Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Σταθεροποίηση κρουσμάτων – Επικράτηση της «Όμικρον» – Εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση

 

Στο μέτωπο του κορονοϊού, η μετάλλαξη Όμικρον επιμένει, αλλά τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί. Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι αισιόδοξες: μιλούν για αποκλιμάκωση προς το τέλος του μήνα. Το αποτύπωμα όμως της πανδημίας παραμένει σκληρό, ένας 14χρονος έχασε τη μάχη με τη ζωή μετά τη νόσησή του με κορονοϊό.


Η σταθεροποίηση, αν και σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, εκτιμάται από τους ειδικούς ως αποκλιμάκωση της διασποράς έως τις αρχές Φεβρουαρίου, με την Όμικρον να επικρατεί ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές και το 90% όπως φαίνεται από το ιικό φορτίο στα λύματα.

«Όσο γρήγορα άναψε τόσο γρήγορα θα φύγει. Επομένως πιο πιθανό σενάριο να δούμε τέλος Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου ραγδαία αποκλιμάκωση της διάδοσης», αναφέρει ο Νίκος Θωμαΐδης καθηγητής αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ.

Από την πλευρά της η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ, επισημαίνει: «Στα νοσοκομεία τα άτομα που έρχονται είναι 5-10 μέρες πριν με τη Δέλτα αλλά και την Όμικρον πίεση και σε απλές κλίνες και ΜΕΘ.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 19.772 νέα κρούσματα, 679 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 72 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.

Τη μάχη για τη ζωή έχασε ένας 14χρονος από την Φθιώτιδα που προσβλήθηκε από κορονοϊό. Το παιδί δεν είχε εμβολιαστεί και νοσηλευόταν από τις 11 Ιανουαρίου στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού με βαριά πνευμονία. Οι γονείς του, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες, και αυτοί ανεμβολίαστοι.

«Λόγω επιδείνωσης της αναπνευστικής λειτουργίας, ετέθη σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής στην οποία δεν ανταποκρίθηκε λόγω βαριάς πνευμονίας και συνυπάρχοντος υποκείμενου νοσήματος», τόνισε ο διοικητής παιδιατρικών νοσοκομείων Μανώλης Παπασάββας.

«Ασπίδα» τα self test

Το άνοιγμα των σχολείων με εκτεταμένο testing φέρνει συνεχώς στο φως και νέους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, 6.364 self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, βρέθηκαν θετικά μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 13/1, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό από την αρχή της εβδομάδας στις 31.599.

Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή για το άνοιγμα των σχολείων και τα κρούσματα. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας χάρη στον μαζικό έλεγχο εντοπίστηκαν περίπου 31.000 κρούσματα που θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης: «Με το άνοιγμα των σχολείων αυξήθηκε από το 14% στο 24% ο γενικός αριθμός κρουσμάτων. Τα 6000 κρούσματα που διαπιστώθηκαν σήμερα, υπάρχουν στο σχολείο από τη Δευτέρα.! Τα 15.000 κρούσματα είναι στα σχολεία από τη Δευτέρα, ανοίξατε μια διαδικασία που λέγετε “ανοσία της αγέλης”».

Στη δευτερολογία της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Είπατε για 6.000 κρούσματα και ότι αυτά υπήρχαν από τη Δευτέρα. Όλοι αρρωσταίνουν την ίδια ημέρα.) 10.53 έχετε θεσμικό ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση, αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει το λαϊκισμό, το όχι σε όλα. Όταν είναι ανοιχτά τα σχολεία, τα θέλετε κλειστά».

Νέο «όπλο» τη φαρέτρα

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση των αντιικών χαπιών, θα δίνονται είτε από τα νοσοκομεία για νοσηλευόμενους, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για εξωτερικούς ασθενείς.

«Τα χάπια της Μερκ πρόκειται για 5700 θεραπείες περιμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητά τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο Σπύρος Πουρνάρας, καθηγητής μικροβιολογίας, πρόεδρος της επιτροπής λοιμώξεων στο Αττικό νοσοκομείο δήλωσε πως: «Βοηθούν σε αρχικά στάδια σε ήπιες παθήσεις ανθρώπους που μπορεί να επιδεινωθούν πολύ».

Στη χώρα μας αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες και το αντιικό χάπι της Φάιζερ.

Στην Ινδία

Την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται επικίνδυνα στην Ινδία, χιλιάδες ινδουιστές συγκεντρώθηκαν στις όχθες του Γάγγη ποταμού για την ιερή βουτιά. Πέρυσι το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης χιλιάδων ινδουιστών είχαν σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση των κρουσμάτων, όχι μόνο στην Ινδία, αλλά σε αρκετές χώρες.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Λήδα Παπαδοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)