Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Self test και… Άγιος ο Θεός για τα σχολεία

 

Τρεις αλλαγές για το άνοιγμα των σχολείων ανακοίνωσε η Ν. Κεραμέως, χωρίς να προχωρήσει, όμως, σε ριζική αναβάθμιση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η υπουργός Παιδείας, αφού αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να διαφημίσει τις... προηγούμενες αποφάσεις για τα σχολεία, ανακοίνωσε ότι όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες ανοίγουν εκ νέου στις 10 Ιανουαρίου με βασικό άξονα αντιμετώπισης της υπερμετάδοσης τα ακόμη περισσότερα τεστ.

Παραμένει ο σημαντικός διαχωρισμός σε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, τόσο για παιδιά όσο και για εκπαιδευτικούς, ενώ εγκαταλείπεται το πρωτοφανές μέτρο του «σταυρού» σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος εντός της τάξης.

Ειδικότερα, οι τρεις αλλαγές όπως τις ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας:

  • Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, δηλαδή 10 - 15 Ιανουαρίου. Τη δεύτερη εβδομάδα παιδιά και εκπαιδευτικοί θα κάνουν δύο self test. 
     
  • Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.
     
  • Σε περίπτωση κρούσματος σταματά η λογική του σταυρού, δηλαδή ο έλεγχος στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα και οι έλεγχοι επεκτείνονται. Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για πέντε ημέρες, δύο rapid και τρία self test. Οι εμβολιασμένοι θα κάνουν συνολικά τρία self test δωρεάν. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν πέντε self τεστ σε πέντε ημέρες, ενώ οι εμβολιασμένοι θα κάνουν τρία self τέστ μέσα σε πέντε ημέρες.

Όπως σημείωσε η υπουργός Παιδείας, τα υποχρεωτικά rapid, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα διαφορετικά διαλείμματα, η αναστολή εκδρομών κλπ εξακολουθούν να ισχύουν ως έχουν.

 Στην περίπτωση που ένα παιδί νοσήσει, θα μείνει καραντίνα 5 ημέρες και μετά θα επιστρέψει με αρνητικό rapid.

Στη διάρκεια των ημερών αυτών που νοσεί ο συμμαθητής, τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης θα κάνουν κάθε μέρα self test, ενώ ισχύει το 50%+1 για να κλείσει τάξη.

Τα πρωτόκολλα στις υπόλοιπες δομές, όπως ΑΕΙ και ΙΕΚ παραμένουν ως έχουν. 


Πηγή: efsyn.gr & ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)