κορονοϊού, καθώς και της μετάλλαξης "Όμικρον".

Οι αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού, προβλέπουν ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και εμβολιαστικής κατάστασης, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε τεστ με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών, ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Τα νέα μέτρα θα ισχύουν και για παιδιά από πέντε ετών και άνω.

Πιθανή η λήψη νέων μέτρων μετά τα Χριστούγεννα στην Ιταλία

Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα είναι πιθανή η λήψη νέων, αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κυρίως, μπορεί να επεκταθεί στους πολίτες που είναι σε συνεχή επαφή με το κοινό. Μέχρι τώρα, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, οι εργαζόμενοι στην παιδεία, στον υγειονομικό τομέα, στην αστυνομία, στον στρατό και στους καραμπινιέρους.

Παράλληλα, εξετάζεται και η μείωση της ισχύος του «πράσινου πάσου εμβολιασμένου», από εννέα σε έξι μήνες.

Βρετανία: Ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον – «Αναπόφευκτη» η επιβολή νέων μέτρων λέει ο δήμαρχος του Λονδίνου

Η βρετανική κυβέρνηση παρακολουθεί τα τελευταία στοιχεία για την COVID-19 σχεδόν κάθε ώρα και θα κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της, τόνισε την Κυριακή ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι περίπου το 60% όλων των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19 στην Αγγλία αποδίδονται στην παραλλαγή Όμικρον, που παρουσιάζει ταχεία μετάδοση. Ωστόσο, η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τα περασμένα Χριστούγεννα, επί τη βάσει των εμβολιασμών, αλλά και των διαγνωστικών ελέγχων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη λήψη πιθανών περαιτέρω μέτρων, ο Τζάβιντ απάντησε: «Θα κάνουμε ότι χρειάζεται, αλλά αυτό πρέπει να υποστηρίζεται από τα στοιχεία…, παρακολουθούμε τα στοιχεία, τα συζητάμε με τους επιστήμονες και τους καλύτερους συμβούλους μας σε ωριαία βάση, ενώ θα τα παρακολουθούμε προσεχτικά, προκειμένου να κρατήσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο».

25076235

«Αναπόφευκτη» είναι για τον δήμαρχο του Λονδίνου, η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων

Στο μεταξύ, η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της COVID-19 είναι αναπόφευκτη, καθώς χωρίς νέους περιορισμούς, η Βρετανία θα δει σε πορεία κατάρρευσης το εθνικό σύστημα Υγείας (NHS), δήλωσε σήμερα στο BBC, o δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Ο Καν κήρυξε χθες μία «κατάσταση ανάγκης» προκειμένου να βοηθήσει τα νοσοκομεία του Λονδίνου να αντιμετωπίσουν την αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19, που προκαλείται από την ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

«Νομίζω ότι είναι αναπόφευκτο» δήλωσε ο Καν στο BBC, όταν ερωτήθηκε για την πιθανότητα επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων. «Αν δεν επιβάλουμε νέους περιορισμούς το ταχύτερο, θα δούμε περισσότερα θετικά κρούσματα, αλλά και είναι πιθανό οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, όπως το NHS να βρεθούν σε τροχιά κατάρρευσης, αν δεν καταρρεύσουν» προειδοποίησε ο ίδιος.

Υπερμεταδοτική όσο καμία η μετάλλαξη Όμικρον

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, όπως προκύπτουν και από νέα μελέτη από το Χονγκ Κονγκ η μετάλλαξη Όμικρον είναι 70 φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα η οποία με την σειρά της ήταν 100% πιο μεταδοτική από την Άλφα. Έτσι, ο αριθμός των νέων μολύνσεων που θα προκαλέσει μπορεί να υπολογιστεί με μαθηματικά μοντέλα σε δυσθεώρητα ύψη, καθώς δύο εβδομάδες μετά την «παρθενική» εμφάνιση του στελέχους στις καταγραφές της Νοτίου Αφρικής, βρέθηκε να αντιστοιχεί στο 52% των νέων διαγνώσεων σε ένα κράτος της Ευρώπης σαν τη Μεγάλη Βρετανία.

Δραματικές είναι και οι προβλέψεις των αξιωματούχων του αμερικανικού «Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων» (CDC) προειδοποιώντας ότι τα εβδομαδιαία κρούσματα της νόσου COVID θα αυξηθούν κατά 55% φθάνοντας τα 1,3 εκατομμύρια έως την ημέρα των Χριστουγέννων και οι εβδομαδιαίοι θάνατοι κατά 73% αγγίζοντας τις 15.600. Επισημαίνουν επίσης ότι, η παραλλαγή Όμικρον θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες. Σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων επισημαίνει ότι τα κρούσματα που φέρουν την παραλλαγή Όμικρον έχουν παρουσιάσει επταπλάσια αύξηση από την περασμένη εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα κρούσματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 46% και οι θάνατοι κατά 40%.

Φάουτσι: Η μετάλλαξη Ομικρον «σαρώνει τον κόσμο» -Τα ταξίδια θα αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης

Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι συμβουλεύει τους Αμερικανούς που θα ταξιδέψουν, να λάβουν μέτρα.

Ειδικότερα, ο Άντονι Φάουτσι κάλεσε σήμερα τους Αμερικανούς που θα ταξιδέψουν στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών να κάνουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου και να φοράνε μάσκα σε δημόσιους χώρους με πολυκοσμία ώστε να βοηθήσουν να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.

Η υψηλά μεταδιδόμενη παραλλαγή «σαρώνει τον κόσμο» και τα ταξίδια θα αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων, είπε ο Φάουτσι σε συνέντευξή του στην εκπομπή του NBC, «Meet the Press».

«Θα δούμε εκδήλωση της νόσου παρά τον εμβολιασμό, δεν υπάρχει αμφιβολία», είπε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων.

Η Όμικρον έχει εντοπιστεί μέσω των διαγνωστικών τεστ σε περισσότερες από 20 αμερικανικές πολιτείες και σε σχεδόν 90 χώρες μέχρι στιγμής από τα τέλη Νοεμβρίου που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη νότια Αφρική και στο Χονγκ Κονγκ. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)